Babri rivning 25 år senare: Fall innan Lucknow bänken i Allahabad högsta Domstolen

0
77

Uma Bharti och Murli Manohar Joshi är bland de anklagade. (Arkiv)

Relaterade Nyheter

  • Babri fall: PM Modi härstammar Sunni Wakf Styrelsen för avlägsnar sig från Kapil Sibal s uttalande

  • Babri Masjid rivning fall: Från 1528-2017 – En tidslinje

  • Mumbai upploppen 1992: Srikrishna Kommissionens rapport och de åtgärder som vidtagits

Med start 1950, fem titel passar var som lämnats in före den Civila Domare, Faizabad. En avfärdas som dras tillbaka, och den 6 januari 1964, den Civila Domare, Faizabad, sammanställd av de andra fyra, med Vanlig Färg Nr 12 från 1961 som den ledande fall, efter alla parter överens om. 1987, i delstaten Uttar Pradesh sökte överföring av de fyra titel passar till Allahabad High Court. Den 10 juli 1989, High Court drog fall till sig själv, att bli hörd av den Full Bänk.

1. Instiftades den 16 januari 1950, genom att Ayodhya bosatt Gopal Singh Visharad, som bad att han skulle vara tillåtet att erbjuda gudstjänst på födelseplatsen för Herren Sri Ram Chandra och sökte ett permanent förbud mot flyttande av idoler från Janmasthan.

2. Filed den 4 December 1950, av Paramhans Ramchandra Das, chef för Ramjanmabhoomi Nyas. Det var tillbaka (avfärdas som dragits tillbaka) som en ny omständighet var liknande för att Passa Nr 1 ovan.

3. Inlämnad av Nirmohi Akhara genom sin Mahant den 17 December, 1959, vädjar att de var en mycket gammal sekt “Ramanand Bairagis” som kallas “Nirmohis”, och att Ram Janmabhoomi tillhörde dem.

Läs också | Babri rivning 25 år senare: Hur Hög Domstolen såg svaret i split dom

4. Inlämnad av Sunni Central Board of Waqfs, Uttar Pradesh, och nio Muslimska befolkningen i Ayodhya i 1961; hävdade att Babri Masjid byggdes av Mughal kejsaren Babur, och Muslimer på grund av deras långa, exklusiva och kontinuerlig innehav hade fått titel av negativa innehav. Framställare ville domstolen att förklara den struktur som en moskén, som bad om att om domstolen ansåg att leveransen av innehav var rätt botemedel, ett dekret för att leverera det till dem genom att ta bort de eländiga avgudarna, etc., ska vara godkänd.

Läs också | Vars titel? Ayodhya återgår till SC idag

5. Väcks av “Bhagwan Sri Ram Virajman (Ramlalla) på Ram Janmabhoomi, Ayodhya”, genom Allahabad bosatt Deoki Nandan Agarwala, ledande förespråkare och en pensionerad domare i högsta Domstolen. Framställning som avses 1928 upplagan av Tidningen av den H R Nevill, Distriktet Gazetteer i Faizabad, att hävda att Babur hade förstört Janmasthan templet 1528 och byggde en moské i sitt ställe. Material av den gamla strukturen var till stor del används; många kolumner som gjorts av nära finkornig svart sten, lokalt känd som kasauti, var i bra form. Dessutom, sägs det, ett omtvistat struktur som detta inte kunde vara en moské även under Muslimsk lag.

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App