Babri rivning 25 år senare: Hur Hög Domstolen såg svaret i split dom

0
72

Babri Masjid i Ayodhya. (Snabb Arkiv)

Relaterade Nyheter

  • Varför, 600 år efter döden, helgon Kashmiri synkretism liv på

  • Hur mordet i Jemen öppnar en ännu dödligare fas i blodig konflikt

  • Varför brott data inte alltid summerar till den fullständiga bilden

Den Allahabad Hög Domstolens dom av den 30 September 2010, dividera 2.77 tunnland omstridda plats i Ayodhya lika mellan Nirmohi Akhara, Sunni Centrala Wakf Styrelsen, UPP, och Ramlalla Virajman, kom, efter en rättegång som varade i 14 år. På tisdag, mer än sju år efter det att domen i Högsta Domstolen kommer att börja finalen utfrågningar om cross-överklaganden mot HC ordning.

HC Bänk som hörde fall en början bestod av Domarna S R Alam, Sudhir Agarwal och Dharam Veer Sharma. Rättvisa Alam tog tjänst som överdomare i Madhya Pradesh HC i December 2009, och ersattes på Bänken med Rättvisa Sibghat Ullah Khan.

Muntlig bevisning spelades in från 24 juli 1996 till och med 23 Mars 2007. Åttio sju vittnen har undersökts, deras vittnesbörd sprang in 13,900 sidor. Mer än tusen referens böcker om historia, kultur, arkeologi, religion, etc., i Sanskrit, Hindi, Urdu, persiska, turkiska, franska, etc., presenterades, tillsammans med 533 utställningar.

I 2002, HC så motu beställde en georadiological undersökning av marken under lokaler med hjälp av markradar. Undersökningen, genom geofysiska undersökningar konsulttjänster Tojo-Vikas International (Pvt) Ltd., sa något “avvikelser observerades”, varefter HC på Mars 5, 2003, riktade den Arkeologiska Undersökningen av Indien för att gräva ut området. I sin rapport den 25 augusti 2003, ASI beskrivs “som återstår är utmärkande funktioner som finns i samband med templen i norra Indien”.

Läs också | Vars titel? Ayodhya återgår till SC idag

Med en majoritet av 2-1, (Justices Khan och Agarwal) Bänken beställde en tre-vägs uppdelning av den omtvistade egendomen. (Snabb arkiv)

Domarna Khan, Agarwal och Sharma hört argument nytt nonstop under 90 dagar från 11 januari till juli 26, 2010. Bänken reserverade sin dom den 26 juli och gjort, nästa dag, ett försök för att undersöka möjligheten av en uppgörelse i godo. Men “något stort” vuxit fram. Den September 30, 2010, domen meddelades. Domarna skrev separata domar, Rättvisa Agarwal var lengthiest, och sprang in över 5.000 sidor.

Med en majoritet av 2-1, (Justices Khan och Agarwal) Bänken beställde en tre-vägs uppdelning av den omtvistade egendomen. Rättvisa Sharma slagit fast att hela lokalen tillhörde Ramlalla och Sri Ram Janmabhoomi Asthan. Domarna också skilde sig på om Babri-moskén byggdes efter rivningen av ett tempel.

Läs också | Fall innan Lucknow bänken i Allahabad högsta Domstolen

Rättvisa Agarwal registreras som “den omtvistade struktur inte upp på en jungfru, ledig, ledig, öppen mark… Det fanns en struktur, om inte mycket större…, dåvarande struktur var religiös i sin natur och att även icke-Islamiska en… Material som sten, pelare, tegel, etc., dåvarande struktur används för att höja den omtvistade struktur”. Han tillade, “att det säkert kan sägas att den dåvarande strukturen var ett Hinduiskt tempel och det revs varefter den omtvistade struktur togs upp.”

Rättvisa Sharma sade “Hinduer har visat… att efter rivning av templet i moskén byggdes efter att återanvända material och trasiga delar av templet och gudar.” Rättvisa Khan skilde sig: “Inget tempel revs för att bygga moskén. Moskén byggdes över ruinerna av tempel som låg… sedan mycket lång tid innan byggandet av moskén och vissa material därav användes i byggandet av moskén.” Han tillade dock: “jag har inte grävde för djupt i historia och arkeologi”, eftersom det inte var absolut nödvändigt för att avgöra dessa mål, och också på grund av att “ha inga anspråk på kunskap om historien som jag inte vill fångas i korselden av historiker”.

KONSPIRATION FALL

Efter rivningen, CBI inkom två Granar: en mot kar sevaks, den andra mot åtta personer: L K Advani, Ashok Singhal, Vinay Katiyar, Uma Bharti, Sadhvi Rithambara, Murli Manohar Joshi, Giriraj Kishore och Vishnu Hari Dalmia, laddar dem med att främja fiendskap mellan grupper och agerar på ett sätt som är skadligt för underhåll av harmoni.

CBI hade också lämnat in en extra chargesheet mot de åtta åtalade innan de Rättsliga Magistrate ‘ s court i Rae Bareli. (Arkiv)

DEN OKT 5, 1993, CBI lämnat in en gemensam chargesheet mot 48 personer inklusive Advani, Joshi, Bharti och tidigare UPP CM Kalyan Singh, som också laddar dem med kriminell konspiration, och agerar medvetet för att upprördhet religiösa känslor.

DEN 9 SEPTEMBER 1997, den Särskilda Domare, Lucknow, slagit fast att det var ett prima facie-fall mot de anklagade för att utforma avgifter för kriminell konspiration. Då staten hade skickat de första FIR för prövning till den Särskilda Domstolen, Lucknow, det därefter skickas den andra GRANEN också, till Lucknow domstol. Den Lucknow Bänk av HC slog ner den 12 februari 2001, säger korrekt förfarande inte har följts. Därefter, den 9 September ordning som tillämpas på de åtta åtalade heter i den andra GRANEN sattes åt sidan.

CBI hade också lämnat in en extra chargesheet mot de åtta åtalade innan de Rättsliga Magistrate ‘ s court i Rae Bareli. Den 22 Maj 2010, högsta Domstolen fastställde att släppa av talan mot 21 personer, inklusive Advani och Joshi. Efter överklagande, en Högsta Domstol Bänk av Domarna P C Ghose och R F Nariman återupplivat den kriminella konspiration anklagelser mot Advani, Joshi och sex andra, överförs den Rae Bareli fall till Lucknow domstol, och beordrade dag-till-dag rättegången, som ska vara klar på två år.

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App