Klimat möta börjar: Indien skjuter utvecklade länder för att leverera

0
90

Barn och ungdomar som håller banners under en Greenpeace protesterar med parollen “Barn till Jorden” i Bonn, Tyskland, måndag, Nov. 6, 2017. (Henning Kaiser/dpa via AP)

Relaterade Nyheter

  • Klimatförändringarna har enorma konsekvenser i Himalaya: Senator

  • Maharashtra prop identifierar de 10 distrikt som “mest utsatta” för att klimatförändringarna

  • Hur städer försvarar sig mot stigande havsnivåer

FIJI sätter scenen för färsk upplaga av konferens om klimatförändringar på måndag, och uppmanade världen att engagera sig för en 1,5 grader celsius begränsa den globala uppvärmningen, snarare än en två-graders målet, som rör sig mot ett slutförande av regeln-bok för landmärke 2015 Paris-Avtalet.

Två veckors konferens, en årlig årets slut affär, hålls i skuggan av beslut av Donald Trump administration för att dra Usa ut ur Paris-Avtalet, ett drag som allvarligt undergräver mål och mål i detta avtal. På öppningsdagen av konferensen, men det fanns inga uppenbara referenser till USA: s beslut, även om detta var den stora fråga som kommer att diskuteras i informella samtal. USA är att delta i konferensen, eftersom dess återkallande kan inte träda i kraft förrän 2020, men dess delegation förblev tyst på den öppna dagen.

Indien och andra “likasinnade utvecklingsländerna” — en grupp på ca 25 nationer och gjorde ett tidigt ingripande på måndag i ett nytt bud för att tvinga utvecklade länder att uppfylla sina åtaganden enligt Kyotoprotokollet, föregångare till Paris-Avtalet, som fortfarande har tre år kvar innan det löper ut 2020. Ändringar i den 1997 Kyotoprotokollet i Doha i 2013 förlängde mandatet för utvecklade länder att vidta riktade sänkningar av sina utsläpp av växthusgaser till 2020. Tidigare uppdrag var att göra utsläppsminskningar mellan 2005 och 2012. Doha-ändringar är ännu inte blivit operativa eftersom de inte har ratificerats av tillräckligt många länder.
Ratificeringen av Doha ändringar som inte ingår i dagordningen för den aktuella konferensen, som Indien och vissa andra länder protesterade på måndagen. De menade att konferensen ska besluta om en tidsfrist, möjligen någon gång nästa år, för alla länder att ratificera Doha ändringar.

“De utvecklade länderna försöker att undvika sina förpliktelser under Kyotoprotokollet. Kyoto-Protokollet är ännu inte död. Det finns fortfarande mycket som kan göras inom ramen för Kyotoprotokollet, under förutsättning att det finns avsikt att göra så. Vi kommer att fortsätta att trycka på för tidigt ibruktagandet av Doha-ändringar, så att vi kan se vissa åtgärder vidtas i den pre-2020 period också, säger en Indisk delegera.

Fiji, värd och ordförande för konferensen, har enats om att överväga förslaget från Indien och andra länder, och utsåg en kontaktperson att samråda och rapportera tillbaka i slutet av denna vecka. Fiji, som i likhet med många andra små ö-nationerna, står inför den värsta effekterna av stigande havsnivåer som följd av klimatförändringar, insisterade på att länder ska anta en 1,5 graders målet. Paris-Avtalet vill ha världen för att förhindra att den globala temperaturen stiger över 2 grader celsius från förindustriella nivåer, även om man medger att arbetet att innehålla temperaturen stiga upp till 1,5 grader celsius får inte överges.

“Vi får inte misslyckas med vårt folk. Det innebär att man använder de kommande två veckorna och det kommande året att göra allt vi kan för att göra de Paris-Avtalet fungerar och att avancera ambition och stöd till klimatåtgärder före 2020. För att uppfylla våra åtaganden i sin helhet, inte backa bort från dem. Och att förbinda oss till den mest ambitiösa mål för Paris-Avtalet. Att begränsa den genomsnittliga globala temperaturen på 1,5 grader celsius över den förindustriella eran” Fijis Premiärminister Frank Bainimarama, som är ordförande under konferensen, sade i sitt inledningsanförande.

Små ö-länder är de mest högljudda i att stödja 1,5 grader mål, som hotade deras existens är av det stigande havet. Men det innebär också en mycket större ansträngning från de utvecklade länderna och stora utsläppskällor i att minska sina utsläpp. “Genom att sträva efter 1,5 grader, vi ställer oss själva en allvarlig utmaning. Men det ger oss ett uppdrag. Det engagerar vår kapacitet för uppfinningsrikedom, för organisationen och ren hårt arbete. Och vem vet vad vi kan åstadkomma när mänsklighetens förmåga att förnya sig loss? Vad vi vet är att om vi inte anta denna utmaning, vi kommer definitivt att falla kort och exponera människor för att mer risk. Mer förstörelse. Mer lidande”, sade han.

Petteri Taalas, Generalsekreterare för den Meteorologiska världsorganisationen (WMO), informeras konferensen att senaste vetenskapliga bedömningar visade att världen faktiskt var på väg mot en 3 till 5 grader celsius temperatur att stiga, och uppmanade länderna för mer ambitiösa åtgärder under de närmaste decennierna. Han sade i en ny rapport från WMO visade också att den koncentration av koldioxid i atmosfären hade passerat 403 delar per miljon, den högsta någonsin. Forskarna tror att koncentrationerna av 450 ppm skulle leda till katastrofala och oåterkalleliga skador på jorden.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App