GJM chief Bimal Gurung, de onbetwiste massa leider van de Gorkhas

0
34

Gurungs zijn Patlaybas huis

Gerelateerd Nieuws

  • Meer dan 350 dieren in Darjeeling Zoo gezicht afsluiten warmte

  • Darjeeling onrust LIVE updates: GJM strike binnenkomt dag 8, Speelgoed-treinen beïnvloed

  • Darjeeling, India ‘ s Nepalese taal hub

Mamata Banerjee ‘ s wapenstilstand met Darjeeling is voorbij, de heuvels zijn onrustige weer. Ravik Bhattacharya voldoet aan het gezicht van de hernieuwde vraag naar Gorkhaland: Bimal Gurung. Opkomende uit de schaduw van de Subhas Ghising, hij is de onbetwiste massa leider van de Gorkhas — ongeduldig en boos. Foto ‘ S: Paul Partha

Het ligt op 20 minuten rijden van de populaire Glenary ‘ s cafe in Darjeeling te downhill Patlaybas. Hier, in een van de smalle bochten in de buurt Patlaybas, er is een onverwachte file. Een man in een wit T-shirt, track broek en zware laarzen schreden omhoog en omlaag de weg, tailed door een groep jongeren nemen van instructies. Mannen en vrouwen stroom in, sommige bocht naar aanraken van zijn voeten.

Enkele minuten later, zittend op de veranda van één van de huizen langs de weg, Bimal Gurung, chief van de Gorkha Janmukti Morcha (GJM), bij wie de oproep in de heuvels van Darjeeling zijn uitgebarsten over de Gorkhaland staat de vraag, vertelt De Sunday Express: “We willen Gorkhaland en niets anders.”

Darjeeling onrust LIVE: GJM chief Bimal Gurung vraagt supporters te verzamelen bij de Chowk Bazaar klik hier

Met dat, de heuvels van Darjeeling zijn terug in rep en roer als ze waren in 2007, toen Gurung had verlengd, de oproep voor een aparte staat, het doorbreken van de eens zo machtige Gorkha National Liberation Front (GNLF), geleid door Subhas Ghising. Gurung had dan nam het stokje over en met de macht over de heuvels van Ghising, die waren de eerste om de vraag van een aparte staat van Gorkhaland.

Vandaag, net als in 2007, de kolommen van het Leger en CRPF maart op in verschillende delen van de heuvels en honderden politieagenten bewaken de regering kantoren en bedrijven die de GJM hebben gedwongen gesloten. Op donderdag, nadat de politie een inval in zijn woning en partijbureau in Patlaybas, GJM supporters slaags met de politie, de omgeving in lichterlaaie een politie-buitenpost, een zijdecultuur kantoor en een centraal station. De GJM genoemd voor onbepaalde bandh en, als de onrust verspreiden, politie lathicharged en teargassed demonstranten.

“De overheid ons voor de gek gehouden door de Gorkhaland Territoriale Administratie (GTA). We hebben hier genoeg,” zegt Gurung als de eigenaar van het huis geeft hem een kussen om op te zitten en een glas water. “Terwijl de kern van onze doelstelling blijft hetzelfde — Gorkhaland — dingen zijn veranderd sinds 2007 toen we begonnen met de agitatie. Zie je die veranderingen snel.” (Dagen na de Uitdrukkelijke hem ontmoette, Gurung is ondergronds gegaan na de juni-15 invallen in zijn huis en partijbureau.)

******

“Verandering” is inderdaad gekomen om de Gorkha Janmukti Morcha en haar 52-jarige chief. Gurung kwam uit een arme familie — zijn moeder gebruikt om te pick-theebladeren in een van de tuinen hier en hij was gestopt met school. Hij kwam bij de politiek als een tiener en steeg in de gelederen onder Subhas Ghising, die in de jaren 1980, het instellen van de GNLF dat gestart met een gewelddadige agitatie voor een aparte staat. Meer dan 1.200 mensen wordt gezegd te zijn gestorven tijdens de agitatie tussen 1986 en 1988 en de Linker Voorzijde van de overheid dat recht staat gebrandmerkt door de beweging als een separatistische beweging.

Dagen na de Uitdrukkelijke hem ontmoette, Gurung is ondergronds gegaan na de juni-15 invallen in zijn huis en partij office.

