Geek Trivia: Sluipwespen Prooi Voornamelijk Op?

0
81

Andere Wespen
Vogels

Rupsen
Spinnen

Antwoord: Rupsen

Als we hebben geleerd niets anders van het schrijven van een trivia kolom, we hebben geleerd: alle mensen, in alle tijden, moet dankbaar zijn dat de insecten zijn klein en niet in staat om te jagen op mensen zoals de gigantische insecten van het midden van de 20ste eeuw sci-fi horror-films. Onder de nachtmerrie induceren klasse van de predator insecten die we vooral dankbaar zijn kleine zijn de sluipwespen: wespen die gebruik maken van het lichaam van andere wezens als gastheren voor hun larve.

Waarom “sluipwespen” in plaats van “parasitaire”? Een sluipwespen is verschillend van een parasiet in dat een sluipwespen life cycle bijna altijd vernietigt de host, terwijl een parasiet houdt zijn gastheer in leven. Als parasieten uiteindelijk doden van een host, is het bijna altijd door middel van een secundaire en onbedoelde mechanisme zoals een infectie. In het geval van tape wormen, bijvoorbeeld, is het het meest gunstig zijn voor de lintworm als de host leven een lang en gezond leven te kunnen blijven stelen van voedingsstoffen.

In het geval van parasitoïden, echter, zoals de soorten die deel uitmaken van de diverse groep van sluipwespen, het doel is alleen om de gastheer in leven, lang genoeg voor de larve ontwikkelen en laten de host—verbruik van de host voor energie is een belangrijke stap in dit proces. Terwijl sommige soorten sluipwespen liever prooi zoals mieren, vliegen, kevers, koolwitje rupsen, witte vlinder rups, en nog andere wespen—de favoriete prooi van de Cotesia congregata wespen zijn de larven (rupsen) van de Manduca sexta (Orde Lepidoptera)—wezens die zijn voorzien van een grote en sappige target voor hun jongen te voeden.

Deze kleine en niet-stekende wespen zijn een tuinman beste vriend als ze leggen hun eieren in het lichaam van hornworms—die vette groene rupsen vaak gevonden kauwend op de tuin, tomaten en andere groenten. Het proces is vrij opmerkelijk en is niet alleen beperkt tot de kleine wespen injecteren hun eieren in de rupsen—met de jongeren van die eieren opgroeien en barsten later, als een scène uit de film Alien, vervolgens weg te vliegen.

Niet alleen de wesp injecteren eieren in de gastheer, ook injecteert een lading gif en een polydnavirus die kaapt het lichaam van de gastheer rups met bijwerkingen, zoals: het rijden met de rups te eten en mesten zelf, het activeren van een extra vervellen cyclus om de rups te groeien zelfs nog groter, het onderdrukken van de host het immuunsysteem te beschermen tegen de larve wesp, en zelfs het onderdrukken van de rups verlangen om te bewegen teneinde eventuele verstoring van de larve. Uiteindelijk, de rups komen uit het lichaam van de hornworm, spin kleine cocons, gezien in de foto hier—en hun transformatie naar een volwassen wespen over de volgende 4-8 dagen.

Afbeelding met dank aan Max Wahrhaftig.