Pakistan honours Ahmadiyya nobelprijswinnaar inmiddels uitgereikt en rijd rond de Salam, het omkeren van de jaren van verwaarlozing

0
181

Professor Inmiddels Uitgereikt En Rijd Rond Salam. Express foto door P. V. Sivakumar

Pakistan plannen om de naam van een universiteit, centrum voor natuurkundige inmiddels uitgereikt en rijd rond de Salam, de eerste nobelprijswinnaar, na meer dan 30 jaar, maar disowning zijn prestaties, als lid van een minderheid sekte uitgesloten van het identificeren zich als Moslim. Salam, de eerste Moslim om de prijs te winnen voor de wetenschap, was een lid van de Ahmadi-sekte, die wordt beschouwd als ketters door de wet in Pakistan, aan de kaak gesteld door de Moslim leiders en het doelwit van gewelddadige extremisten.

Kijken Wat Anders Is Het Maken Van Nieuws

Het kantoor van Premier Nawaz Sharif zei dat het hun goedkeuring hadden gegeven voor het Nationaal Centrum voor Fysica aan de Quaid-i-Azam Universiteit in Islamabad, de hoofdstad, te worden gewijzigd na Salam. “De minister-president heeft aangegeven het federale ministerie van onderwijs om een formele samenvatting voor het wijzigen van het centrum, is voor de goedkeuring van de president,” zei hij in een verklaring op maandag.

Salam gedeelde 1979 de Nobelprijs in de Natuurkunde met Sheldon Glashow en Steven Weinberg voor het helpen om de weg te effenen voor de ontdekking van de “God-deeltje” eén van de wetenschap grootste verwezenlijkingen in de laatste 100 jaar. Echter, onder druk van de rechtse geestelijken en studenten, Salam werd verbannen uit les te geven aan de openbare universiteiten tijdens zijn leven, en zelfs na het winnen van de Nobelprijs.

De Ahmadi minderheid houdt in dat een profeet volgde de Profeet Mohammed, de grondlegger van de Islam. Maar dat standpunt gaat in tegen de Islamitische godsdienst de centrale overtuiging dat Mohammed was de laatste van de boodschappers van God. Het doden van Ahmadis verdient de dader een plaats in de hemel, zeggen sommige geestelijken, die het uitdelen van folders meenemen van de adressen van de sekte leden. In 1974, een Pakistaanse wet verklaarde Ahmadis als niet-Moslims, en in 1984 werd er een nieuwe wet maakte het mogelijk om de gevangenis Ahmadis voor “die zich voordeed als een Moslim” of “beledigen van een Moslim gevoelens”.

Salam is begraven in de Pakistaanse stad van Rabwah, een belangrijk centrum voor de Ahmadis, waar zijn grafsteen was beschadigd door de lokale autoriteiten die het woord “Moslim” uit een inscriptie die noemde hem “de eerste Moslim Nobel laureaat”.

“Zijn hele leven, Professor Salam wilden een instelling voor natuurkunde in Pakistan, maar niemand laat hem,” Saleemuddin, de Ahmadi-gemeenschap is Pakistan woordvoerder tegen Reuters. “Ze niet de eer die hem in zijn leven, maar we zijn blij dat ze eindelijk hebben gedaan dus nu, beter laat dan nooit,” voegde Saleemuddin, die gebruik maakt van slechts één naam. “Alleen wanneer we beginnen om te eren onze ware helden Pakistan worden op het juiste spoor.”