Delhi luchtverontreiniging: Every breath you take

0
111

De patiënten op de vernevelaars op Vallabhbhai Patel Borst Instituut. (Express Foto: Praveen Khanna)

Het begin van de winter een dikke deken van smog en een spurt in respiratoire infecties — het is een bekend verhaal in de hoofdstad. Maar een vloedgolf van onderzoeken door de beste medische instituten heeft gegooid alarmerende trends die had tot nu toe onopgemerkt gebleven — van vroeggeboorte en laag geboortegewicht kinderen met een flare-up in artritis tot een verhoogd risico op een beroerte. Kaunain Sheriff M rapporten over hoe de lucht in de stad is uitgegroeid tot een stille killer.

Tussen 2007 en 2012, een studie onderzocht 10,565 geboorten in de Sir Ganga Ram Ziekenhuis (SGRH) beoordelen van het verband tussen luchtverontreiniging en geboorte-uitkomsten in de hoofdstad. Voor deze, maternale en neonatale gegevens zijn verzameld en gekoppeld aan de luchtverontreiniging gegevens — op basis van de afstand tot de dichtstbijzijnde air quality monitoring station.

De studie werd uitgevoerd om te beoordelen of er nog hiaten in de informatie die bijgehouden wordt door de ziekenhuizen van de stad voor het milieu volksgezondheid volgen. Deze kwam tot de conclusie dat informatie met betrekking tot de moeder van de sociaal-economische positie, het misbruik van de substantie, blootstelling aan passief roken en voedingstoestand waren van cruciaal belang voor het identificeren van omgevingsfactoren, en werden gekoppeld aan de gezondheid van de baby en de moeder.

Maar de studie heeft een andere onverwachte — en alarmerende trend: Delhi giftige lucht krimpt pasgeborenen; met de lucht heeft niet alleen een invloed hebben op de groei van de foetus, maar ook resulteert in een vroeggeboorte.

Het ziekenhuis, in samenwerking met de Public Health Foundation of India, de Indiase Meteorologische dienst en de London School of Hygiene, publiceerde de trend in 2015. Twee jaar later, in oktober 2017, een Lancet studie weerkaatst, wat het 2015 studie had gewezen: Meer dan een half miljoen Indianen zijn naar schatting stierf voortijdig in 2015 door fijnstof (PM) 2.5.

De recente smog in de stad heeft geleid tot een plotselinge piek in het aantal mensen in de rij bij OPDs — klaagt over een zere keel, brandende ogen en een rokershoest — zelfs als ze niet roken. Maar er is een ander deel van de bevolking dat lijdt in stilte: de pasgeborenen. “Het is alarmerend. U bouwt aan een toekomst, dat is helemaal donker. U bent op zoek naar korte-termijn effecten, kijken naar de lange termijn zijn,” zei Dr Neelam Kler, voorzitter van de afdeling neonatologie, Instituut van de Gezondheid van het Kind, op SGRH.

De hoofdonderzoeker van de 2015 studie, Dr Kler zei: “We gekoppeld geboorte-uitkomsten met de historische gegevens van de verontreiniging, en keek naar de gegevens met betrekking tot het geboortecijfer en de foetale groei. De belangrijkste bevindingen waren dat het geboortecijfer was gekomen als de luchtkwaliteit verslechterd. Dit is dezelfde trend is te zien in de industriële landen, zoals het verenigd koninkrijk tijdens de industrialisatie. Het bleek ook dat in de meeste gevallen een slechte luchtkwaliteit beïnvloed het gewicht van de pasgeborenen.

Verkeer uitgevoerd onder smog in New Delhi op zaterdag. (Express Foto door Praveen Khanna)

Ze voegde eraan toe, “Dit is het lange termijn effect van luchtverontreiniging — het verhoogt de belasting van een reeds hoge tarief van vroegtijdige geboorten in het land. Dit is als een nucleaire ramp. Deze baby ‘ s hebben een hoge morbiditeit en een verhoogd risico van overlijden. Er is ook een verhoogd risico op aandoeningen van de luchtwegen die kan leiden tot neurologische schade. Op de lange termijn, deze baby ‘ s risico aanbestedende hypertensie en hart-en vaatziekten.”

