Tre lagar, flera recept

0
81

Både West Bengal och Karnataka s Rättsakter som föreskriver olika regler och strukturer från det som avses i den Kliniska Inrättningar (Registrering och Reglering) Act 2010 (CEA), som antogs av Parlamentet för reglering av den privata vården.

Relaterade Nyheter

  • NCRB data, 2016: Stor spik i våldtäkt av barn, en ökning med 82 procent från och med 2015, UPP, MP värsta staterna, TN ny aktör

  • NCRB Data, 2016: Grymhet, så att man, sexuella övergrepp, top brott mot kvinnor

  • NCRB Data, 2016: de Flesta övergrepp mot Daliter innebära brott mot kvinnor, i de flesta fall i Bengaluru

Långvarig agitation av läkare i Karnataka tidigare denna månad, i protest mot ändringar i Karnataka Privata läkarstationer Agera, 2007 reglera de privata sjukhusen är i skarp kontrast till svar i västbengalen till Chief Minister Mamata Banerjee s Town Hall-stil möte i februari där hon meddelade att staten skulle ta till lagstiftning för att hålla tillbaka den privata sjukhus.

Sjukhus i West Bengal knappt fick tid, men att gå samman och protestera innan det lag, kallas West Bengal Klinisk Inrättning (Registrering, tillsyn och Insyn) Bill, 2017, antogs av staten Församling den 3 Mars. Kontrasten är betydelsefullt eftersom Karnataka sägs ha blivit “inspirerad” av den Bengaliska Agera i att ändra sin befintliga Medicinska Anläggningar Act av 2007.

Avsevärt men, Karnataka Lagen omfattar mycket mer allvarliga straffrättsliga bestämmelser, inklusive fängelse i fall upphör att gälla. Dess modell av ett Distrikt eller Metropolitan Missnöje Redressal Kommittén som en kontrollmyndighet är också bland de mer omtvistade bestämmelserna.

Både West Bengal och Karnataka s Rättsakter som föreskriver olika regler och strukturer från det som avses i den Kliniska Inrättningar (Registrering och Reglering) Act 2010 (CEA), som antogs av Parlamentet för reglering av den privata vården. Detta har antagits av 16 stater och Eu-Områden, som inkluderar Bihar, Jharkhand, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Arunachal Pradesh, Sikkim, Rajasthan, Aizawl, Uttar Pradesh, Pondicherry, Dadra och Nagar Haveli, Daman och Diu, Andaman and Nicobar, Chandigarh, Lakshadweep och Assam.

Alla tre Akter kräver en obligatorisk registrering av medicinska anläggningar, om än med olika myndigheter— men det är där likheterna slut.

De Akter som skiljer sig avsevärt i tre huvudsakliga områden. Det första handlar om den tillsynsmyndighet som övervakar medicinska inrättningar. Under västbengalen Kliniska Inrättningar (Registrering, tillsyn och Insyn) Agera, 2017, West Bengal vårdinrättning Regulatory Commission bildats av staten regeringen har i uppgift att “reglering och tillsyn av funktion och verksamhet i den kliniska inrättningar”. Ordföranden är en före detta High Court domare, en före detta verkställande sekreterare eller ytterligare huvudsekreterare i den staten eller en liknande rankad person i regeringen i Indien. Vice ordförande är en “person av eminens” och ledamöter är valda från olika områden, såsom medicin, juridik, folkhälsa, forskare, sociala tjänster och konsumenternas intressen. Alla ledamöter utses av regeringen.

Läs också | Varför är läkare i Karnataka i armar mot staten?

I Karnataka Privata läkarstationer Ändring Bill 2017, som lades fram i den statliga Montering nyligen, Distriktet Metropolitan Missnöje Redressal Utskottet har fått befogenhet att inspektera en privat vårdinrättning för att kontrollera om bestämmelserna i Lagen följs.

Denna kropp är som leds av den verkställande myndigheten i den zilla panchayat — det faktum att en politisk person stats-utskottet är en stor ripa bland läkare. Myndigheten består av distriktet superintendent av polisen, distrikt kirurg, en företrädare för privata läkarstationer i distriktet, åklagaren och en kvinna nominerad representant.

