GJM chief Bimal Gurung-als ondergrondse geweld rotsen Darjeeling

0
73

GJM activisten protesteren in Darjeeling, donderdag. Partha Paul

Gerelateerd Nieuws

  • Gorkhaland roer: ‘We willen een aparte status; wat is er fout in het’

  • Bimal Gurung, de onbetwiste massa leider van de Gorkhas

  • Darjeeling aan de kook: 3 doden, politieagent kritisch als Mamata Banerjee ziet vreemde hand

Geweld rocked the Darjeeling Heuvels donderdag een agitatie tegen het verplichte onderwijs van het Bengaals in scholen veranderd in een beweging voor een aparte staat van Gorkhaland. Meer centrale krachten waren op weg naar de Heuvels waar Gorkhaland supporters slaags met de politie door de dag en in brand gestoken door een politie-buitenpost, een zijdecultuur kantoor en een centraal station.

De Gorkha Janmukti Morcha (GJM), in de voorhoede van de protesten, de zogenaamde voor onbepaalde bandh nadat de politie teargassed en lathicharged drukte van protest op straat. De GJM kantoor overvallen werd door de politie die beweerden dat ze gevonden kruisbogen, pijlen en een pistool.

Darjeeling SP Akhilesh Chaturvedi zei: “We hadden informatie dat GJM arbeiders werden verzameld in het gebied. We overvallen op drie plaatsen hersteld en vuurwapens, materialen die eruit zien als de bom-het maken van ingrediënten, smokkelwaar en dodelijke wapens. Juridische actie zal ondernomen worden.” S N Gupta, een IG-rang van officier camping in Darjeeling, vertelde verslaggevers: “Zij (GJM) stenen gooiden, gooide benzine bommen en schoten op de politie.” Een media voertuig was ook in brand gestoken door demonstranten.

In een video-boodschap, GJM chief Bimal Gurung mensen in de Heuvels op te staan tegen wat hij noemde “de politie excessen… een bewind van terreur” en zei: “de strijd voor Gorkhaland zal doorgaan tot het doel is bereikt”. In Kolkata, Chief Minister Mamata Banerjee zei: “We willen vrede in de Heuvels. Er is vrede in Bengalen. Als iemand de wet overtreedt, de administratie zal actie ondernemen. De wet zal zijn eigen koers… Een paar leiders doen goondagiri (voetbalvandalisme). Maar men kan niet aan politiek doen met geweren en bommen. We zullen het beteugelen van hun gewelddadige agitatie.”

Het Centrum, inmiddels, met spoed 400 paramilitaire personeel naar Darjeeling om te helpen de lokale overheid. Deze zijn in aanvulling op rond de 1000 medewerkers al daar aanwezige, een Huis Ministerie ambtenaar zei in New Delhi. De GJM agitatie in de Heuvels in een stroomversnelling na de krachten gebundeld met aartsrivaal Gorkha National Liberation Front (GNLF), die geroepen uit haar alliantie met de uitspraak Trinamool Congres.

In New Delhi, GJM algemeen secretaris Roshan Giri en BJP ‘ s Darjeeling MP S S Ahluwalia voldaan Unie Minister van Rajnath Singh en lichtte hem in over de situatie in de Heuvels. Opkomende uit de vergadering, Giri zei: “We hebben kennis genomen van de Minister van de situatie in Darjeeling en de Mamata Banerjee regering probeert op te leggen Bengaals in wijk scholen. Wij hebben aangedrongen op onmiddellijke centrum van de interventie tot vrede terug te brengen.”

Hij zei dat de GJM zal niet deelnemen aan een tripartiete vergadering opgeroepen door de eigen Ministerie op 19 juni voor het bespreken van problemen in verband met de Gorkhaland Territoriale Administratie. Hij zei dat de GJM wordt alleen het bespreken van de vorming van een aparte staat.

Giri zei de West-Bengalen regering probeerde te “het gebruik van geweld te brutaal onderdrukken van de democratische beweging voor Gorkhaland” en “we zullen nooit accepteren opleggen van Bengaals in Darjeeling”. De West-Bengalen regering te vroeg het Huis Ministerie op te schorten of de tripartiete besprekingen.

— Met APK-ingangen

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App