Babri rivning 25 år senare: Vars titel? Ayodhya återgår till SC idag

0
92

Mahant Avaidyanath, guru UPP Chief Minister Yogi Adityanath; be att Ramlalla. (Snabb Arkiv)

Relaterade Nyheter

  • Varför, 600 år efter döden, helgon Kashmiri synkretism liv på

  • Hur mordet i Jemen öppnar en ännu dödligare fas i blodig konflikt

  • Varför brott data inte alltid summerar till den fullständiga bilden

Den September 30, 2010, Allahabad högsta Domstol beordrade en tre-vägs uppdelning av den omtvistade 2.77 hektar av Babri Masjid-Ram Janmabhoomi webbplats, vilket ger en tredjedel vardera till Nirmohi Akhara sekt, Sunni Centrala Wakf Styrelsen, UPP, och Ramlalla Virajman, barnet Herren Ram som sitter där han var placerad under en presenning, huv av kar sevaks som revs Babri Masjid den 6 December 1992.

HC för prövats av Högsta Domstolen, som den 9 Maj, 2011, stannade driften av dekret under beroendet av överklagandet, och beställde status quo på den omstridda platsen och intilliggande 67.7 hektar mark som förvärvats genom Centrum 1993. Februari 25, 2013, Högsta Domstolen får ersättning av “den gamla och slitna ut presenning, polyeten ark och linor över den provisoriska struktur med nya av samma storlek och kvalitet”. Den 11 augusti 2017, domstolen gav parterna på 12 veckor för att översätta all muntlig bevisning och ställt ut dokument på olika språk. Denna process är nu komplett.

LÄS OCKSÅ | Sista Ayodhya hörsel börjar idag, de tvistande parterna har en gemensam grund: bestäm en gång för alla

En Bänk av högsta Domstolen i Indien Dipak Misra och Domarna Ashok Bhushan och S Abdul Nazeer börjar huvudförhandlingen på överklaganden idag.

Historia: 2.77 hektar av tvist, under ett sekel av fordringar

Historien om tvister över Ayodhya sträcker sig tillbaka ända till den 29 januari 1885, när Raghubar Das, Mahant av Janmasthan, lämnat in en stämningsansökan mot Secretary of State for Indien i Rådet, som söker tillstånd att bygga ett tempel över den Ram Chabutara plats eftersom detta inte har något som täcker, vilket gör det svårt att navigera.

Läs också | Babri rivning 25 år senare: Hur Hög Domstolen såg svaret i split dom

Den Chabutara och Sita Rasoi, dyrkad av Hinduer, faller inom den “yttre gården” i den omtvistade 2.77 hektar. Detta var separerade från innergården, där Babri Masjid stod — av en vägg med grillar järn, tydligen efter Hinduer och Muslimer spänningar eskalerat, vilket resulterar i upplopp i 1855.

Den provisoriska templet som kom upp på spillrorna av Babri Masjid. (Snabb Arkiv)

Den Mahant invändning avvisades av Mohammed Asghar, mutawalli (guardian) av Babri-Moskén. Han hävdade att ordet “Allah” var inskriven på den östra dörren och därför att ingen annan skulle kunna göra anspråk på ägande av fastighet. Han hävdade också att Chabutara var det inte förrän 1856.

Den Faizabad sub-domaren avslog passa på December 24, 1885, då de ansåg att bevilja tillstånd att bygga ett tempel skulle uppgå till att lägga grunden till ett upplopp. Status quo fortsatte fram till December 22-23, 1949 — men den 23 December, en grupp installerat avgudar inne i vad de hävdade var den omtvistade struktur, och puja var igång. Staten regeringen ville avgudar bort, men Faizabad stadsdelsförvaltning kände att detta skulle leda till en gemensam våld.