Na gesprekken met zowel het Centrum als de overheid, in 1998, de Darjeeling Gorkha Hill Raad — een zelfstandig bestuursorgaan met controle over maatschappelijke vraagstukken, onder andere opgericht, met Ghising als haar voorzitter. De vrede keerde terug naar de heuvels weer. Gurung, een populaire leider van de Patlaybas gebied, werd verkozen tot raadslid.

Al had hij zijn sporen als een politicus, Gurung snelle opkomst wordt vaak toegeschreven aan het Indiase Idool, een populaire zingen reality show op Sony Entertainment Television. Dat jaar, in 2007, Prashant Tamang, een 24-jarige agent van Darjeeling, gemaakt had naar de finale en Gurung, paardrijden op ‘Gorkha pride’, beheerd zweep hysterie in de heuvels. Uiteindelijk, Tamang won de derde editie van de wedstrijd met crores van publiek stemmen. “De mensen kwamen met honderden naar te luisteren Gurung, die sprak over de ondersteuning van Prashant Tamang en werd geld ingezameld voor de zanger. Wanneer Prashant gewonnen, veel van het krediet, ten minste in de heuvels, ging naar Gurung, die was uitgegroeid tot een massa-leider. Hij heeft zelfs overschaduwd de vergrijzing Subhas Ghising,” zegt een senior GJM leider.

Zijn toespraken geleidelijk veranderd van Tamang naar hoe de overheid en Ghising waren niet genoeg doen voor een aparte staat. In 2007, na een openbare fallout met Ghising, Gurung instellen GJM en lanceerde een gewelddadige agitatie over Gorkhaland dat zag mensen instelling vuur aan de overheid kantoren en bungalows. Hij noemde een reeks van bandhs, een van die duurde 40 dagen, waarin mensen werden gevraagd om niet te betalen hun rekeningen en inkomsten voor de overheid. ‘S nachts, werd hij de leider van de mensen van de heuvels.

In 2011, Mamata Banerjee aan de macht kwam in Bengalen, het rijden van de Parivartan (wijzigen) golf en eindigt 34 jaar van Links regel. Ze was er snel bij om de GJM aan boord. Op 18 juli 2011, het Centrum, de overheid en de GJM ondertekend een tripartiete overeenkomst, leidt tot de oprichting van de Gorkhaland Territoriale Administratie (GTA). In tegenstelling tot de eerdere Raad, die had de controle over 19 proefpersonen, de GTA was bekleed met de bevoegdheden te regelen 59-afdelingen, waaronder het onderwijs en de landbouw. In de GTA polls van 2012, GJM won alle 45 zitplaatsen en Gurung werd chief executive.

Maar de goede run kwam een einde aan de Trinamool begon uit te breiden zijn basis in de heuvels. In plaats van routering ontwikkeling van de fondsen door middel van de GTA, de regering naar verluidt begon het te betalen door de wijk magistraat. Naast de recente lokale polls zag de Trinamool het winnen van de Mirik gemeentelijke instantie in Darjeeling. Voor de eerste keer, een partij van de vlakten had gemaakt van haar merk in de heuvels en Gurung niet gaan liggen.

Al had hij zijn sporen als een politicus, Gurung snelle opkomst wordt vaak toegeschreven aan het Indiase Idool, een populaire zingen reality show op Sony Entertainment Television.

“We werden voor de gek gehouden door de overheid als tekenden we de GTA deal. Bijna 50 afdelingen werden onder GTA, maar slechts drie of vier kwam. Bijna vijf jaar verstreken is, en er gebeurde niets. We waren niet toegestaan om te werken en GTA is een schijnvertoning”, zegt Gurung.

*****

“De regering plotseling legt Bengali op ons, waardoor het verplicht in de scholen. Hoe zit het met onze moedertaal, Nepalees? We hebben gevraagd aan de overheid om duidelijk haar positie op de taal probleem,” zegt Roshan Giri, algemeen secretaris van de GJM.

Op 8 juni als Chief Minister Banerjee hield een speciale kabinetsvergadering bij Raj Bhavan in Darjeeling, de protesten gewelddadig, met GJM supporters bekogelen met stenen en het instellen van brand tot een tiental regering voertuigen en de politie reageert door lathi het opladen van de menigte en lob traangas granaten. Op 10 juni, als de overheid de bestelde een bijzondere audit van de middelen die zijn ontvangen door GTA over de laatste drie boekjaren, Gurung en antwoordde met een vers oproep voor Gorkhaland. Nogmaals, de battlelines werden getrokken.

