Australische aangehouden op de luchthaven voor het uitvoeren van een satelliet-telefoon in Mumbai

0
137

De telefoons zijn verboden in India nadat ze werden gevonden te zijn die door terroristen worden gebruikt in het 26/11 terroristische aanslag in Mumbai in November 2008. (Representational Afbeelding)

Een Australische nationale werd aangehouden op de luchthaven Chhatrapati Shivaji International Airport naar verluidt in het bezit van een satelliet telefoon op donderdagavond. Hij is de tweede buitenlander te worden gevangen met een satelliet-telefoon — verboden in India — in de ruimte van een maand in Mumbai. Volgens de politie, Michael Doos (58) werd gehouden op 8 uur op donderdag, na de Centrale dienst voor de Industriële Security Force (CISF) personeel merkte een mobiele telefoon in zijn bagage tijdens het scannen in de X-ray machine. Een onderzoek van de telefoon bleek het was een Iridium satelliet telefoon, aldus de politie.

Satelliet telefoons zijn verboden in India sinds 2012 na het Bureau van de Beveiliging van de Burgerluchtvaart een omzendbrief naar alle luchthavens in het land bestellen inbeslagneming van satelliet telefoons en detentie van hun gebruikers. De circulaire heeft ook verklaard dat onbevoegd gebruik van de satelliet-telefoon ingesteld door buitenlandse onderdanen ‘naar verluidt uit onwetendheid over het verbod op’ had ‘ernstige gevolgen voor de veiligheid’. De telefoons zijn verboden in India nadat ze werden gevonden te zijn die door terroristen worden gebruikt in het 26/11 terroristische aanslag in Mumbai in November 2008.

Na de CISF de hoogte van de lokale politie, de Doos was geboekt door de Sahar politiebureau onder de Indische Draadloze Telegrafie Handelen. Echter, hij werd niet gearresteerd en gevraagd voor het bijwonen van de Andheri Metropolitan Magistrate Court op vrijdag.

Lata Shirsath, senior inspecteur, Sahar politiebureau, zei Carton was op borgtocht vrijgelaten door de rechter. Doos advocaat, advocaat Prabhakar Tripathi, zei dat zijn cliënt werd toegestaan om verder te gaan nadat de politie diende een chargesheet. Karton betaald een contante borg Rs 15.000, – en kreeg zijn paspoort en bagage terug, aldus de politie.

Karton, een inwoner van Victoria staat in Australië, in dienst is bij de Amerikaanse natural resources bedrijf AMCI Groep. Een frequente bezoeker van India op de business, de Doos was aan boord van een vlucht naar Indore op donderdag toen hij gepakt werd voor de uitvoering van de satelliet-telefoon, de politie gezegd. Zij toegevoegd dat het Karton, die werkt in het bedrijf van olie en gas management division, was om te voldoen aan de ambtenaren van een lokale software-bedrijf.

Advocaat Tripathi zei dat het Karton van de werkgevers had hem met de telefoon voor gebruik in noodsituaties op afgelegen plaatsen waar de mobiele telefoon verbinding niet beschikbaar is, tijdens zijn werk in het veld. In oktober, de Amerikaanse zakenman Edgar Banghrat werd betrapt in het bezit van een satelliet telefoon op het vliegveld van Mumbai. De 56-jarige zakenman vertelde de politie dat hij de bedoeling om de telefoon te gebruiken in Nepal, waar hij was gaan wandelen na het sluiten van zakelijke bijeenkomsten in India.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App