Endast 25 länder i världen har anammat samkönade äktenskap, alla ögon nu på Australien

0
120

Den senaste att ansluta sig till förbundet är Australien där överhuset Senaten godkände lagförslaget om samkönade äktenskap och väntar på samtycke av den lägre hus. (Arkiv bild)

Relaterade Nyheter

  • Samkönade äktenskap bill godkänner Australiens Senat

  • Rörs av samkönade äktenskap rösta, Australien ungdomar får allvarliga

  • Australier ” stöd för homoäktenskap försvagas i ny undersökning

Samkönade äktenskap fortfarande är brottsligt i 72 länder. Av de 25 länder som har legaliserat samkönade äktenskap, 15 länder har gjort det under de senaste fem åren. Den senaste att ansluta sig till förbundet är Australien där överhuset Senaten godkände lagförslaget om samkönade äktenskap och väntar på samtycke av den lägre hus. Tre länder, Malta, Tyskland och Finland, legaliserade samkönade äktenskap i 2017, med förhoppningar som knutits till Australien för att bli det tredje landet att göra så detta år.

Här är listan över 25 länder där homosexuella äktenskap är lagliga:

2017
Malta: Maltas parlamentet röstade enhälligt för samkönade äktenskap, 66-1, i juli 2017. Malta är en övervägande Romersk-Katolska land och lagförslag för att legalisera homosexuella äktenskap var kraftigt emot av den Katolska kyrkan. I stället för “man” och “hustru”, Malta Parlamentet ändrat sina äktenskapslagen och ersatt det med “make”.

Tyskland: Trots stående mot att legalisera homosexuella äktenskap, Förbundskansler Angela Merkel gav frihet till ledamöter av Europaparlamentet att rösta från deras samvete, dagarna före omröstningen. Genom att 393-226 röster, Parlamentet röstade för lagförslaget och blev 15: e nation för att legalisera samkönade äktenskap.

Finland: Innan godkännande av Europaparlamentet, en offentlig framställning var i omlopp och undertecknas av 167,000 folket för samkönade äktenskap. Riksdagen godkände propositionen under 2014 och 2015, Ordförande undertecknat det i en lag. Samkönade äktenskap blev lagliga i Mars 2017.

2016
Colombia: I April, landets konstitutionella domstolen dömde till förmån för juridiska personer av samma kön äktenskap med 6-3 röster.

2015
Irland: Mer än hälften av ledamöterna i Parlamentet röstade för samkönade äktenskap och stödde ja-kampanjen.

Usa: Usa följer en komplex federala och statliga statliga rättssystemet. Några stater i landet hade redan legaliserade samkönade äktenskap av 2015, då USA: s Högsta Domstol slagit fast att inkludera samkönade äktenskap i Konstitutionen.

Grönland:
Grönland är ett självständigt organ i Danmark och så lagar i Danmark är inte tillämpliga i detta territorium. Samtidigt som Danmark infört samkönade äktenskap-lag under 2012, Grönland legaliseras samma efter tre år.

2014
Skottland: Det Skotska Parlamentet röstade i majoritet för legalisering av samkönade äktenskap och lagt till en klausul som ger frihet att kyrkor som inte önskar att utföra homosexuella äktenskap.

Luxemburg: Premiärminister Xavier Bettel, en bög själv, utökade fulla stöd till samkönade äktenskap bill.

2013
England och Wales: Drottning Elizabeth II godkänd passage av samkönade äktenskap bill med en klausul — en sådan skulle inte äga rum inom Church of England.

Brasilien: Brasiliens Nationella Rådet-Domstolen slagit fast att äktenskap licenser bör ges till par av samma kön. Innan 2013, hälften av Brasilien hade redan legaliserat homoäktenskap.

Frankrike: franska Presidenten Francois Hollande gick lagen tillsammans med deras rätt att adoptera. Oppositionen har varit i kontinuerlig repressalier av rätten att adoptera barn med homosexuella och lesbiska.

Nya Zeeland: 2005, Nya Zeeland tillåtna civila fackföreningar och i 2013 samkönade äktenskap var legaliseras tillsammans med rätt att adoptera barn. Före detta Premiärminister John Key tillhandahålls fulla stöd till propositionen.

Uruguay: Tidigare President José Mujica signerade propositionen till lagen att göra Uruguay det andra landet i latinamerika att legalisera samkönade äktenskap.

2012
Danmark: Bland alla länder, i Danmark var den första att erkänna samkönade par och får dem att leva som inhemska partners 1989. Räkningen blev en lag när Drottning Margrethe II gav henne royal bifall till propositionen.

2010
Argentina: Det första landet i latinamerika att legalisera homosexuella äktenskap var Argentina och tidigare President Cristina Fernandez de Kirchne signerade propositionen till lagen. Homosexuella par i Argentina har samma rättigheter som heterosexuella par.

Portugal: lagen för samkönade äktenskap var passerat genom Konstitutionella domstol och inte av regeringen. Förre president Anibal Cavaco Silva motsatte sig beslutet och begärt en översyn. Men under 2010 domstolen förklarade lagen för att vara giltigt och vidhöll sitt beslut.

Island: När i 2010 Island gått lagen för äktenskap mellan homosexuella, då premiärminister Johanna Sigurdardottir, ons hennes långvariga partner, Jonina Leosdottir, blir en av de första homosexuella par att gifta sig enligt stadgan.

2009
Sverige: Sverige legaliserat homoäktenskap och kyrkans styrande organ får sina präster att förrätta samkönade äktenskap ceremonier.

2008
Norge: 2008 års lag ersattes 1993 års lag som tillät civila fackföreningar. Under 2008 Norge officiellt legaliserat samkönade äktenskap.

2006
Sydafrika: De lag för homosexuella äktenskap och religiösa institutioner och civila tjänstemän hade friheten att välja att genomföra ceremonier.

2005
Spanien: 2005, Spanien ändrat sina äktenskap lagar, som nu har läst så här: “Äktenskapet kommer att ha samma krav och resultat när två människor in i kontraktet är av samma kön eller av olika kön.”

Kanada: kampen om äktenskap mellan homosexuella inleddes 2003 när flera rättsfall har lämnats in och efter två års kamp i domstol, de som är för samkönade äktenskap var segrare och en lagstiftning som antogs av det Kanadensiska parlamentet.

2003
Belgien: 1998, Belgien erkända av samma kön genom inhemska partnerskap. Den dominerande kristdemokratiska Partiet var slut, när lagstiftningen antogs och så lagen knappast skapade någon kontrovers.

2000
Nederländerna Nederländerna är fortfarande ett riktmärke för alla länder som är för legalisering av samkönade äktenskap. Det nederländska Parlamentet var den första i världen att legalisera homosexuella äktenskap.

För alla de senaste Forskning Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App