“Het was in 1907 dat de Hillmen de Vereniging werd opgericht en brieven werden voorgelegd aan de Britten voor een aparte staat. We hebben een duidelijke identiteit. Onze taal, voedsel en kleding zijn verschillend. Waarom kunnen we niet vragen om een aparte staat? Stel je de ontwikkeling die zal plaatsvinden in deze gebieden als we een aparte staat,” zegt Swaraj Thapa, GJM van het centraal comité-lid.

Partij-collega ‘ s en politieke waarnemers zeggen dat dit een Gurung “heel anders” van de jonge, temperamentvolle leider van 2007. Deze keer rond, zeggen ze, hij is “meer volwassen”, gewapend met een strategie die duidelijk verschillend van die van 2007.

“In 2007, was er weinig communicatie met andere politieke leiders. Maar nu, we zijn het plaatsen van onze zaak voor alle partijen en Parlementsleden, hen te vertellen dat alles wat we willen is een aparte staat. We zijn het bereiken van Shiv Sena, BSP, SP en anderen. Onze leider Bimal Gurung is in de politiek al tientallen jaren. Het is de media die schildert ons als gewelddadige roerwerken; we zijn het plaatsen van onze eisen in een democratische manier,” zegt Thapa, de GJM van het centraal comité-lid.

GJM supporters bij Chowk Bazaar tijdens een staking opgeroepen door de thee tuin werknemers in Darjeeling op 13 juni.

Gurung is ook gehouden de BJP centrale leiding en eu-ministers in de loop van de situatie in de Heuvels. Een bondgenoot van de BJP sinds 2007, Gurung een grote rol gespeeld in de overwinning van de BJP Parlementsleden van de Heuvels, met inbegrip van Jaswant Singh in 2009 en S S Ahluwalia, minister van staat voor de landbouw, in 2014. De partij stuurde ook een delegatie geleid door Giri om te voldoen aan Rajnath Singh en Gurung heeft geschreven brieven aan de eerste Minister Narendra Modi en Rajnath Singh.

Als de onrust geplukt tempo, Gurung ook roped in Gorkha outfits in de heuvels, met inbegrip van zijn eens gezworen vijand, GNLF, die geroepen uit haar alliantie met de uitspraak Trinamool Congres. GNLF was in een alliantie met Trinamool in de laatste Lok Sabha en Montage polls, afgezien van de recente maatschappelijke polls. Het verplaatsen naar het verenigen van alle Gorkha partijen — samen met Gurung de bekentenis dat hij klaar is voor een “collectieve leiding” van de beweging, in de wetenschap volledig goed dat de GJM heeft de heerschappij in de heuvels — wordt gezien als een tactische.

“Het was Subhas Ghising die opgevoed met de slogan van Gorkhaland in de jaren’ 80. Al hebben we de verschillen met GJM, we zijn verenigd voor een aparte staat,” zegt Mahendra Chetri, algemeen secretaris van GNLF. “We worden niet serieus over onze alliantie met Trinamool Congres als ze niet serieus over onze vraag,” voegt hij toe.

Zo bereidt hij zich voor op een langdurig agitatie, een voorzichtige Gurung is het consolideren van zijn positie in de Heuvels, de heropleving van GJM is opgeheven-organisaties, zoals de Gorkhaland Personeel en de jeugd en de vrouwen van de vleugels. In tegenstelling tot in 2007, GJM heeft nu vrouwen in de voorhoede van haar agitatie, met de leden van de Nari Morcha (women ‘ s wing) draaien in grote aantallen. De afgelopen drie dagen, honderden Trinamool Congres werknemers in Darjeeling hebben zich aangesloten bij de GJM.

“Nu, na de Gorkhaland oproep, iedereen is bij ons terug komt. We zullen deze strijd samen,” zegt Gurung.

“Wij verwelkomen haar in Darjeeling. Maar ze probeerde om ons te verdelen door het maken van aparte Planken voor de Lepchas en andere gemeenschappen omwille van de politieke aantal kilometers en tot ondermijning van ons. Nu, na de Gorkhaland oproep, iedereen is bij ons terug komt. We zullen deze strijd samen,” zegt Gurung.

Critici zeggen echter dat als Gurung is een andere, meer redelijke man nu, het is niet zonder reden. Bijna alle leiders van zijn partij Sparren tegen hun namen in de verschillende gevallen, velen van hen op grond van niet-bailable secties. Dit, zeggen zij, heeft gedwongen zijn hand.

