Parijs klimaat overeenkomst: Enige vooruitgang, maar grote problemen blijven onopgelost op de helft van het traject

0
120

Ondanks het feit dat het instellen van een weekend termijn een definitief besluit nemen, de conferentie was niet in staat tot het oplossen van de verschillen over de sleutel van de vraag van de ontwikkelingslanden om het probleem van de ‘pre-2020 maatregelen’ opgenomen in de formele agenda van de onderhandelingen. (Representational Afbeelding)

Bij de half-way mark in de klimaatverandering onderhandelingen hier, hoewel er enige vooruitgang is bereikt met betrekking tot de uitwerking van richtlijnen en een regel-boek voor de uitvoering van de Overeenkomst Parijs, op een paar belangrijke problemen die domineerde de discussies tot nu toe bleef onopgelost. Nazhat Shameem Khan van Fiji, de hoofdonderhandelaar op deze conferentie, met voldoening kennis genomen van de brede steun die een gender actie plan heeft ontvangen. “Het gaat over de integratie van gender in al het werk rond het klimaatbeleid. Dit is echt uitstekend,” zei ze tegen verslaggevers op zondag avond.

Fiji-Minister-president Frank Bainimarama, die het voorzitterschap van de conferentie, beweerde een goede vooruitgang op de opstelling van richtlijnen voor de Parijs-Overeenkomst. “In totaal zijn er duidelijke vooruitgang is geboekt met de uitvoering van de Overeenkomst Parijs. Het werk heeft verliep in een constructieve fashion en we zijn de weg timmert op veel belangrijke elementen van de implementatie van richtlijnen. Er is natuurlijk nog veel werk te doen is maar ik ben aangemoedigd door de positieve rapporten zover,” zei hij op zondag.

Er is echter weinig vooruitgang geboekt op ten minste twee problemen lieve naar de ontwikkelingslanden — het opnemen van ‘pre-2020 acties’ in formele agenda van de onderhandelingen, en het probleem van het verlies en de schade. Ondanks het feit dat het instellen van een weekend termijn een definitief besluit nemen, de conferentie was niet in staat tot het oplossen van de verschillen over de sleutel van de vraag van de ontwikkelingslanden om het probleem van de ‘pre-2020 maatregelen’ opgenomen in de formele agenda van de onderhandelingen.

De landen ontmoetten elkaar op zaterdag avond om de balans op van de vooruitgang op de verschillende aspecten in de eerste week van de twee weken durende onderhandelingen. Het was op deze vergadering dat de kwestie van de ‘pre-2020 acties’ werd besloten. Echter, terwijl Salaheddine Mezouar van Marokko, president van vorig jaar op de conferentie, die werd toegewezen aan een informeel overleg met alle landen, vermeld constructieve betrokkenheid en vooruitgang, hij zei dat er nog steeds geen consensus over de kwestie. Vervolgens werd besloten om een verschuiving van de deadline voor de beslissing tot maandag.

“Het overleg met betrekking tot pre-2020 acties wordt nog steeds gedaan door Marokko. Hij (Mezouar) zijn best doet om te zorgen voor een goede uitkomst van het overleg, en dat hij terug zal komen naar ons met een rapport over de maandag,” Bainimarama zei op zondag avond.

De ‘pre-2020 acties’ verwijst naar de verplichtingen van de ontwikkelde landen onder het Kyoto-Protocol van 1997, die heeft nog drie jaar te lopen. De Parijs-Overeenkomst, die werd afgerond in de franse hoofdstad in 2015, is in wezen een opvolger verdrag voor de post-2020 wereld.

Het Kyoto-Protocol had de verantwoordelijkheid om de uitstoot van slechts op een kleine groep van rijke en ontwikkelde landen. Hadden deze landen te bereiken gerichte bezuinigingen in de periode 2005 en 2012. Later, in het Doha climate conference, wijzigingen van het Kyoto-Protocol verlengd mandaat tot 2020 met verse doelstellingen voor deze landen. De Doha-Wijzigingen, zoals ze werd genoemd, nog niet operationeel voldoende aantal landen zijn nog niet geratificeerd.

India en andere ontwikkelingslanden zijn te eisen dat de ‘pre-2020 acties’ onderdeel zijn van de formele onderhandelingen hier. Ze verwierpen een compromis formule stelde eind vorige week om deze kwestie te bespreken op een gepland review meeting volgend jaar.

Shameem Khan erkend dat er belangrijke verschillen over de kwestie van het verlies en de schade bleef. Kleinere landen, in het bijzonder het eiland-staten, die het meest bedreigd worden door de gevolgen van klimaatverandering zijn veeleisende het opnemen van bepalingen voor de compensatie voor de vernietiging van levens en eigendommen, veroorzaakt door de klimaatverandering veroorzaakte extreme weersomstandigheden op hun grondgebied.

Kleine eilandstaten, die geconfronteerd worden met het vooruitzicht dat hij overspoeld door de stijgende zee-niveaus, zijn veeleisend voor een voorziening voor compensatie voor de schade die landen als ze lijden als gevolg van de klimaatverandering. Ze zijn met het argument dat zij, en andere minst ontwikkelde landen, geconfronteerd met de ergste gevolgen van de klimaatverandering terwijl ze zelf had te verwaarlozen bijdrage leveren aan de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Er is geen consensus over het probleem al is er een aparte track van de onderhandelingen over dit.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App