Japan ordförande för första fyrsidig mötet i Manila nästa vecka

0
83

Premiärminister Narendra Modi kommer att uppgå till Manila den 12 November

Japan kommer att leda det första fyrsidig möte mellan högt uppsatta tjänstemän i Indien, USA, Australien och Japan om anslutning till ASEAN och Östra Asien toppmöten i Manila på November 13-14, Indian Express har lärt sig. Medan det ursprungliga förslaget var att ha mötet på ledarnivå, samråd mellan de fyra länderna under de senaste två veckorna har lett till den allmänna uppfattningen att de bör sammanträda för första gången på “nivån” av högre tjänstemän, upp källor har berättat för The Indian Express.

Premiärminister Narendra Modi, som når Manila den 12 November, kommer att interagera med USA: s President Donald Trump, japans Premiärminister Shinzo Abe och Australiens Premiärminister Malcolm Turnbull under östasiatiska toppmötet. “Vi vill ha en fungerande nivå möte… och tanken är inte att höja temperaturen på den andra sidan,” en diplomat från en av de fyrsidiga länder sade, i en sned hänvisning till Kina.

Detta kommer efter Japan offentligt föreslog fyrsidig med Indien, USA och Australien förra månaden, och då Canberra visat sin vilja att vara en del av den politiska och säkerhetspolitiska dialogen mellan de fyra demokratier, med ett öga för att motverka Kinas aggressiva maritime expansion under sitt Bälte och Road Initiativ.

Tidigare, South Block källor hade sagt den Indiska regeringen har fått den “nödvändiga positiv feedback” från partner under den senaste veckan. “Det finns en viss nivå av entusiasm för att dialogen…. Alla fyra sidor kommer att ha för att reda ut detaljerna och att ordna ett möte av de viktigaste samtalspartner. Vi kan börja med den officiella nivån och kan ta det upp i hierarkin… en ministernivå, och kan även vara på ledarnivå (Presidenten/Statsministern). Låt oss se hur detta utspelar sig,” en källa hade sagt.

Den Indiska position var artikuleras inom en dag av den Japanska Utrikesministern Taro Kono förslag, när Ministeriet för utrikespolitiska talesperson Raveesh Kumar sade att Indien var “öppen för att arbeta med likasinnade länder med fokus på att främja våra intressen och främja vår synvinkel. Vi är inte stel i detta avseende… så långt Som vi är berörda, vi har ett öppet sinne för att samarbeta med länder med konvergens, men uppenbarligen har en agenda som är relevanta för oss.”

Detta upprepades av Kumar på torsdag vid ud: s vecka för genomgång.

USA har reagerat positivt på det Japanska förslaget. Alice G. Wells, USA, tillförordnad biträdande sekreterare för Södra och Centrala Asien Frågor och Agerar Särskilda Representant för Afghanistan och Pakistan, sade: “Den fyrsidiga att Japansk utrikesminister diskuteras skulle vara att bygga på det som har varit en mycket produktiv trilaterala som vi har med Indien och Japan, och om du titta på den största militära övning som vi gör, Malabar, Japan är en del av att träna. När vi utforskar olika sätt att fördjupa och försöka inpränta vissa värden — frihet för sjöfart, sjösäkerhet, humanitärt bistånd, katastrofhjälp, öppenhet och insyn — självklart, Australien skulle vara en naturlig partner i det arbetet.”

New Delhi har tidigare nämnt flera trilaterals, som sträcker sig från Ryssland-Indien-Kina trilaterala till Indien-USA-Afghanistan möten för att visa sin “breda acceptans” av sådana grupperingar. Tanken är att ledarna för de fyra nationerna för att främja fri handel och försvar samarbete över en sträcka av havet från Södra Kina Havet, över Indiska Oceanen och hela vägen till Afrika.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App