Rebellen doden Jemen ex-president Saleh als alliance instort

0
85

Bestand foto van de voormalige Jemenitische President Ali Abdullah Saleh (AP Photo/Muhammed Muheisen, Bestand)

Top Nieuws

  • Te midden van speculaties van Virat Kohli en Anushka Sharma ‘ s huwelijk, hier is een terugblik op Virushka het verhaal van liefde

  • Max Ziekenhuis nalatigheid geval: het Definitieve rapport in tweelingen geval verwacht in twee dagen, zegt Delhi minister van volksgezondheid

  • IPL speler retentie beleid: Alles wat je moet weten

Yemeni rebellen gedood hun vroegere bondgenoot van Ali Abdullah Saleh, het land van de voormalige president en sterke man, zoals hun krachten vochten voor de controle van de hoofdstad Sanaa, de ambtenaren gezegd. De ineenstorting van hun bondgenootschap gooit Jemen bijna 3-jarige burgeroorlog in nieuwe onvoorspelbare chaos.

De omstandigheden van Saleh ‘ s dood waren onduidelijk, maar Houthi ambtenaren zeiden dat hun troepen gevangen met hem als hij probeerde te vluchten Sanaa.

Een video circuleert online beweerde te tonen Saleh ‘ s lichaam, zijn ogen open, maar glazig, roerloos met een gapende hoofdwond, als hij wordt vervoerd in een deken van rebel strijders het chanten van “God is groot” wie dan dump hem in een pick-up truck. Het bloed bevlekt zijn overhemd onder een donker pak.

Het was een gruwelijk einde voor een figuur die in staat was om te heersen over de arme en instabiele land voor meer dan drie decennia en bleef een krachtpatser, zelfs nadat hij was verdreven in 2011 de Arabische Lente in opstand te komen. Zijn dood herinnerd aan de andere Arabische leider gedood in het midden van zijn eigen land opstand, de Libische leider Moammar Gadhafi, wiens lichaam werd getoond in een video die wordt misbruikt door rebellen die het leven in hem, 2011.

Saleh ‘ s dood werd aangekondigd door de rebellen, die bekend staat als Houthis, die al jaren vecht Saleh van de troepen van de afgelopen week. Twee van Saleh ‘ s medewerkers hebben bevestigd en een derde ambtenaar van de regering van Jemen internationaal recongnized president Abed Rabbo Mansour Hadi, heeft ook bevestigd.

Houthi-strijders reageren als zij verzamelen naast een tank na de dood van de voormalige president van Jemen Ali Abdullah Saleh, in Sanaa, Jemen 4 December 2017. REUTERS/Khaled Abdullah

“De leider van verraad om het leven is gekomen,” Houthis’ TV-netwerk al-Masriah zei.

Saleh, in combinatie met de Houthis, en de steun van zijn loyalistische militaire eenheden was de sleutel tot het helpen van de Houthis overschrijding van de hoofdstad Sanaa, in 2014, rijden uit Hadi ‘ s van de overheid. Maar in de afgelopen maanden, de alliantie gerafeld midden Houthi vermoedens Saleh was leunend in de richting van de Saoedi-geleide coalitie back-Hadi.

Hadi ‘ s krachten, proberen te profiteren van de ineenstorting van het bondgenootschap, heeft aangekondigd dat ze zou in maart op Sanaa.

Maar zelfs zonder Saleh, de loyalisten, de rebellen blijven een sterke kracht en het is onduidelijk hoeveel de breuk met Saleh verzwakt ze. In het afgelopen jaar, de Houthis had gestaag ondermijnd Saleh en verminderd de noodzaak voor hem, het winnen van de militaire bevelhebbers aan hun kant en het stimuleren van hun eigen krachten.

Een belangrijke vraag is nu of Saleh ‘ s loyalisten _ en stammen die hem steunen _ kunt rally voor de bestrijding van de Houthis na zijn dood.

Verschillende Houthi militaire ambtenaren zei Saleh werd gedood toen hij de leiding samen met de top van de partij leiders van Sanaa naar zijn geboortestad Sanhan, in de buurt. Houthi-strijders volgde hem in 20 gepantserde voertuigen, aangevallen en vermoord hem en bijna allen die met hem zijn, de ambtenaren gezegd, spreken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze geen toestemming om te praten met de pers. Een Houthi media officiële, Abdel-Rahman al-Ahnomi zei tegen de Associated Press dat Houthi-strijders gedood Saleh als hij probeerde te vluchten naar Saoedi-Arabië hoewel de provincie Marib, ten oosten van de hoofdstad.