Gurung; zijn vrouw Asha, een centraal comité-lid en hoofd van de Nari Morcha; algemeen secretaris Giri; en assistent-secretaris-generaal Binay Tamang hebben al geboekt voor de moord 2010 van Madan Tamang. Madan, hoofd van de All India Gorkha League, een GJM rivaal, werd vermoord op klaarlichte dag in de buurt Planters Club in Darjeeling. Het CBI heeft ingediend een chargesheet en Gurung en de anderen zijn op vervroegde vrijlating op borgtocht. Onderzoek in de zaak is klaar om te beginnen al snel in een Kolkata hof.

“Ik durf hen te arresteren mij. Ik was niet betrokken bij de moord). Onverlaten ondersteund door de Trinamool begonnen de problemen. Ik ben klaar om te gaan naar de gevangenis en dan, iemand anders met de leiding van de partij. Maar de overheid zal verantwoordelijk zijn voor het geweld dat zal volgen in de Heuvels. Laat hen arresteren mij en je zult zien wat er gebeurt,” zegt Gurung.

Zelfs zijn critici, veel van hen de leiders van andere Gorkha partijen, met tegenzin toegeven dat Gurung is het ontmoetingspunt voor de huidige onrust. Echter, als Chetri van GNLF verduidelijkt zijn, ze zijn alleen met de oorzaak, niet de man”. “Nadat hij kwam aan de macht, Gurung onze werknemers en leiders lijden door middel van bedreigingen, sociale boycot, brandstichting en zelfs geweld. Wij ondersteunen de oorzaak alleen als het is gedaan op grond van een collectief leiderschap. Als hij probeert om het voortouw te nemen, wij zullen ageren apart,” zegt Chetri.

Trilok Deban, voormalig MLA van GJM die ontslag genomen uit de partij over de verschillen met Gurung, zegt, “dat Hij aan het verliezen was en de populariteit van de gevallen was met Mamata Banerjee wanneer deze taal probleem kwam. Het is zeker dat mensen willen Gorkhaland, maar hij moet niet proberen om anderen te overschaduwen.”

Terug in Kolkata, Banerjee heeft al duidelijk gemaakt dat ze niet zullen toestaan dat de “verdeling van Bengalen”. “Sommige goons probeerde te bedreigen mij en stoppen met me uit te gaan naar de Heuvels. Ik ging er heen en ga ik er weer. De mensen van de Heuvels zijn niet met de goons,” Banerjee is te zeggen in verschillende rally ‘ s sinds haar Darjeeling bezoeken.

Gurung is ook gehouden de BJP centrale leiding en eu-ministers in de loop van de situatie in de Heuvels.

“Wat ze doen is ongrondwettelijk. Mensen zijn het niet met hen. De wet zal zijn eigen koers,” zegt state Minister voor Toerisme Gautam Deb. Zittend op de veranda van zijn naasten huis, Gurung is niet thuis. “Ik riep haar (Mamata Banerjee) moeder. Maar ze deed het niet verzorgen van haar kind. Nu wanneer ze komt naar de heuvels, we laten haar zwarte vlaggen. Ze is niet welkom meer.”

Team GJM

Roshan Giri: Algemeen secretaris van GJM en de tweede in commando. Giri is niet alleen het gezicht van de partij in de regio ‘ s uit de buurt van de heuvels, maar ook het belangrijkste kanaal van communicatie tussen de GJM en andere politieke partijen, zoals de BJP

Usha-Gurung: Vrouw van Bimal Gurung en hoofd van de Nari Morcha, de partij van de vrouwen vleugel. De bijna ter ziele gegane outfit heeft nu een nieuw leven, met vrouwen in volle kracht in de rally ‘ s over de heuvels.

Binay Tamang: Assistent algemeen secretaris van de partij, Tamang is een close aide van Gurung. Het Is bekend dat een jeugdleider

Swaraj Thapa: Een voormalig journalist, Thapa, samen met Roshan Giri, is de link tussen GJM en andere politieke partijen. Tijdens de huidige onrust, hij leidde de partij en de interactie met de media

Col (gepensioneerd) Ramesh Alley: Een voormalige legerofficier, hij is het hoofd van de ex-militairen van de vleugel van de GJM en een voormalig hoofd van de Gorkhaland Personeel. Hij leidt honderden voormalige Leger mannen in de Heuvels. Getraind door ex-Leger personeel, de Gorkhaland Personeel gebruikt om de ruggengraat van de partij tijdens de onrust, maar is nu grotendeels ter ziele. Gurung plannen om het te doen herleven onder Alley

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App