Ayodhya fråga: Förslag till uppgörelse ska vara klar senast den 6 December, säger UPP Shia Centrala Waqf Styrelsen

0
49

Den Babri-Moskén revs 1992. (Fil)

Relaterade Nyheter

  • Sri Sri Ravi Shankar har tillbakavisat Kongressen ansvarar för att en prop s agent”, säger “alltid arbetat på min egen”

  • Har tro i rättsväsendet: Framställaren på Ayodhya fråga

  • ‘Shia Waqf Styrelsen att hoppa in i Ayodhya orsaka att vilseleda inquiry”

I Uttar Pradesh Shia Centrala Waqf Styrelse på tisdagen sa att det skulle utarbeta ett utkast till förslag för en fredlig lösning av Ayodhya tvist av den 6 December, dagen Babri-Moskén revs 1992.

Styrelsens Ordförande Wasim Rizvi, som har gjort offentliga sitt yttrande att en Ram templet ska byggas på platsen, sa att han skulle besöka Ayodhya denna månad för att möta siare och mahants. “Jag har redan diskuterat regler och villkor med många av dem och framställare för förslaget till överenskommelse för att lösa tvisten sinsemellan,” Rizvi berättade PTI. “Av den 6 December, jag hoppas att vi kommer att kunna förbereda vårt förslag till en gemensam överenskommelse,” sade han.

Rizvi förra månaden träffade Art of livings grundare Sri Sri Ravi Shankar i Bangalore och underrättade honom om Styrelsens stå på en Ram tempel på platsen. Styrelsen vill inte ha en moské byggdes på platsen. I stället ska det byggas någon annanstans i ett Muslimskt-befolkat område, har han sagt.

I 2010, Allahabad högsta Domstolen en tre-vägs uppdelning av den omtvistade 2.77-hektar stort område mellan Sunni Waqf Styrelsen, Nirmohi Akhara och Herren Ram Lalla. Rizvi, var dock av den uppfattningen att en partition av den omtvistade marken i Ayodhya inte skulle vara en “praktisk idé” och inte skulle vara “lugn och långvarig”. Han ville inte avslöja innehållet i förslaget till han förbereder sig men sade att han skulle sammankalla ett möte Waqf Styrelsen för att få samtycke av de medlemmar innan vi går vidare på det och göra det offentligt.

Shia Centrala Waqf Styrelsen har impleaded sig som en part i Ayodhya-fallet genom att skicka in ett 30-sida sanningsförsäkran till Högsta Domstolen den 8 augusti i år. Det har satsat anspråk på att Babri-moskén, vidhåller att det var en Shiamuslimsk moské.

Rizvi, som gör anspråk på att vara godkända av Styrelsen att gå vidare med frågan, sade antalet moskéer i Ayodhya var tillräcklig för de Muslimer som bor där och det inte fanns något behov för en ny moské. Han sa att de kräver byggandet av en moské vid Herren Ram födelseplats, eller i närheten av det, ville bara att förlänga tvisten. “Det rivna moskén tillhörde Shia Waqf och All India Muslim Lagen Styrelsen (AIMPLB) inte har rätt att besluta om det. Bara Shia styrelsen har rätt att besluta,” Rizvi har sagt tidigare.

Om hans möte med Sri Sri Ravi Shankar, han sa att han hade framfört sina avsikter för honom, och tillade att initiativet till den domstol skulle stärka Hindu-Muslimska brödraskapet. I ett försök att lösa Ayodhya fråga, Ravi Shankar enligt uppgift träffade Nirmohi Akhara ledare och Muslimska lagen styrelseledamöter nyligen.

Om AIMPLB är inte en part i ärendet, det utövar ett betydande inflytande som apex-Islamiska kroppen på religiösa och personliga frågor. AIMPLB ledamot och Sammankallande av Babri Masjid Action Committee (BMAC) Zafaryab Jilani har förnekat att någon av dess auktoriserade representanter träffade Art of livings grundare och en av förlikningen. “Ayodhya tvist inte kan lösas genom skiljeförfarande. Vi kommer aldrig att dra tillbaka vår ansökan till mark i Ayodhya där när Babri-moskén stod och revs på December 6, 1992,” Jilani har sagt.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App