Tillerson att leverera varning i Myanmar över Rohingya-krisen

0
91

USA: s Utrikesminister Rex Tillerson (Fil/AP)

Inför omfattande “övergrepp” mot etnisk Rohingya-folket i Myanmar, Usa har varit försiktigt kliva upp trycket på landets armé, och samtidigt ta ansvar för att undvika att äventyra den civila regeringen av Aung San Suu Kyi. Som OSS tar en mer aktiv roll i regionen –flera Amerikanska delegationer har gått igenom de senaste veckorna — Statssekreterare Rex Tillerson planer på att resa till Myanmar på onsdag för att träffa Suu Kyi, landets ledare, samt som chef för armén General Min Aung Hlaing. Myanmar är det land som tidigare var känt som Burma.

Tillerson förväntas anta en bestämd ton med militära ledare, vem han har som anses vara “ansvarig” för den kris som Rohingya, en kämpande Muslimska minoriteten som har sett mer än 600 000 av sina medlemmar och fly till grannlandet Bangladesh i två och en halv månader. I namn av att lägga ner ett tänkt Rohingya uppror armén har sedan slutet av augusti fört ett vidsträckt militär kampanj i den västra delstaten Rakhine, brinnande byar och skicka tusentals till vad som har blivit den största utvandringen i dagens värld. Förenta Nationerna har fördömt kampanjen, bland annat anklagelser om mord och massvåldtäkter, som “etnisk rensning.”

Nyligen återvänt från Myanmar, och den överfyllda flyktingläger i Bangladesh, Simon Henshaw, utrikesdepartementet tjänsteman som är ansvarig för flykting-och migrationsfrågor, säger scenen i lägren var “chockerande”. “Omfattningen av flykting-krisen är enorm”, sade han, och tillade: “villkoren är tuffa. Människor lider.” “Många flyktingar som berättade för oss, genom tårar, konton för att se deras byar brändes, deras anhöriga dödade framför dem,” Henshaw sagt.

“Världen kan inte bara stå och vara vittne till de grymheter som rapporteras i detta område,” Tillerson sade förra månaden. Men det är oklart vilka åtgärder som Usa kan tänkas ta. Fram till nu, utrikesdepartementet har bara stärkt några bestraffande åtgärder som syftar till att burmas armé. Den första fördömanden var “viktig”, säger Sarah Margon av organisationen Human Rights Watch sade till AFP, “men de stannade och det har varit väldigt lite konkreta åtgärder sedan dess.”

Hon kallas för riktade ekonomiska sanktionerna innebar att få ett slut på “några av de mest brutala och fruktansvärda illdåd som har skett i år.” I avsaknad av mer beslutsamma åtgärder från Vita Huset och utrikesdepartementet, flera medlemmar av den AMERIKANSKA Kongressen uppmanar till sanktioner för att begränsa militärt samarbete med Myanmar och förbjuda dess armé medlemmar från amerikansk mark. Ett lagförslag skulle även förbjuda import av rubiner eller jade från landet.

“Lagförslaget är ett viktigt, men för sent, första steget i att driva den burmesiska militären för att få ett slut på våldet i delstaten Rakhine,” sade Josua Kurlantzick av den New York-baserade Council on Foreign Relations. Nu, sade han, andra delar regeringen bör vidta åtgärder så väl.” Utrikesdepartementet har inte uteslutas att stödja ytterligare sanktioner. Men Usa har varit noga med att inte lägga skulden på Aung San Suu Kyi, dra en linje mellan den militära och den civila regeringen som leds av mottagaren av Nobels Fredspris.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App