Hindu pojke möter Muslimsk flicka, eller vice versa? Det är kärlek som alla

0
101

Äktenskap behöver oändliga justeringar, sade vi, även när de är mellan personer av samma religion och kultur.

Översta News

  • Ligister I Hindostan: Efter Mumbai och Malta, Noah, Aamir och Fatima skjuta i Thailand

  • Indien vs Sri Lanka 3. Test Dag 5 Live Betyg, Levande Cricket Betyg: Sri Lanka återupptas efter Kaffe med Dickwella, Roshen

  • På Babri-årsjubileum, meddelande från al-Qaida i Kashmir uppmanar Indier för att delta i jihad

Skriven av Shahid A. Abbasi

Vilket namn ska man ge till den process genom vilken en Hinduisk pojke stjäl hjärtat av en Muslimsk flicka, och därmed ‘tvinga’ henne att gifta sig med honom? Om “sanatan’ motsvarande ‘jehad” är “dharmayuddh”, då en Hinduisk pojke inducera en Muslimsk flicka att gifta sig med honom kan kallas “prem-dharmayuddh’. En bit av tungan−twister.

Då, för sju år sedan, min andra dotter Tarannum Abbasi (TA) berättade för sin mamma och mig att hon vill gifta sig med Balaji Sekar (BS), vi var djupt oroad. Inte för att BS var från en religion som skiljer sig från den vi tränade, men eftersom han var från en annan kultur.

Vi har haft både ‘prem-dharmayuddh” och “kärlek-jehad” i våra familjer, så vi är bekanta med båda versionerna av kärlek. Min systerdotter gifte sig med Deepak Mehta, hennes kusiner har knuten med Ramesh Chandra och Sanjay Mahajan, respektive. En annan kusin, Mustafa Ali, har trolovad Usha Lalvani.

Det fanns kulturella skillnader i dessa hopkopplingar också, men inte så drastiskt som en BS−TA-unionen innebar. Den tidigare parningar hade fallit under den suddiga men ofta används samlingsnamnet “North Indian”, med sin definiera funktioner som chapatti, samosa, och Hindi. Men BS var en riktig fullblods “Södra indien” som aldrig åt något, men ris, inte ta hand om samosas, och hade Hindi kommer över hans huvud som dörrvakterna Lakshmipati Balaji som används för att kasta på uppdrag av Indien.

Vi försökte hårt för att avskräcka både TA och BS. Äktenskap behöver oändliga justeringar, sade vi, även när de är mellan personer av samma religion och kultur. Men när man har att brottas med skillnader i matvanor, klädsel, språk och andra skötare på grund av en inter-kulturella äktenskap, oddsen för att den efterlevande förlänga avsevärt.

Men ingen av dem gav vika. Både TA och BS sade: “Våra föräldrar hade samma kultur, samma religion, äktenskap men gör de bråkar mindre än de andra gör?” Vi hade inget svar på den glosögda.

Sedan kom peer-trycket. Nära vän Sheikh Saheb insisterade på att det var vår religiösa plikt att förhindra detta äktenskap, såvida inte BS konverterade till Islam.

Men jag råkar veta att mina Islam. Det säger mig klart och tydligt “det kan inte finnas något tvång i religion” och “att alla hans/hennes egen tro”. Så hur kunde jag ha tryck B för att konvertera ? Sheikh Saheb också varnat oss, i namn av Islam, att om vi låter våra barn att begå denna synd”, den förbannelse kommer att besöka oss.

Men för att inte tvätta. Islam är klart att varje individ är helt och fullt ut ansvarig för hans/hennes handlingar. Den religiösa plikt för min fru och mig är att utbilda våra barn på rätt och fel. Resten är deras karma.

Vi som tyder på att BS att han ” överväga möjligheten att införa en ny tro, men han vägrade. Det var det. Sheikh Shaeb anklagade oss för mjuk-torgför och sade att han inte skulle delta i äktenskapet.

Två år efter det att äktenskapet, en son föddes till FLIKARNA par. TA vänster äran att namnge barnet till BS, som valde namnet Roshan Darwin. Namnet lät konstigt, men efter att det hade varit viskade i öronen på bara född bunt av glädje med hans moster (som per den kultur från mors sida), det verkade ha förvandlats till något väldigt söt och musikal.

Roshan Drawin är nu en hyper-aktiva 4-åring. Hans föräldrar flyttade till Kanada under 2013 och när han kommer på sitt årliga besök till Indien, han föredrar hans mors far hus i Pondicherry till farfar och far hemma i Chennai. Det är hårt på sin Tamilska ‘Tata’ och ‘Paati’, hans mor-och farföräldrar, men de ger i hans önskemål med bara en mock klagomål.

BS är en ärlig, omtänksam, och sanningsenlig person som har de egenskaper som en sann Muslim förväntas att ha, precis som hustrur Mehta, Chandra, Mahajan, och Mustafa är “sanskari’, som ‘sanatan’ fruar förväntas vara.

Om de drivs av kärlek-jehad’ eller ‘prem-dharmayuddh”, alla dessa äktenskap har varit smidig, rocky, lyckade eller misslyckade, precis som samma tro äktenskap. Religion har aldrig varit en orsak till spänningar, inte heller har de drivit eller ‘missriktade’ andra att följa efter. De flesta människor som fortfarande vill gifta sig med andra människor från samma tro. Så någon spänning på den fronten också.

Eller kanske är jag fortfarande säker eftersom champions av religiös trångsynthet ännu inte fyllt i min riktning.

Shahid En Abbasi är en kolumnist, och Professor Emeritus vid Pondicherry Universitet och kan nås atabbasi.cpee@gmail.com. Namnen på huvudpersonerna har ändrats i detta stycke:

För alla de senaste Yttrande Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd