Internationella Dagen för flickor: Delhi rankas lägst i kön förhållandet vid födseln

0
50

Barn under Rosa Turban kampanj på Internationella dagen för flickor. (Snabb Fil Foto)

Översta News

  • Valet Utelämnande: EG meddelar enkät datum för Himachal Pradesh men inte för Gujarat

  • BRD Medical College: 69 barn döda i 4 dagar, 19 i sista 24 timmar

  • Ashok Chavan Kongress konsoliderar icke-BJP rösta för att sopa Nanded

Senaste data från Nationella Family Health Survey (NHFS) tyder på att sju Stater i landet, föll kort av World Health Organisation (WHO) benchmark för kön förhållandet vid födseln.

Den normala kön förhållandet vid födseln är, enligt WHO, mellan 102-106 pojkar per 100 flickor. Detta innebär att 943-980 flickor per 1000 pojkar.

Uppgifter som publiceras av NHFS visar att Delhi, huvudstaden, har den lägsta mellan könen vid födseln. Antal flickor per 1000 pojkar är oroväckande låg på bara 817, en kraftig nedgång från 840 under 2005-06.

Överraskande, Jharkhand, som hade fler antal flickor (1091/1000) än pojkar i 2005-06, såg en enorm nedgång i termer av tjej befolkningen (919/1000) i 2015-16.

Stater som Uttar Pradesh och Uttarakhand, som har en hög spädbarnsdödlighet, inte bättre under det senaste decenniet. Madhya Pradesh och Odisha, men över det nationella genomsnittet (919/1000), klarade sig dåligt i 2015-16.

Genus-bias är även tydlig i fråga om inskrivning i skolor. Data från Distriktet System för Information om Utbildning visar att de grova inskrivning soliditet uppgick till 56 procent år 2015-16 för högre utbildning, vilket betyder att endast 1 av 2 tjejer komplett skolan utbildning i landet. 2011 års Folkräkning data visar att den andel av analfabetism bland flickor (13,2 procent) är högre än pojkar (10 procent).

Trots regeringens initiativ, såsom Rätten till Utbildning (RTE) och “Beti Padao, Beti Bachao’, politik och opinionsbildning grupp Barnets rättigheter och Du (ROP) konstaterar att “den grundläggande attitydförändring i samhället gentemot sina flickor har ännu inte förändrats mycket.

“Med en befolkning på 225 miljoner flickor står för 48 procent av Indiens barn. Ännu en flicka i Indien fortsätter att diskrimineras i nästan varje aspekt i varje fas av livet – att få tillgång till rätt kost och hälso-och sjukvård under barndomen, puberteten och graviditet, med rätt utbildning, njuta lika rätt att delta i beslutsfattande processer inom familjen utrymme och i den yttre världen. För att ta itu med de underliggande ojämlikhet mellan könen som håller flickor tillbaka, Indien har åter strategise och genomföra fokuserade initiativ, och därmed investeringar, för sin flicka barn, och även följa utvecklingen och återkomma strategier på en regelbunden basis.” Sa Komal Ganotra, Direktör, Politik Och Intresseorganisationer, Barnets rättigheter och Du.

“Att göra några genomgripande förändringar i vårt samhälle är möjligt, ett första steg är att göra förändring i tänkesätt nivå. Det är först när vi kollektivt slaget patriarkatet, diskriminering, könsrelaterat våld som flickor skulle leva fritt. Vi skulle inte behöva fira en speciell ‘Girl Child Day’ talar om sin situation och förhärliga sina prestationer den dag som vi alla verkligen fira förekomsten av flickor som jämlikar i vårt samhälle.” Hon tillade vidare.

I Indien är över 18 lakh flickor som är under 14 år, är gift, och mer än en tredjedel av dem (4.2 lakh) har barn. Enligt Folkräkningen, mer än 44 lakh flickor som är under 14 år arbetar, och mer än 3 lakh av dem är gifta och arbetar.

“Det här är barn som är knappt i deras teenage – en kritisk tidpunkt som spelar en stor roll i att forma sina liv,” CRY anteckningar.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd