De nobelprijs voor de Vrede 2017 toegekend aan Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN)

0
101

Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) werd bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede 2017. (Bron afbeelding – Twitter/@nuclearban)

Gerelateerd Nieuws

  • Wat is het Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) ?

  • De nobelprijs voor de Vrede 2017: De top 10 van de meest populaire laureaten

  • Nobelprijswinnaars voor de Vrede: weet u wie de eerste tien Vrede Laureaten waren?

Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN) werd bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede voor 2017. De aankondiging werd gedaan in Oslo, Noorwegen op vrijdag. ICAN is een coalitie van niet-gouvernementele organisaties van over 100 verschillende landen over de hele wereld. “De organisatie is het ontvangen van de award voor zijn werk de aandacht vestigen op de rampzalige humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens en voor haar baanbrekende inspanningen voor het bereiken van een verdrag op basis van een verbod op deze wapens,” een verklaring van de Nobelprijs Comité gezegd.

“De coalitie is een drijvende kracht in de heersende over de wereld van de volkeren om een belofte te doen om samen te werken met alle relevante stakeholders in de inspanningen om te stigmatiseren, te verbieden en kernwapens. Tot op heden, 108 staten hebben een dergelijke inzet, bekend als de Humanitaire Belofte,” de verklaring toegevoegd.

Het markeren van het risico van nucleaire wapens in de huidige scenario de uitspraak van de Commissie zei, “We leven in een wereld waar het gevaar van nucleaire wapens wordt gebruikt, is groter dan het is geweest voor een lange tijd. Sommige staten zijn de modernisering van hun nucleaire arsenalen, en er is een reëel gevaar dat meer landen zullen proberen te verkrijgen van nucleaire wapens, zoals geïllustreerd door Noord-Korea.”

Zeggen kernwapens vormen een constante bedreiging voor de mensheid en al het leven op aarde, de verklaring vrijgegeven door de commissie zei, “Door middel van bindende internationale verdragen, de internationale gemeenschap heeft eerder vastgestelde verbod op landmijnen, clusterbommen en chemische en biologische wapens. Nucleaire wapens zijn nog meer destructieve, maar die nog niet zijn gemaakt met het voorwerp is van een gelijkaardige internationale wettelijk verbod.”

“De 2017 vredesprijs roept nucleair bewapend staten starten van onderhandelingen voor de geleidelijke afschaffing van de wereld van 15.000 nucleaire wapens,” de Commissie zei.

“Het is de stellige overtuiging van het noorse nobelcomité dat ICAN, meer dan iemand anders, heeft in het afgelopen jaar, gezien de inspanningen voor het bereiken van een wereld zonder nucleaire wapens een nieuwe koers en nieuwe levenskracht,” de Commissie toegevoegd.

De Commissie zei dat de beslissing over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede voor 2017 de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens had een solide basis aan Alfred Nobel. “Het zal specificeert drie verschillende criteria voor de toekenning van de Prijs voor de Vrede: de bevordering van broederschap tussen de naties, de bevordering van ontwapening en wapenbeheersing en het houden en bevorderen van de vrede congressen,” de Commissie zei.

“ICAN werkt krachtig te bereiken nucleaire ontwapening. ICAN en een meerderheid van de lidstaten van de VN hebben bijgedragen aan de broederschap tussen de naties, door het ondersteunen van de Humanitaire Pand. En door haar inspirerende en innovatieve ondersteuning voor de VN-onderhandelingen over een verdrag tot verbod van kernwapens, ICAN heeft een belangrijke rol gespeeld in het brengen over wat er in deze dag en leeftijd is gelijk aan een internationale vredesconferentie,” het Comité vermeld.

De eerste Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend in het jaar 1901. Dit jaar, een vijf-lid noorse nobelcomité gekozen voor de laureaten van 318 kandidaten.

In 2016, Juan Manuel Santos werd bekroond met de Prijs voor de Vrede “voor zijn vastberaden inspanningen om het land te brengen is meer dan 50 jaar lange burgeroorlog tot een einde.” Martin Luther King Jr., Malala Yousafzai, Moeder Teresa, Kailash Satyarthi en Nelson Mandela zijn enkele van die bekroond met de prestigieuze prijs.

Sinds haar oprichting in 1901, 97 Nobelprijs voor de Vrede Prijzen zijn toegekend aan 130 Laureaten tot 2016. Van deze, 16 vrouwen. Zesenzestig Nobelprijs voor de Vrede Prijzen zijn toegekend aan een Laureaat.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App