Hundratals artister mars, sjunga i Nepali för Gorkhaland

0
130

Artistes marsch genom staden Darjeeling i stöd av efterfrågan för Gorkhaland på söndag.

Relaterade Nyheter

  • Gorkhaland: Demonstranter agitera utanför hydel kraftverk, tjänstemän stänga av den

  • Gorkhaland våld: Mob facklor turistbyrån i Darjeeling

Hundratals artister dök upp på gatorna i Darjeeling på söndag för att genomföra det som har varit den mest färgglada rally i agitation drabbade staden så långt. Däckade i traditionella Nepalesiska kläder, artister gick över Darjeeling stan, sjunga sånger i Nepalesiska.

“Shoshan Shoshan Shah deyno, shasan aafay gernecho (Vi har tolererat förtryck för länge, vi kommer att styra oss själva nu) och “Jagum hamro itihas ko baato magum, Gorkhaland ko kasam (Vakna, det land som vår historia talar om är det vi vill ha)” var bland de texter som sjungs under rallyt.

Samordnare för Sanjukta Kalakar Manch, 64-åriga Santosh Dewan, sade: “Tusentals artister är idag att visa solidaritet med de Gorkhaland orsak. Vi protesterar polisen illdåd som har skett. Vi vill tydligt låt nationen vet att vi är inte anti-nationella, vi är anti-stat. Vi vill ha en separation från staten och ett slut på den typ av kolonialt styre, som Bengal har haft över oss sedan Britterna lämnade oss över till Bengalen.”

Han tillade att Nepali film skådespelare, sångare, teater konstnärer och musiker hade dykt upp för rally. Liknande demonstrationer har tagits ut i Kalimpong. Under tiden, 71-årig Nepalesiska musik industrin legend Kumar Subba på söndagen återvände till sin “Sangeet Samman’ award, som han hade fått från Chief Minister Mamata Banerjee 2012 Netaji Indoor Stadium i Kolkata.

“Jag hade fått den här utmärkelsen av chief minister, och jag hade accepterat med stolthet. Jag anser att regeringen gör vad de kan för människor. Men för oss är det mer än bara en separation från staten. Alla i staten och landet har en identitet. Bara vi inte. Hum logga idhar se udhar bhatakte rehte hai (vi fortsätter att vandra från en plats till en annan). Vi behöver en identitet, ett land,” Subba, som har varit sångare för runt 40 år, som sagt.

Samtidigt, på Gorkha Janmukti Morcha (GJM) huvudkontor, fest chief Bimal Gurung berättade för en utvald grupp av mediapersons att detta bara var början, och att agitationer skulle nu intensifieras.

Gurung har hållit en låg profil under de senaste veckorna, och har avstått från att göra några uttalanden eller ge intervjuer. En GJM insider sa att Gorkha ledare, som har hållit låg profiler över partigränserna, känner värmen av att leverera på sitt löfte att Gorkhaland. På den sista all-party, tusentals Gorkhaland anhängare hade samlats utanför arenan för att sätta press på ledarna att inte avbryta en obegränsad strejk. Nästa all-party är slitsad för 18 juli.

Under tiden för förbudet mot Internet, som infördes den 18 juni, har förlängts till juli 25, av stadsdelsförvaltningen, PTI rapporterade. Med livsmedelsförsörjningen drabbade, PTI sade GJM aktivister och vissa icke-statliga Organisationer sågs som distribuerar mat bland människor.

Armén sattes in i Darjeeling, Kalimpong och Sonada och polis och säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i bergen, enligt PTI.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App