Analys: Ansikte-mot-ansikte med Rohingya, Påven Francis diken diplomati

0
70

Påven Franciskus förenar sig i bön, som leds av en Rohingya-Muslimsk man, under en inter-religiös konferens i St. Mary ‘ s Cathedral i Dhaka, Bangladesh 1 December 2017. (Tt-Reuters)

Översta News

  • Kongressen president valet LIVE UPPDATERINGAR: Rahul Gandhi skickar nomineringen, PM säger inte vill att denna “Aurangzeb regeln”

  • Bigg Boss 11 vräkta tävlande Bandgi Kalra på att få intim med Puneesh Sharma: Inget jag ångrar, det var sann kärlek

  • Indien vs Sri Lanka 3. Test Live Betyg, Levande Cricket Betyg: R Ashwin stör 158-loppet står mellan Angelo Mathews-Dinesh Chandimal

Påven Franciskus har fått problem innan för dikning diplomatiska protokoll och kalla en spade för en spade, mest känt när han märkt det Ottomanska eran slakt av Armenier ett “folkmord” från altaret i peterskyrkan. Francis tog hit — Turkiet hem sin ambassadör till Vatikanen i protest — för den skull står upp för ett förtryckt folk som var nästan utplånas från kartan ett sekel sedan.

Det ges möjlighet att göra samma sak i Myanmar, där militären har lanserat vad FN säger är en kampanj av etnisk rensning mot den Muslimska minoriteten Rohingya, Francis valde att i stället för diplomatiska överväganden. Han inte bara undvika det omtvistade begreppet “Rohingya” i sin allmänna anmärkningar, han ignorerade Asiens värsta flyktingkrisen i decennier helt och hållet och kunde inte ringa ut till sina värdar för att starta det.

Grupper för mänskliga rättigheter klagade. Rohingya klagade. Journalister och förståsigpåare frågade om Francis’ arv som en orädd crusader för världens mest marginaliserade — de fattiga, hemlösa, flyktingar och fångar — inte nu är i fråga.

Senast på fredag, Francis hjärtat kommer ut.

I ett känslomässigt möte med 16 Rohingya, Francis sa vad han ville nog att säga från början. Hans röst darrade när han hälsade på de män, kvinnor och barn som tvingats fly från sina hem i Myanmar för eländiga läger i Bangladesh, Francis bad dem om förlåtelse för vad de hade uthärdat och “likgiltighet” för deras svåra situation. “Guds närvaro som idag även kallas” Rohingya,’ sa han till dem.

Och med det ordet, Francis raderas dagar av spekulationer om att tala om-det-som-det-är-protokollet-att-fördömd av påven hade sålt ut till de professionella diplomaterna i Vatikanen som var villiga att förneka en förföljd minoritet deras identiteten till förmån för det globala och det lokala kyrkan politik.

Påven Francis inslag huvudet av en Rohingya-Muslimer flykting under en interreligiös och ekumeniska möte för fred i trädgården av ärkebiskopens bostad, i Dhaka, Bangladesh, fredag, Dec. 1, 2017. (AP Photo)

Vatikanen hade försvarat Francis’ inledande tystnad som är nödvändiga för den skull av att “bygga broar” med Myanmar, som endast är etablerade diplomatiska relationer med Heliga stolen i Maj. “Vatikanen diplomati är inte ofelbar,” talesman Greg Burke sa till reportrar i Yangon. “Du kan kritisera vad som sägs, vad som inte är sagt. Men påven inte kommer att förlora den moraliska auktoriteten på denna fråga här.”

Burke tillade att den Katolska Kyrkan är i minoritet i Burma. Slutsatsen var tydlig: Katoliker är redan diskrimineras i främst Buddhistiska Burma, och verkligen inte behöver någon blowback från den stora majoriteten av de Burmesiska som rekyl på sikt “Rohingya” eftersom det innebär ett officiellt erkännande av dem som en etnisk grupp. Den lokala kyrkan hade uppmanat Francis att avstå från att använda termen, och Francis skyldig.

Påven Francis möter en grupp av Rohingya under en inter-religiös konferens i St. Mary ‘ s Cathedral i Dhaka, Bangladesh 1 December 2017. (Osservatore Romano/Handout via Reuters)

En påve är först och främst en herde för sin hjord.

Vatikanen ville också tillbaka sin lokala kyrka i att stödja Aung San Suu Kyi, som många Burmesiska se som deras enda hopp för att skapa ett mer demokratiskt, inkluderande samhälle där grundläggande rättigheter garanteras för alla minoriteter — Kristna ingår.

Och så när han kom i Yangon och gick Suu Kyi på en officiell välkomstceremoni, Francis betedde sig som en sann diplomat. Han kallade till sig alla etniska grupper i Burma för att få sina grundläggande rättigheter som garanteras — ett viktigt budskap för att vara säker, men en som var tydligt skriven av kommittén.

Francis höjt ante när han kom i Bangladesh, där han erkände att “enorma förluster av mänskligt lidande” som pågår i den smutsiga, överbefolkade flyktingläger som nu är hem till mer än 620,000 Rohingya som har hällde över gränsen från Burma delstaten Rakhine.

 

En Rohingya flykting man torkar sig i ögonen, som han väntar på att få träffa Påven Francis, under en inter-religiös konferens i St. Mary ‘ s Cathedral i Dhaka, Bangladesh 1 December 2017. (Tt-Reuters)

I sin officiella ankomst tal, Francis krävde det internationella samfundet att vidta “beslutsamma åtgärder” för att inte bara hjälpa Bangladesh ge för flyktingar, men att lösa de underliggande politiska orsaker i Myanmar av utvandringen.

Men han ville inte säga “Rohingya.” Tills han träffade dem. Och när han gjorde det, när han slöt sina händer i hans och lyssnade till deras tragedier, att han inte bara är bekräftat sin identitet, tog han ansvar för allt det lidande de fick utstå. “I namn av alla dem som förföljer er, som har förföljt dig, och för dem som har sårat dig, framför allt i världens likgiltighet, jag ber dig om förlåtelse”, sade han. Han upprepade ordet: “Förlåtelse.”

Francis var tillbaka.

Påven Francis gester som han lämnar efter utgången av en Interreligiös och ekonomiskt möte för fred program, i Dhaka, Bangladesh, fredag, Dec. 1, 2017. (AP Photo)

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App