Observera förbjuda organiserat loot, verkliga gärningsmännen flydde: Manmohan Singh i Gujarat

0
93

Förre statsministern och kongresspartiets ledare Manmohan Singh förbereder sig för att hålla ett tal om den aktuella ekonomiska situationen i landet som en del av en valkampanj i Bollnäs. (AP Photo)

Relaterade Nyheter

  • Bedömning demonetisation inverkan: den Parlamentariska panel frågesporter finansdepartementets tjänstemän

  • När ekonomin växer, skicklig kommer att ha bättre möjligheter: Arun Jaitley

  • Lag minister Ravi Shankar Prasad kommentar är okänslig, anti-fattiga och anti-kvinnor: Sex arbetstagare

Före detta Premiärminister Manmohan Singh på tisdag slå in på Premiärminister Narendra Modi över hans regeringens ekonomiska politik, som han kallade demonetisation och dåligt genomförande av Varor och Tjänster Tax (GST) två slag som drev miljontals Indier tillbaka i fattigdom, lägga till som ledare önskar bara att få beröm är “inte ett recept för att vikas (utveckling)”.

Att påpeka att demonetisation inte var en lösning för utrotning av svarta pengar och förhindra skatteflykt, ekonomen upprepade sitt tidigare uttalande att regeringens beslut att slopa Rs och Rs 500 1,000 noterar den 8 November förra året var en “organiserad loot och legaliserad plundring”, rita en högljudda applåder från näringsidkare och företagare som han behandlas här som en del av Kongressen kampanj inför Församlingen val i den staten.

“Demonetisation har visat sig bara vara tomma ord för att skörda politiska utdelning, medan de verkliga gärningsmännen har rymt. Jag upprepar, detta var organiserad loot och legaliserad plundring,” sade Singh, som han beskrev det 8: e November som “en Svart Dag” för “vår ekonomi och vår demokrati”.

Läs också | Nya nummer är på 1,5 miljoner förlorade jobb i januari-April detta år

Vid en presskonferens tidigare i dag, han beskrev demonetisation som “ett exempel på dåligt genomtänkt åtgärder med negativa effekter”. “Jag har ägnat en hel del tid på demonetisation eftersom det oroar mig, att i en värld där den ekonomiska politiken blir allt mer komplex, vi är inte att utveckla en kultur där politiska alternativ är kritiskt bedömas och kritik som lyssnade, att vidta korrigerande åtgärder. Om ledare som bara vill ha beröm, de kommer att höra idel lovord. Detta är inte ett recept för att vikas (utveckling).”

“99 procent av kontanter med allmänheten var placerade i banker, och kan nu tas ut som legitima nya pengar. Inga pengar har fördelats till de fattiga… Det är uppenbart att de som hade försvunna kontanter har lyckats att få det deponerade i bank, kanske under benami namn,” sade han, och frågade om jordbrukare, i samband med informella sektorn, handlare i mandis som arbetar på “cash-grunden” kommer att utredas av skatt tjänstemän.

Terming det demonetisation beslut som “monumentalt misstag”, Singh sade att Modi inte tror att dess inverkan på fattiga människor när han tvingas RBI Guvernör att underteckna på den prickade linjen eller när han genomfört “dåligt utformad” GST i all hast. “Om Statsministern hade tagit inspiration från Sardar Vallabhai Patel, samtidigt som du tar beslutet för “en nation, en skatt”, resultatet idag skulle ha varit mycket annorlunda”, sade Singh och direkt attackerade Premiärminister Modi, som säger att “övermod och drama är dåliga substitut för modet med övertygelse och förmåga att utföra”.

Läs | Not förbud av etiska, moraliska beslut, säger Arun Jaitley

Han sade att medan 21,000 ungdomar som förlorade sina jobb i textilindustrin i Surat på grund av demonetisation, effekten var lika illa i resten av landet. Som vår inhemska tillverkningsindustrin blev påkörd av demonetisation och nu GST i Morbi, Rajkot, Vapi och andra platser, Kina gynnats mest, sade han.