Kar sevaks gå förbi en av portarna i den Babri Masjid. (Snabb Arkiv)

Upplopp gjorde rock Ayodhya 1934, och vissa delar av moskén var skadad. Dessa var dock “ombyggd och renoverad” på den statliga regeringens bekostnad. Den 29 December 1945, beställningar under Avsnitt 145 CrPC (tillämpas om det i en tvist om mark eller vatten kan orsaka ett brott mot freden) har utfärdats av Ytterligare Stadens Magistrat, Faizabad-cum-Ayodhya. En omedelbar kvarstad för var passerat och Priya Dutt Ram, Ordförande i kommunstyrelsen, har utsetts till mottagare.

Nästa omgång av tvister började år 1950, då bosatt i Ayodhya, Gopal Singh Visharad in en titel passar innan den Civila Domare i Faizabad. Visharad hävdade att hans rätt att dyrka var att hindras av staten regeringen, som hade förbjudit honom från att gå nära idol. Fyra mer title passar var inlämnad av olika parter, en avfärdas som dras in och de ärenden som senare har överförts till Allahabad High Court.

Läs också | Fall innan Lucknow bänken i Allahabad högsta Domstolen

Samtidigt har den Civila Domare, den 1 januari 1950, passerade en annons interimistiska beslutet i den första titeln passar, fixering avlägsnande av avgudar. Den puja fortsatte den offentliga tillåtna darshan från bortom tegel-grill väggen. Den 25 januari 1986, en advokat, Umesh Chandra Pandey, lämnat in en ansökan innan Faizabad Domaren, som anger att det allmänna måste vara tillåtet att ha darshan från insidan och lås på tegel-grill väggen bör tas bort.

Överklagandet var tillåtna och de som svarade var riktad för att öppna lås på två grindar. Rättvisa SU Khan, en av de tre domarna i High Court som bestämde titeln passar i 2010, sade, “öppning av lås slungades tvisten vid den nationella (snarare, internationell) nivå. Dessförinnan, ingen bortom Ayodhya och Faizabad var medveten om tvisten. I beslut daterat den 1 februari 1986 ledde till en kedjereaktion, som leder till rivning av strukturen på December 6, 1992.”

BJP ledare L K Advani ,M M Joshi ha ett möte snart efter Kar Sewak började demolation av Babri Masjid på Ram Janam Bhoomi . (Snabb foto byR K Sharma)

Den Babri Masjid Action Committee (BMAC), som syftar restaureringen av den omtvistade struktur för Muslimer, kom till efter att domstolen beordrade öppning av lås. Som BMAC lanserat en proteströrelse, Hinduiska organisationer började också att mobilisera den allmänna opinionen till förmån för att bygga en Ram templet i det omstridda området.

I oktober 1991, Uttar Pradesh regeringen förvärvade 2.77 tunnland mark — inklusive lokaler i tvist — för “utveckling av turism och bekvämligheter för att ge pilgrimerna i Ayodhya”. Fem dagar efter rivning, High Court upphävde detta beslut.

Därefter, den 7 januari 1993, staten förvärvade 67.7 hektar under ” Inköp av Visst Område vid Ayodhya Förrättning, 1993. Förordningen ersattes senare av en Handling. Samtidigt, Vd Shankar Dayal Sharma görs en hänvisning till Högsta Domstolen, som frågar “…om ett Hinduiskt tempel eller någon Hinduiska religiösa struktur fanns före byggandet av den Ram Janma Bhumi-Babri Masjid (inklusive lokaler i inre och yttre innergårdar av sådan struktur) i det område där den struktur som stod?”

Domstolen undersökte den konstitutionella giltigheten av förvärvet Agera, och slog det ner som strider mot grundlagen. Det är också tillbaka Presidentens hänvisning obesvarade. Apex-domstolen tillade att där titeln till en plats för dyrkan var i tvist, Centrum kan antingen vända sig till domstol för att utses till mottagare eller utfärda en lag, som gör sig den lagstadgade mottagare i avvaktan på prövning. När rubriken är beslutat, måste regeringen lämna över fastigheten till den part som får titeln.

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App