Ongeveer 20% van de ongeveer 15 miljoen wereldwijde vroeggeboorten per jaar zijn in India, en Dr Kler wees erop dat de stijgende vervuiling zal een verdere verhoging van de belasting.

“De foetale groei is afhankelijk van drie factoren. De ene is de genetische factor van de groei; de tweede is de voedingswaarde milieu — en ondervoeding van de moeder blijft een grote zorg voor India. De derde is dat bepaalde dingen kunnen een schadelijk effect op de foetale groei, en resulteren in een negatieve stimulans. Dit kan leiden tot foetale misvormingen. Als er sprake is van een toename in de hoeveelheid lood of andere verontreinigende stoffen, het zal fungeren als een afschrikmiddel voor de foetale groei. Dit is het effect op lange termijn,” Dr Kler uitgelegd.

Automobilisten rijden langs een dikke deken van smog en stof op de rand van New Delhi. (AP Photo/Altaf Qadri)

Blijvende schade

Dagen na Diwali, toen de stad was getuige van een piek in de vervuiling, een bijzonder OPD in AIIMS zag 155 gevallen op 25 oktober. En op 8 November, toen de hoofdstad werd opgeslokt door de smog, het zag 263 gevallen. Maar dit OPD houdt zich niet bezig met aandoeningen van de luchtwegen; het ziet patiënten die lijden aan auto-immuunziekten.

Fijnstof is een van de dodelijkste componenten van luchtverontreiniging, die zich diep in de longen en wordt geabsorbeerd in de bloedbaan. Het meest zichtbare effect is ademhalingsproblemen en hart-en vaatziekten.

Maar de trend in de reumatologie OPD bij AIIMS gesuggereerd dat UUR is het nemen van een tol op de auto-immuun systeem. In feite, de reumatologie afdeling bij AIIMS, na een drie jaar durende onderzoek, geconcludeerd dat reumatoïde artritis laait met een toename in PM niveaus.

Het onderzoek, dat betrekking had op de 1.000 patiënten, toonde een andere zorgwekkende trend: 30% van hen waren “gezond”, maar toonde aanwezigheid van inflammatoire markers” — waardoor de ziekte kan worden geactiveerd in de toekomst.

Mensen in de buurt van Palika Bazar. (Express foto door Abhinav Saha)

De studie is ook gebleken dat 18% van de patiënten positief getest voor auto-antilichamen, die leiden tot auto-immuunziekten — dat kan pathologische effecten, zoals beschadiging van het weefsel, gewijzigd orgel groei en veranderde orgaanfuncties.

Dr. Uma Kumar, hoofd van de afdeling reumatologie bij AIIMS en de hoofdonderzoeker van de studie, zei: “Onze OPD is getuige van een piek in het aantal patiënten. Dit zijn de follow-up van gevallen — bij patiënten die reeds hadden artritis en auto-immune ziekten. De studie had gevonden dat auto-immuniteit is gekoppeld aan de verontreiniging. Bij deze ziekten, de gevolgen zijn op lange termijn. Het kan het begin van jeugd-en manifest-decennia later. Wanneer iemand wordt blootgesteld aan dergelijke vervuiling voor de jaren, zij het risco lopen op het ontwikkelen van auto-immuunziekten. In dergelijke gevallen, handicap, hoger is. Vandaag de dag worden kinderen blootgesteld aan slechte luchtkwaliteit — na 30 jaar kunnen ze krijgen artritis.”

Dr. Kumar toegevoegd, “Tijdens de smog, we zagen een flare-up van ziekten. Onze studie bleek dat auto-immuniteit is aangesloten op de verontreiniging. We hebben nu wetenschappelijk bewezen. Als de PM niveaus zijn erg hoog, het komt in het bloed. Deze vreemde deeltjes niet alleen het verhogen van ontsteking, maar brengen ook veranderingen in het lichaam de cellulaire eiwitten.”

CISF ar Rajiv Chowk Gate 06, het dragen van een masker om te voorkomen dat de vervuiling. Smog in de Hoofdstad, zoals luchtvervuiling in de stad drastisch toegenomen, op donderdag, November 09, 2017. Express foto door Abhinav Saha

“In auto-immuunziekten zijn er diverse presentaties. De meest voorkomende is reumatoïde artritis — meerdere gewrichten ontstoken zijn, handicap sets in. Als het niet behandeld wordt, leidt tot misvorming. Deze vorm van artritis is vatbaar voor hoge bloeddruk, diabetes en beroerte, en is een voorloper van de coronaire hartziekte. Dus, het verhoogt het sterftecijfer. Op het AIIMS OPD, een aanzienlijke bevolking van degenen, die in hun vruchtbare leeftijd. Dit is een belangrijke oorzaak van de zorg,” zei ze.

