Mycket viktiga lärdomar från Devyani Khobragade incident: officiell

0
63

Devyani Khobragade greps i USA, anklagad för lämnande av oriktiga uppgifter i en ansökan om visum för
hennes städerska. (Snabb Arkiv)

Indo-AMERIKANSKA diplomatiska kris som bröt ut under 2013 och med gripandet av kvinnan diplomat Devyani Khobragade var inte bara en “låg” i band men båda sidor har lärt sig “mycket viktiga lärdomar från det, en högsta tjänsteman av utgående Obama-administrationen har sagt.

Titta På Vad Andra Gör Nyheter

“Den diplomatiska krisen inom några veckor efter min ankomst i, säkert var ett test för båda länderna. Jag tror inte bara att det var en låg punkt, men viktigare är att det var en lärorik stund för båda länderna. Vi drog väldigt mycket viktiga lärdomar på båda sidor från att” Biträdande Statssekreterare för Syd-och centralasien Jonas Desai Biswal berättade PTI.

Dela några av dessa lärdomar, Biswal sade första lärdom var att man inte kan tillåta eller råd med att slå sig för bröstet för att krypa in i en relation, som är lika viktig för OSS-Indien relation.

“Det kräver ständig uppmärksamhet på frågor i stort och smått. Två, du kan inte tillåta små frågor att gro eller gå obevakad. Tre, du har för att fungera i alla andra länder på ett sätt som är förenligt med och i enlighet med rättsliga och andra handlingar i detta land,” sade hon.

Khobragade, en 1999-sats IF officer greps den 12 December 2013, i USA när hon var Indiens Vice generalkonsul i New York på visum bedrägeri avgifter och för att ha att ge oriktiga uppgifter i en ansökan om visering för henne städerska. Hon som senare släpptes på 250 000 USD obligationslån. Hon lämnade OSS efter att få fullständig diplomatisk immunitet.

Händelsen har utlöst en diplomatisk rad mellan USA och Indien.

“Vad vi försöker göra är att se till att vi är i enlighet med och två att om det uppstår ett problem att vi agerar snabbt för att engagera våra motparter och arbete genom att lösa. För när de kommunikation strömmar sammanbrott och när vi inte agerar kraftfullt för att hantera dessa frågor när du lämnar rummet för att krisen eskalerar och att ta på sig olika storleksordning,” Biswal noteras.

Biswal sa att det alltid skulle finnas frågor som skulle komma upp mellan de två länderna.

“Indien är en mycket komplex land, komplext, inte bara i termer av dess mångfald och dess samhälle, men också komplexa i termer av rättsliga strukturer som styr Indien mellan den centrala regeringen, staten, dess alla olika rättsliga miljön,” Biswal sagt.

USA är på samma sätt en utomordentligt komplexa samhället med sina egna nationella och statliga lagar med olika lager av brottsbekämpning och lager av medlemsstaterna och de lokala domstolarna och så de åtgärder som kan föras vidare genom att i en ort, i en kommun av en stat är inte nödvändigtvis inom kontroll av den centrala regeringen, sade hon.

“Men vad är inom vår kontroll och vad som är inom kontroll av utrikesdepartementet i Indien är förmågan att arbeta genom och tillsammans arbeta för att lösa dessa problem och att hantera dessa frågor på ett sätt som är transparent och som bygger på förtroende och det är där vi är idag och det är vad vi lärt oss av lärdomar från krisen och från den lägsta punkten,” Biswal sagt.

“Jag är hoppfull om att vi inte befinner oss i den situationen igen på grund av de lärdomar som vi har dragit. Jag tror, vad vi lärde oss att vi behöver varandra, att vi i denna relation för mycket att göra det möjligt att försämras,” hon hävdade.

“Krisen tvingade de två länderna att säga, vänta en minut, vi vill inte gå denna väg med Indien. Eller för Indien att säga att vi inte vill gå ner med Amerika är denna väg. Vi behöver varandra, vi vill ha varandra att vara starka partners, vi fick bygga om det och det är där Utrikesminister Jaishankar när han kom in som Ambassadör var ganska kraftfull om det,” sade hon.