Det Nationella Rådet för Kliniska Verksamheter, som anges i CEA 2010, å andra sidan, är ordförande generaldirektör för Hälso-och sjukvårdstjänster, med en ledamot från varje medlemsstat som väljs av Dental Council of India, Medical Council of India Apotek Council of India och Omvårdnad Council of India, tre av de Centrala Rådet för Indiska Medicin, en av de Centrala Rådet för Homeopati och en av de Indiska Medicinska Föreningen. Dessutom finns det medlemmar från Bureau of Indian Standarder på nationell nivå, konsumentgrupper, nordöstra Rådet, etc.

Rådet har till uppgift att med registrering av alla medicinska inrättningar efter att garantera att minimikraven uppfylls. Varje stat har ett statligt råd med ett liknande mandat.

Varje Lag har också olika strategier för att straffrättsliga bestämmelser tillsyn över de privata bruket av medicin. Av de tre akter, endast Karnataka version har bestämmelser förskrivning fängelsestraff för överträdelser av Lagen. En person som dömts för att köra en vårdinrättning utan att registrering kan möta ett fängelsestraff på upp till tre år och böter på upp till Rs 5 lakh. En kränkning av registrering villkor kan uppfyllas med bestämmelser om ett fängelsestraff på tre år eller böter på upp till Rs 1 lakh. Underlåtenhet att informera allmänheten om avgifter för olika tjänster som skulle locka till sig ett fängelsestraff på sex månader till tre år och böter på upp till Rs 5 lakh.

West Bengal Lagen föreskriver böter på upp till Rs 1 lakh för icke-registrering av kliniska verksamheter och en straff av Rs 1.000 per dag efter det upp till maximalt Rs 10 lakh. Olydnad kan bjuda in en straffavgift på upp till Rs 5 lakh, som kan avsiktlig förstörelse eller förfalskade journaler. Straffet för medicinsk försummelse som anges i Lagen kan variera från Rs 3 lakh för en enkel skada till Rs 10 lakh för döden.

I CEA 2010, straffet för överträdelse varierar från Rs 10.000 för det första brottet, som går upp för varje efterföljande brott, till ett maximum av Rs 5 lakh. Uppsåtlig olydnad eller undanhållande av information som kan locka en fin högst Rs 5 lakh. Avsevärt, de bestämmelser som gäller för statliga myndigheter.

Det finns också tydliga skillnader i hur de tre Akter som behandlar allmänna skyldigheter för medicinska verksamheter. Under Karnataka Agera, medicinska anläggningar måste uppfylla normerna som anges i denna Lag eller de bestämmelser som görs i dem, och även göra dem tillgängliga för information till patienter och allmänheten, schema för avgifter för olika medicinska behandlingar och andra tjänster, med hjälp av broschyrer, häften och anslagstavlor.

Varje anläggning har för att bibehålla klinisk poster och obligatoriskt att behandla offer för trafikolyckor eller brott när de kommer till ett sjukhus. Enligt patienternas stadga, varje patient har rätt att få fullständig information om sjukdom, behandling och medicinsk procedur och en rätt att ge informerat samtycke och på hans eller hennes egen behandling.

West Bengal Lagen säger att varje anläggning kommer att följa fasta priser, inklusive paket priser för medicinsk utredning, sängen avgifter, drift teater förfaranden, implantat, ICU avgifter m.m., och även ge korrekta skattningar för behandlingar som inte omfattas i paket. Lagen säger, “…varje klinisk inrättning skall strikt avskräcka repetitiva laboratorietester…”. Anläggningar krävs det också obligatoriskt att inhämta samtycke för en fortsättning av ventilatorn stöd efter att en patient har förklarats hjärndöd.

CEA 2010 avser registrering som en hörnsten i förordning, med registrering villkor som ställts i den domän av staten. Som en del av verkställigheten plan av Lagen, standard riktlinjerna för behandling har hittills varit förberedd för 21 specialitet områden, inklusive endokrinologi, onkologi, neurologi, ortopedi och hjärt-och kärlsjukdomar. Riktlinjer har utarbetats för att behandla gemensamma problem som snake bites, torra ögon sjukdom, epilepsi, diabetiker mul-och osteoarthiritis av knäet.

abantika.ghosh@expressindia.com

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App