Japans PM Shinzo Abe mener snap valg så tidlig som i oktober

0
188

Japans Statsminister Shinzo Abe. (Reuters)

Relaterte Nyheter

  • Japan PM Shinzo Abe til å pantsette noe for alle generasjoner i snap valg: rapport

  • Abe fortalte Jaitley om AQ Khan-tilkobling

  • Ingen tredjeparts innblanding i Nord-Øst: Kina, Japan FDI plan

Japans Statsminister Shinzo Abe vurderer å kalle en fest valget for så tidlig som neste måned for å dra nytte av hans bedre godkjenning rangeringer og uorden i det største opposisjonspartiet, regjeringen og regjeringspartiet kilder sa på søndag. Abe ‘ s rangeringer har kommet til 50 prosent i enkelte meningsmålinger, hjulpet av offentlige nervøs over Nord-Koreas rakett-og kjernefysiske tester og kaos i opposisjon Demokratiske Partiet, som har vært sliter med enkelt-sifret støtte og defections.

Abe fortalte ledere av hans liberaldemokratiske Partiet og dets junior koalisjonspartner, Komeito partiet, at han kan oppløse parlamentet er lavere hus for et blunk avstemning etter den lovgivende forsamling innkaller til en ekstra økt fra Sept. 28 kilder sa. Topp LDP og Komeito tjenestemenn skal møtes på mandag for å diskutere forberedelser, har de lagt til.

“Til nå har det dukket opp valget ville være neste høst, men … vi må alltid være klar for kamp,” innenlandske media sitert Komeito partiet chief Natsuo Yamaguchi som forteller journalister på lørdag, under et besøk til Russland.

Ett alternativ er å holde en fest valget på Okt. 22, da tre av-valg er planlagt, det kildene sier. Andre muligheter er senere i oktober eller etter en forventet besøk av USAS President Donald Trump i begynnelsen av November. Abe vil trolig ta en avgjørelse etter å ha kommet tilbake fra en Sept. 18-22 tur til Usa, det kildene sier. Abe ‘ s rangeringer hadde senket under 30 prosent i noen undersøkelser i juli, ramponert ved mistanke om kameraderi skandaler og en oppfatning om at han hadde vokst arrogant, etter mer enn fire år i stillingen.

Hans popularitet steget noe etter et kabinett stokke i begynnelsen av August, og har siden blitt hjulpet av bekymringer over en flyktig Nord-Korea, som på fredag skjøt en ballistisk rakett over Japan, sin andre slike trekk i mindre enn en måned. “Hvis vi har et blunk valg nå, må vi forklare det til det offentlige, blant annet hvordan vi vil takle trusselen fra Nord-Korea,” Koichi Hagiuda, en ledende LDP executive, fortalte NHK.

Gitt at det ikke er behov for et stortingsvalg til slutten av 2018, en snap avstemning kan be kritikk av Abe for å skape et politisk vakuum i en tid med økende spenninger over regional sikkerhet. Men en tidlig stemme ville ikke bare dra nytte av Demokratiske Partiet i uorden, men kan også svekke en utfordring fra et embryo partiet som allierte av populære Tokyo Guvernør Yuriko Koike, en ex-LDP parlamentarikeren, er å prøve å danne.

Abe ‘ s koalisjonen ville være sannsynlig å miste sine to tredjedeler “super flertall” i nedre huset, men holde et simpelt flertall, politiske kilder har sagt. Tap av to tredjedeler grep kunne dårlige utsikter for Abe å oppnå sitt mål med å revidere Japan er pasifist grunnloven for å avklare den militære rolle, men medlemmer av en ny konservative partiet knyttet til Koike kanskje tilbake endringen. Noen konstitusjonelle endringer krever godkjenning av to tredjedeler av begge kamre, og et flertall i en offentlig folkeavstemning. Denne risikoen kan gjøre Abe nøl med.

“Jeg er skeptisk om det enighet om at Abe vil kalle et blunk valg, fordi det utgjør en risiko, om enn liten, til sin agenda av konstitusjonelle kontrollen,” sa Jeffrey Kingston, direktør for Asiatiske studier ved Temple University, Japan.

For alle de nyeste Verdens Nyheter, last ned Indian Express App