VN veroordeelt het geweld in Myanmar dwingen Rohingyas om te vluchten

0
75

Rohingya vluchtelingen zitten als ze wachten om humanitaire hulp te ontvangen bij Balu Khali het vluchtelingenkamp in de buurt van Cox ‘ s Bazar, Bangladesh, 6 November 2017. REUTERS

Gerelateerd Nieuws

  • Rohingya-crisis: Myanmar afwijzingen ‘schadelijke’ UN verklaring

  • Rex Tillerson om de eerste reis naar Myanmar te midden van Rohingya-crisis

  • China blokkeert VN consensus opnieuw tag JeM chief Masood Azhar als global terrorist, India ‘teleurgesteld’

De U. N. Security Raad goedgekeurd met eenparigheid van stemmen een verklaring maandag sterk veroordeelt het geweld dat heeft geleid tot meer dan 600.000 Rohingya-Moslims om te vluchten uit Myanmar naar Bangladesh, een belangrijke stap die nog steeds te kort schoten van een sterkere resolutie die de Westerse landen wilden, maar China tegen.

De presidentiële verklaring roept op Myanmar de regering “om geen verdere overmatige gebruik van militair geweld in Rakhine State” en onmiddellijk maatregelen treffen om de mensenrechten te eerbiedigen. Het geeft uitdrukking aan “ernstige bezorgdheid” bij meldingen van schendingen van de mensenrechten in Rakhine door Myanmar veiligheidstroepen tegen de Rohingya. Deze omvatten “het systematisch gebruik van geweld en intimidatie, het doden van mannen, vrouwen en kinderen, seksueel geweld en … de vernietiging en het verbranden van huizen en goederen,” het zegt.

Groot-brittannië aanvankelijk circuleerde een veiligheidsraad resolutie met een vergelijkbare taal, gesteund door de VS, Frankrijk en andere leden van de raad. Maar besluiten zijn bindend en diplomaten zei dat China, een buur en bondgenoot van Myanmar, was sterk gekant tegen. China is één van de vijf landen die het vetorecht in de raad. Zo groot-Brittannië en Frankrijk bleek de resolutie in een presidentiële verklaring, dat nu deel uitmaakt van de raad record, maar niet de juridische slagkracht van een resolutie.

Toch is de verklaring vormt nog steeds de sterkste raad uitspraak over Myanmar in bijna 10 jaar, en weerspiegelt een brede internationale bezorgdheid over het lot van de Rohingya, die geconfronteerd worden met het officiële en sociale discriminatie in de Boeddhistische meerderheid Myanmar.

De franse Ambassadeur François Delattre, zei de veiligheidsraad gestuurd “een sterke en unanieme boodschap tot het einde van de etnische zuivering die plaatsvindt voor onze ogen in Myanmar en opnieuw de politieke dynamiek in dit land.” De britse vice-U. N. ambassadeur, Jonathan Allen, noemde het “een eerste stap” en zei dat de raad zal oordelen over Myanmar “, over hoe zij handelen.” Zowel Delattre en Allen gekleineerd de wanhopige humanitaire situatie voor de Rohingya, met de franse ambassadeur noemde het “één van de ergste humanitaire crises van onze tijd.”

Myanmar de regering niet erkennen van de Rohingya als een etnische groep, dringen ze zijn Bengaals migranten uit Bangladesh, die illegaal in het land.

De verklaring van de raad “, spreekt alarm voor de sterk en snel verslechterende humanitaire situatie in Rakhine state” en eist dat de overheid subsidie “directe, veilige en onbelemmerde toegang tot vn-organisaties en hun partners en andere hulporganisaties.

Op Okt. 27, de U. N. Wereld Voedsel Programma zei dat het had gekregen een “groen licht” te hervatten volledige operaties in noord Rakhine State en was het uitwerken van de details. Maar het bureau is het uitvoerend directeur, David Beasley, zei in een interview laat maandag met De Associated Press dat “we in de kinderschoenen van het onderhandelen over samenwerking met de regering van Myanmar om opnieuw in te voeren strategisch waar we moeten zijn om te helpen van onschuldige mensen.” “We zijn hoopvol Myanmar overheid geeft ons de toegang die we nodig hebben,” zei Beasley, die onlangs een bezoek aan Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. “Die situatie is catastrofaal. … Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Myanmar de regering niet erkennen van de Rohingya als een etnische groep, dringen ze zijn Bengaals migranten uit Bangladesh, die illegaal in het land. Het heeft geweigerd hen burgerschap. De nieuwste geweld begon met een serie van aanslagen Aug. 25 door Rohingya opstandelingen, die het presidentiële verklaring veroordeelt ook. Myanmar veiligheidstroepen geantwoord met een verschroeide-aarde-campagne tegen de Rohingya dorpen in het noorden van Rakhine dat de vn en mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op als disproportioneel en een campagne van etnische zuivering.

De verklaring aangenomen maandag verzoekt de regering van Myanmar om de mensenrechten te beschermen, “zonder discriminatie en ongeacht etniciteit of religie, met inbegrip van vrijheid van beweging, gelijke toegang tot basisvoorzieningen en een gelijke toegang tot volwaardig burgerschap voor alle mensen.” Het dringt er bij de regering om te werken met Bangladesh en de U. N. “om de vrijwillige terugkeer van alle vluchtelingen in de voorwaarden van de veiligheid en de waardigheid van hun huizen in Myanmar.” Het onderstreept tevens het belang van het houden van degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten van verantwoording.

Myanmar ambassadeur, Hau Doen Suan, uitgedrukt diepe bezorgdheid uit over de verklaring van het was “gebaseerd op beschuldigingen en beweerde ten onrechte bewijs.” “Het oefent onnodige politieke druk op Myanmar,” Suan zei. “Het kan niet voldoende erkenning van de regering van Myanmar voor haar inspanningen om de uitdagingen in Rakhine-Staat.”

Door het contrast, de Ambassadeur van Bangladesh Bin Masud Momen bedankte de raad voor de instructie, zeggende: “Het zal heel geruststellend voor de Rohingyas en andere gemeenschappen met geweld verdreven uit het noorden van Rakhine Staat sinds Aug. 25 dat de raad blijft bezig met hun langdurig lijden, de onzekerheid en de onzekerheid.”

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App