Hur “delaktig” blev mest sökta ordet på året

0
48

Harvey Weinstein anklagas för trakasserier. Men många andra verkar delaktiga (Reuters Bilden/Filen)

Relaterade Nyheter

  • NCRB data, 2016: Stor spik i våldtäkt av barn, en ökning med 82 procent från och med 2015, UPP, MP värsta staterna, TN ny aktör

  • NCRB Data, 2016: Grymhet, så att man, sexuella övergrepp, top brott mot kvinnor

  • NCRB Data, 2016: de Flesta övergrepp mot Daliter innebära brott mot kvinnor, i de flesta fall i Bengaluru

‘Medbrottsling’ har blivit ‘ord av året” efter den toppade på nätet sök på webbplatsen Dictionary.com’s mest sökta-lista. Varför har 2017 varit så full av nyfikenhet på att vara “delaktig’?

Hur gjorde “delaktig” få bedömts ordet av året?

Online sök på webbplatsen Dictionary.com hittade “delaktig” att vara den mest sökt på för ord — lexicographers finns sökningar för “medhjälp” till att skjuta upp med nästan 300% genom 2017. Online dictionary definierar adjektivet “delaktig” som “arbetar med andra i förkastligt eller olaglig aktivitet”.

Men varför “delaktig” bli vanligare?

Vid en första anblick, svaret är politik. Genom 2017, särskilt USA skakas av anklagelser av olika politiska skandaler. Dessa ingår anklagelser runt Donald Trump 2016 presidentvalskampanjen påstås ha påverkat den ryska administrationen och Vita Huset att bli omkörd av en icke-vald-dynastin. Att många, som senare verkade som förkroppsligas av Trumps dotter Ivanka, och hennes make Jared Kushner. Som politisk divisiveness ökade i USA, så gjorde spänningar över politiker väljer att fortsätta med — eller avvisa —Trump ‘ s ledarskap.

Var det några särskilda punkter i år när “delaktig” blev viktigt?

Ja. Dictionary.com in tre distinkta toppar i sökningar efter ordet. Den första kom i Mars 12, när den satiriska OSS TV-programmet Saturday Night Live, som innehöll en parodi med Hollywood skådespelaren Scarlett Johannson som Ivanka Trump, klädd i en gyllene klänning, och sälja en parfym som heter ‘Medbrottsling’. Nästa spik utvalda Ivanka igen — det hände den 5 April, efter presidentens dotter dök upp på TV-kanalen CBS, att försvara sin fars förvaltningen, och om att hon inte visste vad det innebar att vara delaktig. Den tredje våg i sökningar noterades den 24 oktober, när Arizonas Republikanske senatorn Jeff Flake meddelade i den AMERIKANSKA Senaten att han skulle inte söka omval; frångår “vårdslös, skandalöst och ovärdigt beteende”, Flake sade, “jag har barn och barnbarn att svara på, och så, Herr Talman, jag kommer inte vara delaktig.”

Var politik den enda faktor som driver söker på “delaktig”?

Nej. Sökningar har också ökat när de påstådda trakasserier skandaler av Hollywoods tidigare film mogul Harvey Weinstein började växa fram i oktober. Varje berättelse visade ett nät av personer som enligt uppgift med hjälp Weinstein för att täcka upp de påstådda övergreppen, dessa ingår känd Hollywood-skådespelare, producenter och regissörer, Weinstein: s medhjälpare, advokater, även privata utredare som enligt uppgift beredda underlag för att hota offer. Begreppet delaktighet var ytterligare framkallat då, i November, skådespelare Uma Thurman skarpt tillrättavisade Weinstein och hans “medaktörer”.

Andra sociala stunder också haft folk undrar om vad det innebär att vara “delaktig”. Dessa ingår Usa: s opiatberoende, förklarade en nödsituation med Donald Trump i oktober, med den påstådda tystnad av läkare, m.m., om denna situation växer. Debatter över dem delaktiga i brist på regler kring försäljning av vapen i USA ökade också efter massa skottlossning som i Las Vegas den 1 oktober, där en enda beväpnad mördade 58 personer.

Vad är innebörden av att söka efter ordet “delaktig”?

Dictionary.com analyserat sök, en webbplats inlägg och kommenterade, “…det är ett ord som påminner oss om att även passivitet är en typ av åtgärd. Den tysta acceptansen av förseelser är hur vi har kommit till denna punkt. Vi får inte låta detta fortsätta att vara normen. Om vi gör det, då är vi alla medskyldiga.”

Författaren och litteraturkritikern Amit Chaudhuri berättade också att Den Indiska Snabb, “Allt som vi diskuterar i dag är hederliga i ett utrymme och en stil som bestäms av marknaden. Det är ett värde-system var och en av oss är delaktiga i. Att vara medveten om delaktighet och att motsätta sig det, i sig själv eller andra, det är inte tillräckligt för att vara moralisk. Man måste vara resistenta.”

Intressant, sökningar på ordet “delaktig” växte också under den AMERIKANSKA National Football League (NFL) spelare som protesterar polisens brutalitet mot Afro-Amerikaner genom att ta ett knä, och inte stå under nationalsången spelas innan spel.

Vad andra ord var mycket sökte för detta år?

Tja, Dictionary.com’s mest sökta-för listan innehöll orden “helheten” (en ökning på sökningar observerades under augusti är fullständig solförmörkelse), “tarnation”, som blev en internet-sensation i början av 2017, ett “vad i tarnation” meme, med djur idrottsliga cowboy hattar, tjäna stora popularitet, och “intersexuella”, trend i januari när Belgiska modellen Hanne Gaby Odiele talade mot gränser och tabun som rör sexualitet.

Andra sökte mycket-för termerna “den globala uppvärmningen”, “klimatfrågan”, “nynazister” och “antifa” eller “anti-fascistiska”, de två sista gäller att fånga upp det allmänna medvetandet efter fraktioner av både höger och vänster kolliderade våldsamt vid ett möte den 11 augusti i Charlottesville, Virginia, USA.

Men “delaktig” fortfarande styrs i termer av de sökt mest för ordet på nätet; det ens slå på Donald Trumps “covfefe”.

För alla de senaste Förklarade Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App