Kan inte utse heltid DGP, Gujarat prop berättar HC, cites-enkät

0
75

Domstolen, som avslutades förhandlingen till fredag, har nu bett regeringen att ge i att skriva om sin monter på förordnande på heltid generaldirektör för Polisen (DGP) i staten. (Arkiv Bild)

Översta News

  • Google Doodle på Anasuya Sarabhai kastar ljus på lite kända arbetarrörelsen

  • Lucknow Medical College muta fall: SC vittnen stormiga scener, CJI säger att han bestämmer vem som hör vilket fall

  • Fullständig lista över 177 objekt med uppdaterade GST skattesats på 18%

Mer än en-och-en-halv månad efter en PIL var inlämnad i Gujarat High Court, som söker utnämningen av en heltid polischefen, den statliga regeringen på onsdagen passerade bollen till nästa regering, med hänvisning till den modell uppförandekoden, som är i kraft i staten. Visas för regeringen, Generaladvokat Kamal Trivedi berättade Bench Division, som leds av Chefen för högsta Domstolen R Subhash Reddy, att “regeringen är hjälplösa att fatta beslut på grund av att modellen uppförandekod”.

“Låt den nya regeringen kommer, och välja DGP”, sa han till domstolen. Men kärandens advokat, jag H Syed, hävdade att “PIL var in mycket i förväg” i Församlingen valet. “Regeringen har ingen rätt att hävda att de är hjälplösa. De sökte adjournments och nu säger de att de är hjälplösa för att följa lagen i det land,” Syed sade när han försökte tid att fastställa att det finns bestämmelser i lag för staten att söka tillstånd från valkommissionen för att utse heltid DGP i offentliga nödsituationer.

Domstolen, som avslutades förhandlingen till fredag, har nu bett regeringen att ge i att skriva om sin monter på förordnande på heltid generaldirektör för Polisen (DGP) i staten. Geetha Johri, som har rubriken den statliga polisen som har ansvar DGP sedan April i år, går i pension senare denna månad.

1982-parti IPS officer är den första kvinnliga polis som fått ansvar för polischefen. Hon har varit i polemik för att övervaka sond i Sohrabuddin Sheikh stöter på fall och blev senare chargesheeted av CBI för sammansvärjning, mord, förstörelse av bevismaterial, bland annat i fallet. Hon blev utskriven från fall till fall av särskilda CBI domstolen i Bombay, för två år sedan.

Johri tog över som ansvarig DGP efter P P Pandey, som också var håller den extra kostnad som polischef, var tvungen att avgick i April i år efter att en ansökan var inlämnad i Högsta Domstolen om att han var gjord i-avgift DGP trots att chargesheeted i Ishrat Jahan stöter på fall och var ute mot borgen. Sedan dess Johri fortsätter att hålla extra kostnad bortsett från hennes regelbundna inlägg som Verkställande Direktör, Gujarat Polisen Bostäder Corporation, Gandhinagar.

I September, före detta IPS officer Rahul Sharma lämnat in en PIL som söker ordinarie utnämning av DGP. PIL hävdar att behöva i-avgift DGP “förmedlar budskapet att regeringen i dag vill hålla polisen av staten som en bricka i sina händer”.

PIL sade att i-avgift utnämningar till inlägg av DGP strider mot bestämmelserna i Bombay Polisen (Gujarat Amendment) Act, 2007 och anvisningar utfärdade av apex-domstolen. 2007-Lagen gör det obligatoriskt för staten att utse en full – time polischefen med ett minimum av upplåtelse av två år. Lagen säger att icke-överensstämmelse med de bestämmelser i Lagen som är otillåtet, speciellt när de officerare, som krävs företräde, att verka i detta inlägg finns tillgängliga. I den sista förhandlingen, regeringen pleader hade muntligen sa högsta Domstolen att “regeringen är allvarliga om att utse en full-time DGP”.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App