AIIMS gaat nu een stap verder en onderzoekt de link tussen auto-immuunziekten en de vervuiling op een cellulair niveau. “In de volgende fase, zullen we het uitvoeren van een epigenetisch onderzoek. Bewoners die hebben geleefd in Delhi voor 10 jaar en degenen die verblijven in Himachal Pradesh, waar de vervuiling laag is, zal worden onderzocht op een cellulair niveau,” het Dr. Kumar zei.

Links naar de hersenen

Zelfs als de afdeling reumatologie begint het onderzoeken van deze link, de afdeling neurologie is kloppen op deuren van Delhi bewoners te onderzoeken, een andere kritische link tussen de hersenen en de stijgende vervuiling. Beroerte is de tweede meest voorkomende medische noodsituatie die leidt tot arbeidsongeschiktheid, voor ongevallen op de weg.

In juni 2016, het Nationaal Instituut voor Beroerte en Toegepaste Neurowetenschappen aan de Universiteit van Auckland van de Technologie heeft een studie gepubliceerd in de Lancet, het tonen van een link tussen een beroerte en vervuiling. Het onderzocht de gegevens uit 188 landen, waaronder India. “We hadden niet verwacht dat het effect van deze omvang, of de verhoging in de loop van de laatste twee decennia. Onze studie is de eerste om aan te tonen een grote en toenemende gevaarlijke effect van luchtverontreiniging op een beroerte last wereldwijd”, De Voogd geciteerd Valery Feigin, de directeur van het instituut, zoals zeggend.

Uit de studie bleek dat de luchtkwaliteit gekoppeld werd aan 17% van de lasten van een beroerte en dat 75% van de last was gekoppeld aan een levensstijl zoals roken en voeding. Het was na dit dat AIIMS besloten om de link tussen beroerte en vervuiling. Zo ver, meer dan 1,000 patiënten die een beroerte hebben onderzocht. Het zal in ieder geval nog twee jaar om de studie te voltooien.

In de tussentijd, AIIMS merkte een andere trend: die van het ontstaan van het cva in de hoofdstad is 55 jaar, veel minder dan de wereldwijde leeftijd van 70 jaar. Bovendien, dat ten minste 40% van de beroerte cases zijn te zien bij werknemers onder de 45 jaar.

“Er zijn vele factoren waaronder lifestyle, voor dit. De internationale studie heeft aangetoond dat er een directe link tussen beroerte en de luchtkwaliteit. Zodra we klaar zijn met onze studie, kunnen we inschatten hoeveel van deze gevallen gemeld in de hoofdstad zijn gekoppeld aan de vervuiling. De bevindingen zullen zeer groot zijn als de last wereldwijd is naar schatting 15 miljoen mensen die een beroerte per jaar. Vijf miljoen vertrokken met een permanente handicap,” zei Professor Kameshwar Prasad, hoofd van de afdeling neurologie bij AIIMS.

Het aanroepen van luchtverontreiniging een “stille moordenaar”, AIIMS directeur en het land boven de longarts, Dr Randeep Guleria, zei de zichtbaar effect wordt gezien bij patiënten met een voorgeschiedenis van chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis en astma. “Maar we kunnen niet zeggen hoe veel van deze sterfgevallen in verband met aandoeningen van de luchtwegen te wijten waren aan de luchtverontreiniging,” zei hij.

Tot nu toe is geen onderzoek is verricht in het land te vergewissen van het aantal sterfgevallen wordt veroorzaakt door luchtvervuiling. Maar Dr Guleria zeiden de twee OPDs bij AIIMS — longziekten en kinderen —zal worden bijgehouden gedurende het hele jaar een koppeling tot stand brengen.

“Het is een medische noodsituatie. We weten dat er een aanzienlijk aantal sterfgevallen in de winter. Maar deze studie toont aan hoe veel doden zijn eigenlijk gekoppeld aan de luchtverontreiniging,” zei hij.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App