Hvem var Nanaji Deshmukh?

0
71

Nanaji Deshmukh (Express-Arkivet)

Relaterte Nyheter

  • Jan Sangh grunnlegger hadde advart RSS for å miste glans: Bestill

  • Hazare latterliggjør Digvijay er påstanden om RSS-lenker

  • Utsikt fra Høyre

Født i en liten by Kadoli i Maharashtra er Parbhani distriktet på oktober 11, 1916, Nanaji Deshmukh var en Sangh Parivar veteran, grunnlegger medlem av Janata Party og en av de seniormost medlemmer av Bharatiya Janata Party.

Nanaji var en aktiv deltaker i Bhoodan Bevegelse lansert av Acharya Vinoba Bhave. Han har også utvidet sin støtte til Jayaprakash Narayan kaller for ‘Total Revolution”. Nanaji ble valgt til Lok Hus fra Balrampur parlamentarisk uttrykk i Uttar Pradesh.

En sosial aktivist, Nanaji spilt en viktig rolle i gjennomføring av sosial restrukturering programmet i over 500 landsbyer i Uttar Pradesh og Madhya Pradesh. Han etablerte landets første Saraswati Sishu Mandir på Gorakhpur i 1950 og var grunnleggeren av Deendayal Research Institute ligger i Chitrakoot.

Kreditert med eksemplarisk arbeid innen utdanning, helse og landlige selvhjulpenhet, Nanaji ble nominert til Rajya Hus i 1999 i anerkjennelse av hans tjenester til nasjonen. En Padma Vibhushan awardee, Nanaji også etablert Chitrakoot Gramodya Vishwavidyalaya, India s første landlige university og fungerte også som sin første Kansler.

Han gikk unna på februar 27, 2010 i Chitrakoot, i en alder av 93. Etter hans død, ble hans legeme ble donert til All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), som per hans ønsker.

For alle de nyeste Som Er Nyheter, last ned Indian Express App

© DVS. Online Media Services Pvt Ltd