De ledande Kongress ledare sade att GST, med ett tak på 18 procent, som var tänkt som en enda skatt i hela landet genom att Kongressen-led UPA regeringen, men BJP-regeringen ändrat det till en komplicerad röra, med flera plattor, och den högsta andelen fasta på 28 procent bortsett från ytterligare processer, sade han.

“GST har skapat en rädsla för skatt terrorism bland näringslivet. Rädslan för skatt terrorism har urholkat förtroendet för företag att investera… resultatet blev att tillväxten i de privata investeringarna var på en 25-årig låg. Detta är fruktansvärt för Indiens demokrati”, sade han.

Han påpekade hur demonetisation och GST har påverkat små och medelstora företag. Singh sade att han fruktade att demonetisation, dåligt genomförande av GST och ökningen av skatt terrorism under täckmantel av kampen mot korruption, har allvarligt skadat investeringsklimatet mot små företag.

“Vi har ett antal fina klingande slagord såsom Start-up Indien, Stand-up Indien och Skicklighet Indien. Men de är inte backas upp av en effektiv politik på marken… Slagord som först och insatser för att definiera politik kommit mycket senare. Detta är inte bra,” sade den 85-åriga Kongressen ledare, som i egenskap av Finansminister, inledde den ekonomiska reformer i början av 1990-talet.

‘Modi tenderar att överdriva vad han kommer att göra”

På UPA vs IDA prestanda

* Den förre premiärministern Manmohan Singh jämfört ekonomiska resultat av UPA och IDA regeringar som han lanserade ett frontalangrepp på Narendra Modi. Reagerar Modi: s påståenden om att hans regering har uppnått vad som tidigare Kongress-ledda regeringar hade misslyckats med att uppnå under de senaste 70 åren, Singh sade, “jag inser att många saker är sagt i valet gånger, men när de är allvarliga snedvridningar, som de behöver för att brytas.

“I 10 år av UPA-i och II, när jag var Premiärminister, har vi som produceras 7,8 procent i BNP-tillväxt, i genomsnitt. Detta inkluderar nedgången i de två sista åren av vår regering. När den nuvarande regeringen tog över, de sa att de skulle ta tillväxt på 8-10 procent. Modiji hittills har producerat ett genomsnitt på endast 7,3 procent under de tre första åren… Även om tillväxten ökar till 6,7 procent i det fjärde året som per RBI: s prognos, Modiji fyra år genomsnittlig tillväxt kommer att vara endast 7,1 procent… lika UPA: s 10-års medelvärde, ekonomin kommer att växa på 10,6 procent under det femte året. Jag skulle bli glad om det skulle hända, men ärligt talat, jag tror inte att det kommer,” Singh quipped.

På 2022 mål

* Anger att PM Modi “tenderar att överdriva vad han kommer att göra i framtiden”, Singh sade att Indien inriktning till att bli ett industriland till 2022 kommer att kräva omfattande mängden av tillväxt. “För att öka vår inkomst fem gånger på fem år, vi skulle ha för att uppnå en tillväxt på 35 procent per år. Inget land har även gjort detta. Är Modji lovande han kommer att göra det,” Singh frågade. “Jag hoppas att Statsministern kommer att ta en ordentlig titt på verkligheten på marken och identifiera de kritiska begränsningar som är deprimerande investerare känslor och ta itu med dem. Detta kräver en uppriktig upptagande av problem och få ut av den kultur av ständiga själv beröm,” Singh sagt.

Om staten

* Han kom ner kraftigt på Gujarat regeringen för att inte lösa påståenden tribals på skogsmark. Han sade att även lagfarten av tribals hade godkänts till en kurs av 87 procent över Indien, var det bara 44 procent i Gujarat. När det kommer till prestanda och ett av de följande BJP govenrments i Gujarat, Singh sade att “den senaste tidens agitationer av ungdomar visar djupt missnöje med resultatet av staten BJP-regeringen”.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App