‘Als hij alleen thuis, onze gezinnen voelen zich nog steeds bang in het donker’

0
68

Wat blijft er over van drie families, in Sailan dorp, Poonch. (Express Foto door Arun Sharma)

Gerelateerd Nieuws

  • Lt Gen Soni neemt als hoofd van het Zuidelijk Commando

  • Legerleider in 2015 werking in Myanmar: ‘We hadden om een bericht te sturen aan de overkant’

  • 64 Leger te varen vandaag op expeditie naar Goa en terug

Amma, unhoney dadaji ko kyun mara (Moeder, waarom ging ze dood grootvader)?” Ghulam Mustafa, 7, herhaaldelijk vraagt haar moeder Mehazbin, 30, zegt. Elke keer heeft ze dezelfde respons — dat zijn grootvader Lassa Sheikh zoon Imtiaz was een militant die had naar verluidt gedood speciale politie-officier (SPO) Zakir Hussain. “Ze moeten vervolgens gedood Imtiaz,” is Mustafa de teller, waarvan Mehazbin zegt dat ze geen antwoord.

Het is een vraag die de achtervolgde de familie is 19 jaar. Die dag van 4 augustus 1998, gewapende mannen daalde op Sailan dorp, Poonch, en doodde 18 mensen van de families van Ghulam de vader van Maqsood Sheikh, 36, en dat van drie van zijn neven — Mohammed-Latief, (46), zijn broer Shabir Ahmed, (37) en Abdul Ahad, (55). Twaalf van de doden waren kinderen. In de killing spree, een buurman, kind werd ook vermoord.

De juridische strijd zag haar nieuwste ontwikkeling op 18 November, wanneer de J&K High Court ingestemd met een verzoek van de gezinnen een uitdagende CBI rechterlijke beslissing om een einde aan de zaak. De rechtbank had aanvaard van een twee-jaar-oude CBI verslag op zoek naar zeggen van de gezinnen, die de schuld van het Leger van de doden, werden “onwaar”.

Het Leger en de politie had dan de schuld van een onderlinge ruzie tussen de militanten voor de slachting, die beweren dat het werd aangewakkerd door Imtiaz.

De families, echter, zeggen dat op 3 augustus 1998, na Imtiaz en zijn collega ‘s had gedood, Zakir op Mughal weg bij Sailan, een Grote Gaurav van de 9 Para Commando’ s in het openbaar zwoer wraak. De mannen in ‘Leger uniform’ beland in hun dorp van minder dan 12 uur later, ze beweren. Afgezien van de ambtenaar van het Leger, de families hebben geïdentificeerd SP (activiteiten) Siwak Singh en SPOs Mohammad Yunus, Mohammad Rafi, naast Mohammad Akbar en Maqsood Ahmed ,als na het verrichten van de moorden. Terwijl Grote Gaurav is naar verluidt een Lt-Kolonel nu, SP Siwak Singh werd gevangen gezet voor naar verluidt het doden van een junior officer. Het SPOs verder te werken met de politie. Imtiaz werd gedood in een ontmoeting van drie maanden na het bloedbad.

Latief zegt Imtiaz overgestoken naar Pakistan bezet Kasjmir tijdens de eerste dagen van strijdbaarheid. “Toen hij terugkwam na een paar maanden, zijn vader gaf hem over aan het Leger, dat laat hem na een aantal dagen,” zegt hij. Hij werd later gearresteerd, maar ontsnapt uit de politie terwijl ze verschoven naar Jammu en weer bij de strijdbaarheid van rangen, zegt Latief, die nu werkt in Dubai.

De gedupeerde gezinnen’ petitie in de high court is de vierde keer dat zij gezocht hebben heropening van de zaak; de eerste was in 1999, toen de zaak werd gesloten als de verdachten werden “untraced”. Na protesten, het werd geopend in 2000 alleen worden gesloten in 2003, ondanks een Staat de Rechten van de Mens rapport van de Commissie uitspraak te doen naar de betrokkenheid van de militanten en de bevelen van een onderzoek.

Vermelding van de SHRC bevindingen, de gezinnen zijn benaderd, de hoge raad, die op 21 November 2012, bestelde een CBI-probe. In 2015 is het CBI diende een status rapport op zoek naar de sluiting van de zaak. “Dan CBI rechter hield het rapport, in afwachting van verwijdering, als hij wist dat het agentschap had niet onderzocht goed,” zegt Latief. “Op 25 augustus 2017, een nieuwe rechter aanvaard dat rapport. Maar hij kondigde zijn besluit zonder zelfs maar te luisteren naar onze advocaat argumenten,” beweert Latief, die ontsnapte aan de ontmoeting als hij was een neef huis. Zijn broer Shabir, nu een regering school leraar, vluchtten de scene door te springen uit een raam.

Ze wilde alleen maar om te doden Lassa Sheikh en zijn familie, vertelt Abdul Ahad, de eenzame overlevende lid van Hassan Mohammed ‘ s familie. “Mijn familie werd vermoord als ze had beschutte Sheikh familie,” zegt Ahad. De gezinnen ook zeggen dat ze zijn “walgen” door de VBI ‘ s staan. “Ze verraden ons,” zegt Maqsood, die nu werkt in de Macht van de Afdeling Ontwikkeling.

“We zullen doorgaan met onze strijd voor rechtvaardigheid, en na ons, onze kinderen zullen blijven in de strijd,” zegt Maqsood. “Marney walon ke saath koi nahin marta, jeena padta hai. Hum bhi zinda lagtey hein, par andhar se mar gaye hein (Hoewel niemand sterft met de dood, men heeft om van te leven. We lijken levend, maar dood van binnen). We willen alleen dat justitie nu,” voegt Latief.

Terwijl justitie lijkt nog ver weg voor de overlevenden, worden zij geconfronteerd met een ander probleem. Vorig jaar, de drie families werden weggestuurd van de overheid wijken ze waren toegewezen op Surankote in 1998, na SHRC aanbevelingen om hun veiligheid te garanderen. Als gevolg, ze hebben alle verhuisde terug naar Sailan.
Alleen deze keer, de mannen hebben hun eigen gezinnen. Terwijl Abdul Ahad gehuwd vier maanden na de moorden, Latief getrouwd in het jaar 2000. Zijn jongere broer Shabir in 2007 en Maqsood in 2009.

“Als hij alleen thuis, onze gezinnen voelen zich nog steeds bedreigd na zonsondergang. Er is een kamp van de veiligheidsdiensten in de buurt en politieagenten patrouilleren in de omgeving,” zegt Maqsood, die heeft een zoon. “Onze families verblijven hier alleen als wij met hen. Als we weg te blijven voor een aantal dagen, onze vrouwen nemen de kinderen aan hun ouders’ thuis ‘ s nachts,” voegt Latief, die heeft vier kinderen, waaronder een dochter.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App