Utbyggnaden av en TB bota miracle drug – Bedaquiline

0
139

Medan studier i Afrika har visat lovande resultat, experter erkänna att det inte finns mycket forskning har gjorts nu på anti-antimikrobiella av något slag.

Behandling av läkemedelsresistent TUBERKULOS kan ta år och kan kosta 200 gånger så mycket som behandling av vanliga sjukdomar. Godkännande för läkemedlet Bedaquiline är första gången på 40 år som FDA har godkänt läkemedel som angriper TB på olika sätt från nuvarande behandling. Upptäckt av forskare vid Janssen, de läkemedel som enhet av Johnson & Johnson, måndag såg den rulla ut ur denna ‘miracle drug’.

Sunil Khaparde, Biträdande generaldirektör, Central TB division, Unionen hälsoministeriet sa Indian Express som initialt 600 doser som kommer att upphandlas under Villkorad Tillgång programmet från Johnson & Johnson och sedan en annan för 2 000 doser från USAID. Drogen kommer att ges under strikt kontroll vid sex statliga sjukhus i hela landet, inklusive KEM sjukhus i Mumbai. Drogen kommer att genomföras som ett pilotprojekt i Delhi, Chennai, Ahmedabad och Guwahati.

Drogen var beredd på ett svar World Health Organization ‘ s call under 2012 att arbeta mot TBC-medicin. Medan studier i Afrika har visat lovande resultat, experter erkänna att det inte finns mycket forskning har gjorts nu på anti-antimikrobiella av något slag. “Så när en ny drog som visar på goda resultat mot tuberkulos (TBC) är i det offentliga rummet, det finns stora förväntningar. Låt oss hoppas att de läkemedel fungerar som bakterier är att agera snabbt”, sa en känd politiker på B J Medical College och Sassoon General Hospital i Pune.

Bedaquiline är en lovande ny TBC-medicin men det måste vara noggrant införas och övervakas sade Dr Madhukar Pai, Chef för McGill Global Health Program, Kanada.”Jag har redan sett rapporter i media från Indien som kallar Bedaquiline ett “miracle drug’. Detta oroar mig – termer som ” mirakel läkemedlet bör inte användas för att lätt som det kan höja förväntningarna och även uppmuntra missbruk. Mer bevis behövs om hur Bedaquiline passar in i befintliga och andra nya läkemedel regimer. Det är inte avsett att användas ensamt, Pai förklaras.

TUBERKULOS är fortfarande en global epidemi med över två miljarder människor som hyser dess latenta infektioner och mer än 9 miljoner fall av vilka fem lakh är multiresistenta (MDR-TB). Indien står för 23 procent av världens TBC-fall och dödsfall. Uppskattningsvis 2,2 miljoner människor lider av TUBERKULOS i Indien med över 70 000 MDR-TB-patienter.

Enligt Dr Soumya Swaminathan, generaldirektör för Indiska Rådet för Medicinsk Forskning (ICMR), läkemedelsresistent TUBERKULOS är en enorm utmaning. Bedaquiline mål med ett nytt protein av bakterier som orsakar TUBERKULOS) och är effektivt i fall av MDR-TB.

Flera aktivister har påpekat att lansera Bedaquiline är välkomna men mer än hälften av TBC-patienter i Indien söka vård inom den privata sektorn och privata vårdgivare är ofta den första point-of-care även för de patienter som så småningom behandlas i den offentliga sektorn. Därför är det viktigt att regeringen engagerar sig med privata vårdgivare för att säkerställa att alla TBC-patienten ges den rekommenderade diagnos och behandling regim.