De Saoedi-geleide coalitie had gehoopt dat Saleh ‘ s breuk met de Houthis zou een keerpunt worden, het isoleren van de rebellen. In de afgelopen dagen, straaljagers van de Saoedi-geleide coalitie sloeg Houthis posities, het gooien van steun achter Saleh en het aanwakkeren van verdeeldheid met Houthis. Hadi ‘ s regering had uitgedrukt bereidheid om de beurt “een nieuwe pagina” met wie staat tegen de rebellen.

De gevechten links Sanaa verdeeld. De Houthis domineren het noordelijke deel van de stad, terwijl Saleh ‘ s krachten houden het zuidelijke deel, met veel van de huidige gevechten concentreren zich rond het Politieke District, de thuisbasis van de ministeries en buitenlandse ambassades. De Houthis bleek te zijn gericht op de huizen van de familie van Saleh, politieke bondgenoten en de bevelhebbers.

Burgers die in het gebied wonen zijn grotendeels afgesneden van de buitenwereld.

Jemenieten op een kluitje in een kelder in Sanaa ‘ s nachts als de luchtaanvallen schalde over de stad. Suze van Meegen, Sanaa-gebaseerde bescherming en belangenbehartiging adviseur voor de noorse Raad voor Vluchtelingen, zei het geweld links hulpverleners gevangen in hun huis en was het “volledig verlammende humanitaire operaties.”

“Niemand is veilig in Sana’ a op het moment. Ik hoor zware beschietingen nu buiten kennen en het is te onnauwkeurig en te pervasive om te garanderen dat elk van ons zijn veilig,” zei ze.

“De nacht was zwaar,” Robert Mardini, de regionale directeur van het Internationale Comité van het Rode Kruis, geplaatst op zijn Twitter-account. “Massale stedelijke botsingen met zware artillerie en luchtaanvallen. Jemenieten vast in hun huizen, te bang om uit te gaan. Beperkte toegang tot water, gezondheidszorg, voedsel en brandstof.”

In het zuiden van Sanaa ‘ s Fag Attan wijk, de Houthis gebruikte tanks, artillerie en anti-aircraft guns te probeer sluipschutters loyaal aan Saleh, beschadigen of vernietigen van een aantal gebouwen.

Bewoners zeiden de nacht werd verstoord door het geluid van geweerschoten en schreeuwende kinderen.

Houthi-strijders reageren als ze op een vrachtwagen rijden nadat de voormalige president van Jemen Ali Abdullah Saleh werd gedood, in Sanaa, Jemen 4 December 2017. REUTERS/Khaled Abdullah

“Het is net als horror films,” zei Bushra, een lokale vrouw die vroeg dat haar achternaam wordt niet gepubliceerd angst voor vergelding. “Ik heb geleefd door vele oorlogen, maar niets zoals dit.”

Getuigen zeiden de lichamen van de verslagen burgers en strijders op straat gooiden, als er geen ambulances in staat waren om te bereiken van het gebied. Het rode kruis zegt ten minste 125 mensen zijn gedood en een aantal 240 gewonden in Sanaa sinds de gevechten begon woensdag.

Jamie McGoldrick, van het VN-Kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken, beschreven aan de gevechten in Sanaa als “een donker hoofdstuk van het leven hier.” Het spreken van Sanaa, McGoldrick zei dat de humanitaire organisaties zijn dicht bij de voorkant van de lijnen en dat de hulpverleners zijn ook schuilen in de kelders. Hij riep op tot een humanitaire pauze in de gevechten om burgers te ontsnappen.

Tijdens zijn meer dan 30 jaar aan de macht, Saleh werd bekend als de man die “dansen op de koppen van slangen” voor zijn beheersing van het verschuiven van allianties, het spelen van beide zijden of flipping partijen in meerdere conflicten scheuren naast Jemen.

In de jaren 2000, was hij een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen al-Qaeda, het nemen van miljoenen dollars in de Amerikaanse steun in de zoektocht naar de groep tak _ zelfs als hij werd beschuldigd van het slaan van allianties met de militanten en te gebruiken tegen zijn eigen vijanden. Tijdens zijn heerschappij, vocht hij meerdere oorlogen tegen de Houthis in het noorden van Jemen, alleen aan de kant met hen tegen zijn eigen voormalige vice-president werd, opvolger, Hadi, nadat hij zijn macht kwijt.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App