Nu, kvinnor i den privata sektorn kan också rapportera trakasserier på prop portal “Hon-box”

0
44

Eu-Minister Maneka Gandhi. (Fil)

Relaterade Nyheter

  • Regeringen planerar att ändra Hinduiska Adoptioner Agera för att kontrollera att antas i enlighet med lagen

  • Näringsämnen paket kan ersätta mat: Maneka Gandhi

  • Kontanta överföringar kan ersätta ransoner för kvinnor och spädbarn

Terming det första någonsin globalt svar till #MeToo kampanj på statlig nivå, Kvinnor och Barns Utveckling Minister Maneka Gandhi tisdagen sade nyligen lanserat online klagomål portal ‘Hon-box” (Sexuella Trakasserier e-fält) kan nu nås av alla kvinnor som är en del av arbetskraften i den organiserade sektorn i hela landet.

Maneka sade en särskild enhet som skulle sättas upp i hennes tjänst för att övervaka klagomål som lämnas in av kvinnor mot sexuella trakasserier upplevs av dem på sin arbetsplats. “Det har varit en internationell kampanj där kvinnor har klagat på trakasserier på sin arbetsplats. I den sista månaden, har detta plockade upp ånga i grund och botten på grund av anklagelser som härrör från kvinnor från Hollywood. Det har öppnat en Pandoras ask där massor av kvinnor har kommit fram och berätta sina egna upplevelser. Detta är det första landet i världen kanske det är en reaktion som en regering,” sade hon.

Efter att Hon-boxen lanserades den 24 juli i år för kvinnor som arbetar i regeringskansliet, det har varit 346 klagomål så långt, sa hon. Med uppgifter om typer av trakasserier som kan tas upp genom den centrala portalen, Maneka sade, “Det skulle vara mot alla former av olämpligt beteende, inte fysiskt, det kan vara sprickbildning oanständigt skämt, stirrar, allt som är avsett att skrämma kvinnor. Vi har fått klagomål om att kvinnor får straff inlägg eftersom de inte ger efter för krav på sexuella tjänster från en senior. Även fall där kvinnor byts ut eller nekas befordran eller ökning efter mammaledigheten kan lämnas genom det,” sade hon, och tillade att många av de klagomål är även sannolikt att handla om det faktum att företaget inte har någon inre sexuella trakasserier klagomål cell, som är på uppdrag av lagen.

Maneka, men tillade att kvinnor bör avstå från att lämna in “oseriöst klagomål”, eftersom det skulle undergräva initiativ. “Kvinnor måste vara mycket försiktiga med vad de anser utgör trakasserier. Om tio oseriöst klagomål som kommer, vi kommer att försvagas. Klagar bara när du tror att du har blivit kränkt dåligt och vi kan hjälpa dig.”

Portalen är avsedd för alla kvinnor i den organiserade sektorn. Maneka sade att det är svårt att utvidga det till att den oorganiserade sektorn, men i de fall klagomål har lämnats in till ministeriet kommer att följa upp genom området, tjänsteman eller den lokala polisen.

I det förflutna, ministeriet har inte kunnat söka efterlevnad rapport från den privata sektorn på Sexuella Trakasserier av Kvinnor på Arbetsplatsen Agera. Det har varit två år sedan ministeriet begärt att Finans-och Corporate Affairs Ministeriet att göra det obligatoriskt för privata företag att ge sin rapport om efterlevnaden som en del av sina årliga rapporter. Begäran avslogs på grund av att företrädare för industrin är mot “utökade upplysningar enligt aktiebolagslagen, 2013 och ytterligare till dessa inte kan vara önskvärt.” “Vi försöker fortfarande med finansdepartementet. Ministeriet har många andra frågor att ta itu med, kanske detta kommer att ta lite tid,” sade Maneka.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App