Delhi HC söker prop stå på PIL för att ändra Muslimsk arvsrätt

0
74

Statens ständiga råd Monika Arora berättade bänken att Lagen Kommissionen var att undersöka frågan.

Översta News

  • Vi kräver skyldig hängas: Familj medlemmar av arbetaren hackad, som brändes levande i Rajasthan

  • Ambedkar raden: Mani Shankar Aiyar samtal Modi ‘neech aadmi’, PM gäller det en “Mughlai tänkesätt”

  • “Hur kan människor vara så omänskliga”: Mamata Banerjee från Rajasthan mord

Delhi High Court i dag sökt Centrala svar på en PIL för att ändra den Muslimska lagen om arv, som hävdade att Muslimska kvinnor var diskriminerade på frågor som rör fördelning av egendom.

En bänk för att Agera överdomare Gita Mittal och Rättvisa C Hari Shankar bad Ministeriet för Lag och Rättvisa och att behandla frågan om påstådd diskriminering i den Muslimska lagen om arv.

Det riktas regeringen att lämna sin monter positivt innan nästa datum för förhandlingen den 9 April nästa år.

Statens ständiga råd Monika Arora berättade bänken att Lagen Kommissionen var att undersöka frågan.

Domstolen hörde en intervju med en social organisation –Sahara Kalyan Samiti– som har sökt lika arvsrätt för Muslimska kvinnor.

Ansökan, som lämnats in av förespråkare Raghav Awasthi påstådda Muslimska kvinnor i Indien har blivit diskriminerad så långt deras rätt till arv som var berörda, i jämförelse med sina manliga motsvarigheter.

Det sade den diskriminering som grundar sig på sedvanerätt samt den lagstadgade lag sätt bryter deras grundläggande rätt till jämställdhet inskriven i enlighet med Artiklarna 14, 19, 21 och andra relevanta bestämmelser i Konstitutionen.

Grunden menade att Artikel 13 i Konstitutionen ingår personlig lagstiftning, inklusive Muslimska personliga lagar. “Det är felaktigt att anta att personliga lagstiftning är undantagna från tillämpningsområdet för rättslig prövning”, sägs det.

Det påstås att en bare genomläsning av lagen visar att en hustru skall få 1/8 av egendom till sin make på hans död, om de har barn. I fall det finns inga barn som bärs ut av äktenskap, hon är berättigad till 1/4 av fastigheten. En dotter skall få hälften av den andel av en son.

I motsats till de män skall få 1/4 av fastigheten av sin fru på hennes död om de har barn. I fall det finns inga barn bäras i äktenskapet, har han rätt till hälften av fastigheten. En son ska få dubbelt så stor andel av dotter grunden påstådda.

“Alltså, det är klart märkbar att kvinnor under den nuvarande Islamiska lagen är i kraft, genom blotta factum av att de är kvinnor i naturen av en hustru eller dotter, har endast rätt till hälften av den andel av sina manliga motsvarigheter,” det sagt.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App