Koeltechniek: Wit Revolutie – Deel II

0
37

Een vrouw veehouder het gieten van de melk in een samenleving met een grote koeler in Gujarat ‘ s Surendranagar wijk (Express Photo/Javed Raja)

Top Nieuws

  • Firangi box office collection dag 1: Gebrek aan concurrentie zou gunstig kunnen zijn voor Kapil Sharma ‘ s film

  • Ministerie van defensie, om de Indische strijdkrachten: Verwijder deze Chinese apps direct

  • Bigg Boss 11 November review: Van Hina Khan ‘ s effectbejag en het wijzigen van vriendschappen in het huis

Sinds het begin van deze eeuw, melk inkoop door Gujarat voor de melkveehouderij coöperaties heeft meer dan verdrievoudigd tot meer dan 150 lakh liter per dag (LLPD), terwijl de verspreiding naar nieuwe gebieden, waaronder in Saurashtra en Kutch. De sleutel tot dit is een gestage stijging van de inkoop prijzen, in combinatie met een focus op het uitbreiden van de markt voor de staat van de melkproducenten. De Gujarat Coöperatieve Melk Marketing Federatie (GCMMF) de omzet van de ‘Amul’ vloeibare melk in de National Capital Region alleen is ongeveer 31 LLPD, de helft van die getransporteerd wordt helemaal uit Gujarat bij Rs 2-2.5 per liter en de balans afkomstig van de nabijgelegen staten.

Maar even belangrijk is de rol van bulk melk koelers (BMC), ingeschakeld door 24 uur per dag elektriciteit, en verbeterde weginfrastructuur. De BMCs, met een gemiddelde capaciteit van 3.000-5.000 liter en gaat tot 10.000 liter, zodat de melk gekoeld worden, hetzij in de oorspronkelijke aanbesteding centrum zelf of in een nabijgelegen dorp de samenleving.

Ook lees | Gujarat verkiezingen: De achterban van de melk, 35 lakh kiezers en groeiende

In de pre-BMC tijdperk, melk moest worden gebracht naar een huiveringwekkende centre laatste om 11 in de ochtend om bederf te voorkomen. Een typische vrachtwagen betrekking 10-12 dorpen had om te beginnen met de aanschaf van 5:30 UUR, ter dekking van de laatste dorp door 7:30 en breng de melk, geladen in aluminium blikjes van 35-40 liter, voor het koelen centrum dat zou kunnen worden op 150 km afstand. Hetzelfde proces wordt herhaald voor de avond melk, verzameld tussen 5:30 en 7:30 en gebracht naar het chilling centrum voor 11 uur.

Blikjes dragen melk wordt meegenomen naar een dorp in de samenleving Surendranagar wijk (Express Photo/Javed Raja)

De bovenstaande stijve tijdlijnen natuurlijk beperkt de mogelijkheden voor de boeren. Moesten ze de melk van hun buffels en koeien 5 UUR in de morgen, zo niet eerder, opdat zij missen de truck. Ook is het niet mogelijk om melk meer dan een paar dieren.

Maar dat is veranderd met de BMCs, die chill de melk “bij de bron” tot 4 graden Celsius of minder binnen drie uur van de collectie. De melk die in de avond en ‘ s morgens kan worden gekoeld om de tanker te komen aan de samenleving in de richting van de middag. Dit hele melk kan dan worden opgeheven. De tankers zijn ook geïsoleerd, zodat de temperatuur van de melk binnen blijft binnen 5-6 graden Celsius, zelfs na 24 uur. De melk landing op de zuivel-dock, dus vers. De kosten van de BMC (over Rs 12 lakh voor 5000-liter capaciteit) evenals de elektriciteit wordt meer dan gecompenseerd door de vermindering is bederf en een betere kwaliteit van de melk, naast twee dagelijkse truck reizen worden teruggebracht tot één.

Lees | het Opfokken van inheemse vee is makkelijker gezegd dan gedaan; deze boer laat zien hoe het kan winstgevend zijn

Voor de boer, de winsten zijn tweeledig. De eerste is natuurlijk, dat hij/zij niet hebben om wakker te vroeg om te beginnen met melken. Ten tweede is er de flexibiliteit om nu melk meer dieren en uit te breiden kudde maten. Dit is verder mogelijk gemaakt door de elektriciteit, die het mogelijk maakt om gebruik van melkmachines, die uitgegroeid zijn tot een gemeenschappelijk gezicht in de melkveehouderij over Banaskantha, Sabarkantha, Mehsana en Kheda. Volgens RS Sodhi, managing director van GCMMF, ongeveer 8.000 of 45 procent van Gujarat is 18,500 dorp samenlevingen hebben momenteel BMCs. En aangezien veel BMCs tegemoet te komen aan meer dan één maatschappij, het werkelijke deel van de melk wordt gekoeld aan de bron is dichter bij de 80 procent.

De voordelen van het koelen technologie kan worden gezien als een reis door de afgelegen gebieden van Saurashtra en Kutch.

Verband | De ongelooflijke Banni buffalo ras: In droge Kutch, een dorp van 30 families die levert Rs 2.2 crore waarde melk per jaar

De Kutch District Coöperatieve Melk Producenten in de Unie bulk koelen centrum op Bhirandiyara – ongeveer 70 km van Bhuj stad in de richting van de Grote Rann zout woestijn – heeft vijf BMCs van 5.000 liter elk. Deze BMCs chill de melk gebracht door pick-up trucks van 27 dorpen binnen een 70-km straal. De Bhirandiyara centrum heeft ook een geïsoleerde opslagtank die ervoor zorgt dat de melk al gekoeld door de BMCs is gehandhaafd binnen 5-6 graden. De Kutch unie werkt al 19 bulk koelen centra verspreid over de wijk. Het is ook begonnen met het installeren van dorp-niveau BMCs; er zijn al twee van hen in de dorpen waar de aanbesteding is het volume aanzienlijk gestegen.

Als Gujarat melk-procurement is verder uit te breiden, ook na de Operatie-Vloed-programma dat formeel eindigde in het midden van de jaren negentig, de credit gaat waarschijnlijk om BMCs — en elektriciteit die het mogelijk maakt deze te draaien, zelfs in afgelegen landelijke gebieden. Verzekerd procurement bij lonende prijzen hebben alleen verder geholpen.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App