Gewas-verbranding vermeden kunnen worden dit jaar, maar het vinden van geld was een probleem

0
93

Stoppels van de geoogste rijst wordt verbrand in de velden in de buurt van Panipat, Haryana. (Express foto door Amit Mehra/Bestanden)

Dit seizoen stoppels verbranden in noord en noord-west-India, verondersteld te zijn grotendeels verantwoordelijk voor de zware smog over Delhi, vermeden had kunnen worden als het Centrum en de betrokken staten een akkoord heeft bereikt over een formule voor een deel van de kosten van een onlangs afgerond financiële incentive te ontmoedigen boeren uit het verbranden van hun gewassen, een hoge ambtenaar bevestigd aan De Indian Express.

Het pakket ter waarde van meer dan Rs van 3000 crore was aanbevolen door een van de task-forces ingesteld in het kader van het CII-NITI Aayog Schonere Lucht initiatief eerder dit jaar. In zijn verslag ingediend in September, de task force had betoogd dat de boeren nodig financiële hulp in van een verschuiving naar alternatieve manieren van omgaan met de agrarische afval. Onder de eenvoudige alternatieven voorgesteld was het verbranden van afval in een brick-and-klei dome-achtige structuur in de afwezigheid van zuurstof te produceren of biochar prali-char, een koolstof-rijke residu dat heeft de commerciële waarde van de grond voedingsstoffen.

Het werd gemaakt dat de boeren die nodig zijn om te worden verstrekt geld niet alleen tot het bouwen van de baksteen-en-klei-structuren, maar ook om te betalen voor de arbeid die nodig is om te snijden het afval in en breng het naar de brandende faciliteit.

Het voorstel voor de financiële pakket is besproken met ambtenaren van de Punjab, Rajasthan, Haryana en Uttar Pradesh in een video-conferentie, georganiseerd door NITI Aayog, senior officieren van de Centrale overheid nam ook deel. Na het vaststellen van de hoeveelheid gewas-branden in elk van deze lidstaten, de task force had berekend dat de boeren in Punjab alleen vereist bijna Rs 1,500 crore dit seizoen. Boeren in andere lidstaten in samenwerking vereist een vergelijkbaar bedrag.

Op de video-conferentie, overheid en ambtenaren gevraagd het Centrum om hen dit geld. Punjab, in het bijzonder, is geleerd te hebben gezegd dat zij niet over de nodige fondsen voor de financiële pakket. Het Centrum, aan de andere kant, betoogd dat er geen bestaande regeling of het budget hoofd onder die geld om te voorkomen dat het gewas-het branden zou kunnen worden overgedragen naar de verenigde staten. Het wordt ook gezegd te hebben uitgedrukt vrees dat, zelfs als het wel een manier vinden om een betaling te doen aan deze vier staten, kunnen er soortgelijke eisen van andere staten. Daarom drong hij er bij de regeringen van de lidstaten te vinden om geld van hun eigen middelen, en verdelen het geld snel op, zodat gewas-branden kunnen vermeden worden dit seizoen zelf.

LEES | Delhi vervuiling: de luchtkwaliteit verslechtert, zo heeft de knokpartij

Echter, de vraag van wie zou betalen het geld bleef onopgelost en het werd duidelijk dat het financiële pakket kan niet worden uitgerold dit seizoen. In de daaropvolgende communicatie, het Centrum en de regeringen van de lidstaten ingestemd met de voortzetting van de besprekingen om te werken aan een wederzijds aanvaardbare verdeling van de lasten formule in de tijd voor het volgende seizoen van gewas-branden. Dit werd gerealiseerd dat het ook geven de overheden voldoende tijd om de logistiek van de oefening, zoals de berekening van het bedrag dat aan elke boer na de beoordeling van zijn of haar land-holding en de hoeveelheid van agrarisch afval gegenereerd. Er werd besloten dat de betalingen kunnen worden gedaan via de directe voordelen overdracht route, rechtstreeks naar de bankrekeningen van de boeren.

OOK LEES | Deepender Hooda plannen om in Recht op Schone Lucht Bill, schrijft PM

In de bijna een jaar durende venster, de regeringen hopen ook te sensibiliseren voor de landbouwers naar andere financieel belonen van alternatieven van gewas-branden, waar de landbouw afval kunnen worden gezet naar meer zinvolle toepassingen, zoals de productie van bio-CNG en bio-ethanol.

Maar dit alles, inclusief de lange termijn duurzame productie van biochar of prali-char, vereist de aanmaak van geschikte markten die een monetaire waarde van de landbouw afval, dus het ontmoedigen van boeren uit het branden van de stoppels, die momenteel heeft nul waarde voor hen.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App