Virtueel virusmuseum geopend op Archive

0
122

Mikko Hyppönen, een Finse beveiligingsexpert, heeft een virtueel malwaremuseum geopend op Internet Archive. Het museum bestaat vooral uit een collectie pc-virussen uit de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw.

Samen met Jason Scott, onder andere beheerder van softwarecollecties op Internet Archive, stelde Hyppönen de collectie virussen voor The Malware Museum samen. Het gaat om MS-DOS-virussen die worden weergegeven in een Dos Box-emulator. De virussen zijn ontdaan van hun schadelijke routines.

malware_MARINE.COM en malware_COFFESHOP.COM

De collectie omvat alleen virussen die na infectie een animatie of mededeling lieten zien dat de computer van de gebruiker geïnfecteerd was. Sommige virusmakers produceerden slechts leuke animaties, anderen besloten dat hun virus kon dienen als platform om hun politieke voorkeur kenbaar te maken of voor een andere vorm van activisme. De collectie bestaat tot nu toe uit 65 exemplaren. Helaas staat er niet bij wanneer de desbetreffende museumstukken hun hoogtijdagen vierden.

Het oudst bekende MS-DOS-computervirus is Brain, dat helaas nog niet in het museum te vinden is. Brain kwam uit in januari 1986; vorige maand verscheen er nog een video over op Tweakers.