Talet Irani 10: e, 12: e dokument i skolan som ska offentliggöras: Allt du behöver veta

0
70

Eu-Minister-Talet Irani. (Arkiv Bild)

Den Centrala Information som Kommissionen (CIC) på tisdagen hade regisserat den Centrala Styrelsen för Sekundär Undersökning (CBSE) för att tillåta inspektion av klass 10: e och 12: e skolan poster av Eu-Minister-Talet Irani, avvisa CBSE: s påstående att den utgjorde “personlig information”. Den senaste utvecklingen i frågan, det har varit flera gånger tagit upp, har lagt kontroversen ut i öppen igen bara några dagar efter Information Commissioner MS Acharyulu avlägsnas från ansvar för HRD Ministeriet.

Titta På Vad Andra Gör Nyheter

Acharyulu är för att tillåta inspektion av Delhi University 1978 BA-examen poster som offentliggjordes förra veckan. Han hade den 21 December förra året beställde inspektion av DU grad poster av 1978. Detta är samma år som Premiärminister Narendra Modi, enligt DU, hade fått sin examen.

Vad är den senaste utvecklingen i frågan om CIC?

I den senaste riktning till CBSE, kontoret av Eu-Minister av Textil och den Helige Barn Auxilium Skolan, Delhi, där hon påstås ha gått ut, har också varit regisserad av Kommissionen för att ge rulle nummer eller referens antal Talet Zubin Irani CBSE, Ajmer, som besitter de poster för åren 1991 och 1993 “för att underlätta sökning från stora register som ännu inte är digitaliserade.”

Liknar DU s förklaring om tillhandahållande av information, CBSE hade hävdat att den var “personlig” och därmed inte kan lämnas ut. Kommissionen avslog emellertid argument och riktade CBSE att “underlätta inspektion av relevanta poster och ge in bestyrkta kopior av de dokument som valts av klaganden utan kostnad”. Acharyulu ytterligare sade att det är inte korrekt att säga att när en elev genomgått ett prov som, och uppfyller kraven för att säkra ett intyg eller examen, information om resultatet kommer att bli hans personliga information.

Vem är MS Acharyulu?

MS Acharyulu är en informationsansvarig som, den 21 December, hade beställt inspektion av DU grad poster av 1978, samma år som Premiärminister Narendra Modi, enligt universitetet, hade fått sin examen. Central Public Information Officer, DU hävdade att den begärda informationen behandlades som “personlig information för berörda elever” och att “den avslöjande har ingen relation till all offentlig verksamhet eller intresse”. Till detta Acharyulu sade, “Med beaktande av fråga om utlämnande av sådan identifiering relaterad information orsakar intrång i privatlivet, eller är det obefogade intrång i privatlivet, PIO har inte lagt fram några bevis eller förklaras möjlighet att visa att ett utlämnande av grad relaterad information som kränker privatlivet eller som kan orsaka obefogade intrång i privatlivet”.

Vad är det frågan om?

Kontroversen kring den pedagogiska kvalifikationer tidigare HRD minister går tillbaka till år 2014, då det framgick att Polyteistisk Irani hade gjort motsägelsefulla förklaringar i hennes vittnesmål i Lok Sabha valen 2004 och 2014. I juni 2015, ett mål som var inlämnad av frilansande skribent Ahmer Khan, som anklagade Irani ge motstridiga vittnesmål om sin utbildning under de olika valen.

Vad var motsägelserna i den skriftliga försäkran som blåste öppna kontroverser?

Enligt Ahmer Khan klagomål, Irani, i hennes utsaga för April 2004 Lok Sabha omröstningar, sade att hon avslutade sin B. 1996 från Delhi University school of korrespondens). I en annan utsaga till tävlingen Rajya Sabha val från Gujarat, där hon förklarade att hennes högsta utbildningen var B.Com -jag från Skolan för Korrespondens, DU, hävdade Khan. Khan hävdade också att i den skriftliga försäkran om valberedning för 2014 Lok Sabha val från Amethi, Irani sa att hon hade avslutat Bachelor of Commerce Del-jag från Skolan för Öppet Lärande, DU. Ett Delhi domstolen tog del av klagomål mot-Talet Irani, trots att hon märkt de anklagelser som grundlösa. Både Kongressen och Aam Aadmi Part som krävt hennes avgång. Hon var också indragen i en annan kontrovers följande hävdar att hon förmodligen gjort när det gäller att ha en examen från Yale University. Hon förtydligade att hennes uttalanden var “miscontrued” och att hon hade fått ett certifikat för sin medverkan vid university ‘ s leadership programme.

Vad var reaktionerna efter klagomål?

Både Kongressen och Aam Aadmi Part som krävt hennes avgång. Efter Delhi domstolens del av de klagomål, Kongressen sade om Polyteistisk Irani inte anbud hennes avgång, Premiärminister Narendra Modi bör ta bort henne från Eu kabinett. Ledande Kongress ledare Ajay Maken hävdade att Irani är fortsättning som HRD minister skulle påverka sond.

“Om hon är utbildningsministern, kommer det inte att skapa en intressekonflikt? Kommer hon inte att kunna påverka sonden eftersom Delhi University är under jurisdiktion av hennes tjänst? Hur kan man hoppas att sanningen kommer att komma ut i så fall…Hur kan man hoppas på att få rättvisa,” Maken frågade.

Randeep Surjewala av Kongressen hade sagt att det har blivit uppenbart att den HRD Minister ljuger om sin egen utbildning”. “Vad kommer att hända med framtiden för miljontals barn i hela landet”, frågade han. Surjewala hävdade att Irani hade inga “moraliska, konstitutionella eller juridisk rätt att fortsätta i sin tjänst, även för en dag”.

CPM hade också anslutit sig till opinionen för Irani avgång, säger hon “ljög” för att valkommissionen och hon var tvungen att komma ren på frågan.

“Domstolen säger klagomål mot-Talet Irani är att underhålla är en allvarlig anklagelse. Det HRD minister har att komma ren på frågan, vilket hon inte har. Hon berättade en lögn före Valet Kommissionen. Du förväntar dig att en av Unionens medlemsstater skåp för att vara ärlig”, sade CPM Poliburo medlem Brinda Karat.

I Mars förra året, valkommissionen och Delhi University var beställt av en Delhi-domstolen, för att få de handlingar som hör till journaler av utbildningen av Talet Irani undersökningen panel. I oktober förra året om, Patiala House avvisade talan mot Irani om att det var en “11-års fördröjning för att lämna in klagomål” och avsaknaden av originaldokument som finns med på Delhi University.

© The Indian Express På Nätet Media Pvt Ltd