Die was Nanaji Deshmukh?

0
55

Nanaji Deshmukh (Express Archief)

Gerelateerd Nieuws

  • Jan Sangh oprichter had gewaarschuwd RSS van verlies van glans: Boek

  • Hazare belachelijk Digvijay bewering op RSS-links

  • Uitzicht vanaf het Recht

Geboren in het kleine stadje Kadoli in Maharashtra ‘ s Parbhani wijk op 11 oktober 1916, Nanaji Deshmukh was een Sangh Parivar veteraan, oprichter van de Janata Partij en een van de seniormost leden van de Bharatiya Janata Partij.

Nanaji was een actief deelnemer van de Bhoodan Beweging gelanceerd door Acharya Vinoba Bhave. Hij uitgebreid zijn steun aan Jayaprakash Narayan de oproep voor ‘Totale Revolutie’. Nanaji werd hij verkozen tot de Lok Sabha van Balrampur parlementaire achterban van Uttar Pradesh.

Een sociale activist, Nanaji een belangrijke rol gespeeld in de uitvoering van de sociale herstructurering-programma in meer dan 500 dorpen in Uttar Pradesh en Madhya Pradesh. Hij richtte de eerste Saraswati Sishu Mandir in Gorakhpur in 1950 en was de oprichter van Deendayal Research Institute gelegen op Chitrakoot.

Gecrediteerd met het voorbeeldige werk op het gebied van onderwijs, gezondheid en landelijke zelfredzaamheid, Nanaji werd genomineerd voor de Rajya Sabha in 1999 een erkenning van zijn diensten aan de natie. Een Padma Vibhushan awardee, Nanaji ook Chitrakoot Gramodya Vishwavidyalaya, India ‘ s eerste landelijke universiteit en diende ook als eerste Kanselier.

Hij overleed op 27 februari 2010 in Chitrakoot, op 93-jarige leeftijd. Na zijn dood, zijn lichaam werd gedoneerd aan het All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), volgens zijn wensen.

Voor de nieuwste Die Is Nieuws, download Indian Express App

© IE Online Media Services Pvt Ltd