BJP åberopar Ram staty som Rahul drar publik i Gujarat

0
53

Rahul Gandhi i poll-bundna Gujarat. (Fil)

Relaterade Nyheter

  • Utsättning efter MOMS, festival säsongen push IIP till nio månaders högsta

  • O Panneerselvam uppfyller PM Modi i Delhi

  • PM Narendra Modi i Bihar i morgon, ally JD(U)’s hopp

Som Rahul Gandhi förbereder sig för att ta över som Kongressen i usa senare denna månad, är hans kommentarer i Gujarat de senaste dagarna verkade ha rört ett ackord, förmodligen för första gången på tre år som gått sedan BJP kom till makten. Han har mötts med nyfiken publik, utsatt sig för frågor av unga studenter och journalister som hör till TV-kanaler som Zee TV som är öppet anpassas till det styrande partiet och svarade med one-liners som är föremål för verklig politisk satir.

På Karjan, Vadodara, med hänvisning till nyheter portal ‘The Wire’ s berättelse om hur partiet BJP vd Amit Shahens son, Jay Shah sällskap hade skjutit upp den rikedom diagram eftersom BJP kom till makten, Rahul beskrev honom som ett lysande exempel på att Starta Upp Indien, prime minister ‘ s flaggskepp programmet.

PM: s favorit slogan på att ge flickan barn, “Beti bachao” ska nu läsa “Beta bachao,” Rahul sagt. Spoofing BJP: s anklagelser om att han är en Furste bland proletariatet, en “shehzada,” Kongressens ledare sa att det kan vara mer relevant för att beskriva det nuvarande tillståndet som “Shah-zaade,” en Shah-som-är-be-för-mer.

Klart, Kongress-ledarens tal-författare gör ett bättre jobb. Kanske partiets sociala medier team kommer upp med bättre hashtags. @VikasGando, Twitter handtag som har skapat stor uppståndelse i Gujarat spoofing premiärminister Modi “vikas” eller utveckling slogan och som var tydligt talat upp av flera Congress party Twitter handtag, har Patidar ledare Hardik Patel fotografi stänkte över sitt huvud. Är detta ett tecken på en informell överenskommelse mellan Hardik och Rahul ?

Minst Patel senaste kryptiska tweet, säger “BJP ki ek bhi yatra ko janta ka samarthan nahin mil raha hai,” (BJP inte att få något stöd från personer i någon yatra) bekräftar det faktum att han inte svarar på BJP: s erbjudanden om att lindra smärta Patidar gemenskapen.

Som fästs tweet på Trinamool Congress ‘ s Twitter handtag @abarTMC , som berättar BJP talesperson Nupur Sharma att “gå till Google, skriv Gujarat upplopp och se bilder…” möjligheten att Mamata Banerjee är också ombord på ett större, ännu informella anti-BJP paraply, trots Trinamool Congress avsaknad av cachet i Gujarat, är en no-brainer.

Så var det knappast en tillfällighet att BJP fest pampar hamnat i Amethi den exakta dagen Rahul Gandhi var att dra massorna i Gujarat. Ännu mer betydelsefullt är UPP chief minister Yogi Adityanath s deklaration på samma dag som en Rs 100-crore staty av Lord Ram kommer att vara byggt på stranden av Saryu river, i Ayodhya, för att fira hans födelseplats och få turister.

Efter allt, sa BJP talesperson Sambit Patra, om en staty av Lord Ram är inte byggd i Ayodhya, då var annars kommer det att byggas?

Patra är rätt. Som klockan går obevekligt mot 2019 allmänna val – bara två år kvar — och ekonomin visar lite vilja att förbättra sig själv, partiet behöver en tillräckligt stor idé att magnetise väljaren. Vad är en bättre idé än att driva idén om en Ram staty samt en Ram mandir på det angripna ‘janmabhoomi’ ?

Högsta Domstolen har redan beställt att ärendet höras regelbundet. Det verkar RSS: en är att trycka på för ett tempel och det styrande partiet är helt i synk med att begäran. RSS-vill Babri Masjid Action Committee och andra nejsägare att ansluta sig frivilligt. Velvet glove kommer snart att utvidgas till att be dem att ge upp sitt motstånd mot att “Hindu Samaj.”

“Det är allt vi vill ha, ett tempel till vår älskade Herre Ram, och vi hoppas att du kommer att ge det till oss”, en RSS-insider och tillade, “den Muslimska gemenskapen kommer säkert att ansluta sig till vårt krav.”

Frågan är, kommer borttagning av velvet glove vara helt onödigt?

Med två år kvar att gå för den 2019 val, något som verkar vara skiftande i den offentliga stämningen. Om inte Rahul Gandhi och kongresspartiet kan knacka på detta humör skift kommer att vara avgörande för framtiden för grand old party.

Rahul har fått tillstånd att 2014 debaclet äntligen få någon mening i hans huvud har varit rapturously välkomnas av hans parti (“Itni buri tera haraya ki peet-peetkar akal aayi”). Visst, erkännande av tidigare misstag är det första steget att bygga upp och gå framåt. Men om den förmodade Kongressen i usa misslyckas med att kapitalisera på detta humör skift i den kommande statliga valen i Gujarat, Madhya Pradesh och Rajasthan, genom att bygga allianser och koalitioner med likasinnade kläder och fester, som arbetar heltid i usa går in för valet, så att väljarna tror att han är minst halva allvarliga om politik som en full-time engagemang – och inte lämna vinna hans sociala medier team – Kongressen parten fortfarande har en chans mot den mäktiga BJP maskinen.

‘The Wire’ berättelse om Vänskap Shahens son har definitivt gjort några moraliska skador och fick ännu ett annat samtalsämne till missnöjda BJP insiders. Rs 100-crore förtalsmål mot den lilla nyhetsportal, bortsett från likheter med en David-Goliat slåss, är säkert tänkt som ett sätt att visa styrka på den del av det styrande partiet. Nog fest talespersoner och statsråd har sagt att “vi” har gjort något fel.

Att läsa te bladen vid denna tid inte berätta mycket, förutom väntan på efterhand. Det var vid denna punkt, kommer vi att säga två år från nu, som Rahul Gandhi bestämde sig för att göra så-och-så och Narendra Modi svarade i så-och-så sätt – eller vice versa. Kanske statsministern kommer att lägga till ytterligare hårbotten för att hans rekord repertoar. Kanske den gemensamma opposition, som Kongressen är ett element, kommer att vakna upp från sina djupa, Kumbhakarna-liknande sömn.

I denna säsong av festivaler, som vi minns de gudar som kom till hjälp för vanliga dödliga och förakt för dem som var för svaga för att göra så – som premiärminister Modi nyligen gjorde, genom att åberopa att “Shalya” i Mahabharata med hänvisning till BJP-ledaren Yashwant Sinha kritik – det är en intressant karaktär som kallas Kalayavan som förbrändes av brinnande blick Muchukunda i Mahabharata. Som allt annat i epos, historien är för komplicerad för att berätta här, men lita på att Krishna är inblandade, vilket innebär att varken början eller slut kan vara enkel eller okomplicerad.

Flash fram till 21: a århundradet. Det verkar grottan där Muchukunda gav sin dödsstöt antingen ligger nära Mount Girnar i Gujarat eller Ananthagiri kullar i närheten Telangana. Kanske finns en geografisk moraliska här? Som de säger i kliché, titta på detta utrymme för att ta reda på.

 

För alla de senaste Yttrande Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App

© DVS Online Media Services Pvt Ltd