Hoe anders was dat bij zonsondergang, 25 jaar geleden, in Ayodhya

0
69

Binnen vijf en een half uur na de middag, de drie koepels van de Babri Masjid, werden gereduceerd tot puin. (Bestand/Foto)

Top Nieuws

  • China beweert Indiase drone luchtruim geschonden, MoD zegt dat het verloren contact met de grond

  • Puneesh de vader en Shilpa ‘ s moeder op bezoek Bigg Boss 11 huis, bekijk video

  • Salman veegt de Tijger Zinda Hai co-star Katrina de tranen in de zoetste manier op Dans, Kampioenen

In de poëzie als in de literatuur, Shaam-e-Awadh, de avonden in Ayodhya, worden verondersteld om te wedijveren met de legendarische avonden van Misr of Egypte. Maar die zonsondergang, 25 jaar geleden, was het anders.

All India Radio sprak van chhut-zet, of klein en onbeduidend schade aan de Babri Masjid, elk uur, te beginnen in de 1 uur bulletin. Dit duurde al door de frisse, zonnige zondag, dat was 6 December 1992. Voor degenen onder ons die er — ooggetuigen — chhut-zet klonk luide, lawaaierige en vol slogans. En vanaf dan is het altijd straalde een gevoel van oude stenen worden vermalen.

Binnen vijf en een half uur na de middag, de drie koepels van de Babri Masjid, werden gereduceerd tot puin. Maar nu, gezien vanuit het gezichtspunt van 25 jaar na de sloop van de Babri Masjid, wat heeft deze verandering op de grond?

Met de Babri Masjid naar beneden komen en de Rath Yatra dat voorafgegaan het, het idee dat India en de Indiase niet onvoorwaardelijk in het geloof die je hebt gevolgd, voedsel dat je eet of de taal die u sprak met, leed aan een dodelijke klap. Dat de PV-Narasimha Rao-led-Congres was in het Centrum en de BJP in de macht in de staat, straalde een gevoel van verstandhouding tussen de twee, aan het begin van de gebeurtenissen die volgden.

Een set van centrifugale krachten werden ontketend, die geduwd oude trouwe Congres kiezers weg sneller dan ooit, terwijl de BJP opgedaan enorm in staat om weer het Congres naar beneden en steek zelf als voornaamste uitdager. Nog niet volledig verankerd, met regionale krachten komen in dit langzaam breken van het Congres het podium voor een lange tijdperk van de coalitie politiek die eindigde pas in 2014.

Voor een generatie geboren na de onafhankelijkheid en met weinig verbinding met de Lijn van de Controle — er zijn geen oorlog met Pakistan na 1971 — dit was nog een diepe kloof in het India-project, op het indrukken van de idee van de vijand binnen. Partitie is gereduceerd tot een verre herinnering voor een hele generatie, zowel in de Hindoe-en Moslim, maar de Babri Masjid geschil belandde helpt cement de lijn van de controle binnen, tempel en moskee steeds markeringen van wat voor soort van Indische je was.

De Grondwet had alles gedaan te plaatsen snelheid-breakers in het idee van majoritarian sentiment door het verstrekken van voor gelijkheid, door de “meerderheid” te worden van een menigte. Van hoe grote menigten en de grote aantallen mensen kunnen beweren te slopen in een Masjid in het volle zicht, met de veiligheidsdiensten staan evenals de Supreme Court in de aanwezigheid, het idee van een mob verworven heft.

De sloop van de Masjid was slechts één van de drie belangrijke gebeurtenissen die zijn gemarkeerd in de jaren Negentig voor India. Het vond plaats naast de openstelling van de economie, die zijn eigen invloed op India, zelfs als de achteruit-vooruit kaste verdelen was het smeden van nieuwe sociale en politieke aanpassingen in het kielzog van de Mandal Commissie.

De val van de Sovjet-Unie slechts één jaar eerder, in 1991, was het podium voor de economische liberalisering naast een gevoel van ‘moderniteit’ die gepaard gaat met de “ópening up” van India, Zoals de Mandir beweging woedde op, het werd steeds meer aanvaardbaar, niet in het minst door de vereniging met een nieuwe idee van de bewering dat gepaard gaat snel opkomende nieuwe economische klassen op de voorgrond.

Een project in te brengen in een middeleeuwse moskee en het reconstrueren van een oude tempel werd aanvaardbaar is voor een groot gedeelte van het moderne India, in de werveling van een overweldigende veranderingen die plaatsvonden in de tijd.

Ayodhya bleef in het midden van de razende storm die was India in de jaren Negentig.

Ayodhya ‘ s faultlines bijna werd de ‘erfzonde’ van politieke bijeenkomsten en campagnes die volgden. Of dat tot uiting in de vorming van het Verenigd Front regime rond het thema van de tegenstanders van de BJP na 1992, of de Godhra trein verbrandingen met kar-sevaks in 2002, of de rellen die volgden in Gujarat, of de tien-jaar regel door de Congres-led UPA die zich gepositioneerd als fundamenteel anti-BJP — al deze gebeurtenissen en de politieke processen werden gezaaid in het puin van de Moskee.

Voor al het laatste Oordeel Nieuws, download Indian Express App