Honduras crisis: Avondklok, beperkingen aangekondigd te midden van protesten stemmen

0
54

Een gemaskerde supporter van presidentskandidaat Salvador Nasralla draagt het gebruik van cookies op een brandende roadblock waar demonstranten protesteren tegen wat ze noemen verkiezingsfraude in Tegucigalpa, Honduras. (Foto AP)

Gerelateerd Nieuws

  • Honduras crisis: Leger dwingt avondklok tijdens het stemmen tellen kraampjes

  • Te midden van storingen, Honduras hand te tellen laatste stemmen

  • Honduras verkiezingen: de ambtenaren hand te tellen laatste stemmen

Honduras heeft aangekondigd een avondklok en zwevende een aantal grondwettelijke rechten om de veiligheidsdiensten te bevatten protesten en onrust over een omstreden verkiezing in die beide kandidaten hebben verklaard zich winnaar en de stemming telling invoeren van de zesde dag. Honduras’ electorale hof was klaar met het tellen van bijna 95 procent van de stemmen dozen van afgelopen zondag de presidentsverkiezingen door de late namiddag van vrijdag en zei dat het zou de uitvoering van een hand te tellen van 1,031 andere vakken die aangeboden “tegenstrijdigheden.”

Zittende President Juan Orlando Hernandez aangehouden een voorsprong van ruim 46.000 stemmen over challenger Salvador Nasralla voor de laatste fase tellen. Het was niet meteen duidelijk hoeveel stemmen zou kunnen spelen in de ontelbare dozen. Als wachten op de resultaten van de verkiezing heeft gesleept op de rock-zwaaiende demonstranten hebben steeds meer genomen om de straten tegen de oproerpolitie gewapend met traangas, wapenstokken en waterkanonnen. De nationale woordvoerder van de Politie Jair Meza zei 12 mensen waren gewond bij botsingen tussen politie en demonstranten.

Meza zei tal bedrijven werden ook beschadigd en geplunderd in de hoofdstad en in San Pedro Sula. Lokale pers gemeld dat demonstranten instellen van een bijkantoor van een bank in brand en plunderden een aantal andere bedrijven langs een straat in San Pedro Sula. Groepen van demonstranten bleef ook het blokkeren van snelwegen met brandende autobanden en andere voorwerpen met, in sommige gevallen dwingt ouders tot het verrichten van hun kinderen door middel van het roken van barrières.

In een decreet wordt voorgelezen op de radio en televisie, de regering, het Kabinet van chief Jorge Hernandez zei dat vrijdag tegen het eind van dat sommige grondwettelijke garanties zou worden geschorst voor 10 dagen om het leger en de politie om de situatie onder controle. De regering verklaarde een avondklok van 6 uur tot 6 uur ‘ s morgens over het land. “De avondklok is voor het waarborgen van de veiligheid van het land”, zei Voorzitter Hernandez zei hij liet een hotel in de hoofdstad, na een ontmoeting met de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Europese Unie. “Dit is de tijd voor de mensen om zich gesteund voelen door hun leger en hun politie, omdat het niet kan worden dat iemand besluit om te plunderen of rob.”

Eerder electorale rechtbank president David Matamoros gezegd dat de vertegenwoordigers van de politieke partijen aanwezig zou zijn voor de stem telt en dat er geen mededelingen zou worden gemaakt totdat er een eindresultaat. Na een gesprek met vertegenwoordigers van de oppositie-alliantie en de Landelijke Partij, Matamoros zei vrijdag dat elke partij zou kunnen accrediteren 60 mensen om te participeren in de middag tellen naast internationale waarnemers. Schatte hij het duurt zes uur.

Soldaten lopen in de richting van het instituut waar verkiezing stembiljetten worden opgeslagen, versterken van de beveiliging troepen in conflict met de demonstranten in Tegucigalpa, Honduras. (Foto: AP)

Maar de oppositie een lijst gepubliceerd van de eisen die opgenomen zijn in een bredere herziening van de stemmen in de drie rechtsgebieden waar dit beweert de opkomst was buitengewoon hoog en zeide: het aantal urnen dat vraagstukken die was veel groter. Het was onduidelijk of de eisen zou kunnen worden voldaan. De graaf had nog niet begonnen vrijdag nacht, omdat er geen vertegenwoordigers voor Nasralla was aangekomen: “Het wachten blijft,” zei hof woordvoerster van Lourdes Rosales.

In een verklaring, de rechter zei ook dat elke suggestie van het onrecht in haar activiteiten is vals en het betreurde het toenemende geweld in de straten. Heide Fulton, charge d ‘ affaires van de AMERIKAANSE Ambassade in Honduras, zei via Twitter vrijdag dat Honduras was het begin van een “ongekende fase in het verkiezingsproces.” Ze riep op tot kalmte tijdens de telling.

Zowel Nasralla en Hernandez hebben verklaard zich de winnaar van de verkiezingen en hun partijen hebben aangedrongen om hun achterban te verdedigen van de stemmen in de straat. Nasralla en Hernandez hebben aangedrongen op een kalme en waarschuwde hun supporters niet laten provoceren tot geweld.

Gepensioneerde Gen. Romeo Vazquez, die leiding gaf aan de staatsgreep die verdreven President Manuel Zelaya in 2009, de schuld van de onrust op de electorale tribunaal vertraging in het retourneren van de resultaten. “De crisis is al begonnen in Honduras,” zei hij. “De electorale hof is het niet te doen, dingen goed en dingen hebben gekregen uit de hand. De mensen geloven dat er fraude is, omdat de rechter niet op de uitslag direct bekend is.”

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App