Sex med frun i åldrarna under 18 år kommer att uppgå till våldtäkt: Högsta Domstolen

0
70

Högsta Domstolen i Indien (Fil Foto)

Relaterade Nyheter

  • Högsta Domstolen att titta in i grunden på app-baserade tjänster som cab

  • CJI Dipak Misra gläds nhrc: s för att sprida medvetenhet om rättigheter

  • Advokater som Seniorer: Högsta Domstolen ramar regler för sig själv, 24 Höga Domstolar

Högsta Domstolen på onsdagen fast att sex med frun i åldern mellan 15 och 18 år skulle vara straffbart enligt den Indiska Strafflagen. Apex-domstolen sagt ett undantag i den våldtäkt lagen är diskriminerande, nyckfull och godtycklig. Frågan var noterat vid en bänk bestående av Domarna Madan B Lokur och Deepak Gupta.

Den högsta domstolen uttryckte också oro över barnäktenskap, säger social rättvisa lagar är inte genomföras med den anda som de genomförts i.

“Det undantag som finns i raps lag enligt IPC strider mot annan författning, kränker den kroppsliga integriteten hos flickor,” bänken sade. Det dock förtydligas att det inte har behandlat frågan om våldtäkt.

Högsta Domstolen frågade Centrum och regeringar att vidta proaktiva åtgärder för att förbjuda barnäktenskap i hela landet. Det uttryckte oro över tusentals mindre flickor som gifte sig i massa bröllop ceremonier i samband med Akshaya Tritiya.

Framställningen av icke-statliga organisationer Oberoende Trodde hade utmanat den undantagsklausul som i (2) i Avsnitt 375 TIK (som handlar om våldtäkt) som säger att samlag eller en sexuell handling med en man med sin hustru, inte under 15 år, är inte våldtäkt. Detta skapade en klyfta mellan ålder för samtycke var 18 år, var det rätta.

Framställarna bad att klausulen skall slog ner som det är “sätt bryter av Artiklarna 14, 15 och 21 i Konstitutionen”. Framställarna hävdade att den undantagsklausul som gick mot mål av Förbudet mot barnäktenskap Agera och var också i strid med internationella konventioner som Indien var undertecknat.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd