Delhi HC drar upp polisen för att inte agera på klagomål av fattiga människor

0
74

Delhi High Court (Fil)

Relaterade Nyheter

  • Högsta Domstolen syftar Delhi prop svar på vädjan utmanande professor utses
  • Beslag av demonetised anmärkningar: Delhi HC skickar nio till rättsliga vårdnaden

  • PIL för att ta bort ingrepp: Kan Hanuman staty vara airlifted att fixa trafik problemet, frågar Delhi HC

Delhi High Court har slagit stadens polis, för att inte vidta lämpliga åtgärder på ett klagomål från en man vars fru hade försvunnit, säger att det var “mycket beklagligt” att klagomål på “dåliga människor” gå obemärkt förbi. En bänk av domarna Vipin Sanghi och P S Teji beställde Delhis polischef att inleda disciplinära åtgärder mot felande tjänstemän polisen, bland annat då SHO polisstationen oro.

Bänken var kritisk till tillvägagångssättet i Delhi Polisen i samband med klagomål som lämnats in av “fattiga människor”. “Det är mycket beklagligt att konstatera att en vanlig människa på gatan har ingen röst, och mycket ofta klagomål av fattiga människor som framställaren, som fungerar som en privat vakt tjäna en ynklig mängd Skivor med 8 000 eller 9 000 usd per månad, gå obemärkt förbi.

“Hade polisen agerade snabbt på kärandens talan i förevarande mål kan vara situationen skulle ha varit annorlunda,” det sagt. Bänken konstaterade att mannen och hans hustru har en son, som nu är fem, och han var vänster utan kärlek, omsorg och uppmärksamhet som han har rätt till, av sin mor.

“Det är helt och hållet den förfaller på den del av polisen, som ansvarar för den aktuella situationen i det aktuella fallet,” det till. Domstolen har i sitt beslut konstaterat att den rapport som lämnats in av polisen om att den fråga, som hade skickats till ledande befattningshavare för att vidta åtgärder, uppgår för lip service.

Det sade sedan station house tjänsteman på Safdarjung Enklav polisen försökte skydda den felande poliser. Det riktas polischefen att vidta åtgärder för att uppmärksamma kraft att vara mer lyhörda för klagomål från allmänheten och inte papperskorgen dem utan att vidta åtgärder enbart på grund av att klaganden är “inte en man av medel, eller har någon social ställning eller anslutningar”.

Domstolen gjorde observationer under en utfrågning på en grund av ett Delhi invånare, som fungerar som en privat vakt, och har lämnat in en saknas person-rapport på Safdarjung Enklav polisstationen i augusti 2016. Han gav även den fullständiga uppgifter om den person med vilken han trodde att hans fru hade gått, inklusive hans namn och mobil nummer.

“Trots att sagda klagomål ges in, inga åtgärder har vidtagits av Delhi Polisen att hitta försvunna fru. Det var först efter det att domstolen beslutade polisen att vidta åtgärder och lämna in en statusrapport som den försvunna fru var beläget,” bänken noteras. Det senare konstaterades att hon hade börjat att leva med en annan man ur hennes egen vilja och som också hade konverterat till Islam. Hon visade också att den domstol som hon hade utfört ‘nikaah” och var gravid.

“Hustrun uppgav att hon ville fortsätta att leva med den man som hon hade rymt,” bänken noteras och sade att under de förhållanden, inga ytterligare order som krävs för att ha gått så långt som den nuvarande stämningen framställning är berörda. Sökanden uppgav att han skulle vidta åtgärder för att finna en dom om äktenskapsskillnad.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App