Vad en högsta Domstolens beslut innebär för rättigheter för kvinnor i försvaret tjänster

0
140

Högsta Domstolen har slagit fast att kvinnor inte kan bli permanent avstängda från att gå med i Armén Medical Corps för på grund av graviditet.

Vad har Punjab och Haryana högsta Domstolen sade nyligen om rättigheter för kvinnor i de uniformerade tjänster?

Högsta Domstolen har slagit fast att kvinnor inte kan bli permanent avstängda från att gå med i Armén Medical Corps för på grund av graviditet. I ett landmärke 36-sidiga domen har domstolen behandlade frågan i detalj, diskutera luggsliten Konstitutionen, beslut, prejudikat och konventioner i många demokratier, och har kommit till slutsatsen att tvinga fram ett val mellan att bära ett barn och tar anställning stör både med en kvinnas reproduktiva rättigheter liksom hennes rätt till sysselsättning, och att en sådan åtgärd har “ingen plats i det moderna Indien”.

Vad som var fallet på vilket domstolen passerat sin ordning?

En kvinna som är vald för kommissionen som läkare i Armén Medical Corps (AMC), inte tillåtet att ansluta sig skyldighet på grund av att hon hade tänkt under den långa perioden mellan hennes val och utfärdande av utnämningsbrev, och hade lämnat samma vid tiden för rapportering för tullen. Det var inte så att hon ombads att rapportera vid en senare tidpunkt efter leverans, hon var spärrad helt och hållet från att gå med i tjänsten, och blev ombedd att genomgå hela urvalsprocessen igen om hon ville gå med AMC.

Dela Denna Artikel

Relaterad Artikel

  • Kan inte hindra kvinnor från att gå med i Armén Medical Corps på grund av graviditet: Punjab och Haryana högsta Domstolen
  • I själva verket Varför vi inte har en 1: a Lt Haver och en Kapten Griest i Indien
  • Kortfattat Region: överbefälhavare besök Vajra Corps
  • Bevisa inga fördomar mot kvinnor,Armén berättade
  • Armar och Kvinnor
  • Kvinnor i IAF,Armén ska vara permanent: HC

Så, vad har sökanden hävdar?

Att vägran att låta henne gå med plikt var absurd, eftersom till skillnad från andra grenar av militären, AMC gör att gifta kvinnor fram till 45 års ålder för att gå med, och det finns ingen bar på graviditet. Också, i AMC, det finns ingen fast parti för rapportering för varje utbildning på en militär akademi — valda kandidater är bara tänkt att gå med i en militär sjukhus som ligger närmast deras bostad för plikt, och är tänkt att helt enkelt genomgå en grundläggande åtta-veckors kurs därefter mycket efter anslutningen till tjänsten. Naturligtvis, kan den sökande själv uppgav att situationen skulle ha varit annorlunda i fråga om de tjänster som endast ogifta kvinnor kunde tillämpas, och det var tillämpligheten av militär utbildning i en utbildning academy på ett fast datum tillsammans med ett visst parti. Hennes situation blev allt mer märkligt eftersom det tydligen skulle ha varit något problem om hon inte hade avslöjat hennes graviditet på balansdagen, eller hade tänkt dagen efter anslutningen, eller hade fött barn innan han började på datum. Hon menade att en kvinnas rätt att ha ett barn som inte kunde hämmas av en slump eller tillfällighet längd av urvalsprocessen, mer så eftersom gifta kvinnor till 45 års ålder är berättigade till att delta.

Och vad var den linje som vidtas av staten?

Generaldirektoratet, försvarsmaktens Medicinska Tjänster, hävdade att de inte kunde tillåta en kvinna att gå med i om hon bär på ett barn om dagen för att gå tull — och hon skulle behöva genomgå hela processen från början efter att hon hade fött barn.

Varför är denna dom betydande? Är det sannolikt att ha en inverkan på den bredare frågan om villkoren för anställning av kvinnor — i den uniformerade tjänster och på andra håll?

I dess vidaste bemärkelse, dom håller på att system har att röra sig med tiden, och att rättigheter kan inte förnekas. Domstolen har slagit fast att det i sådana fall lediga platser kan lätt hållas reserverad tills en dag efter förlossningen. Medan verksamheter som den Centrala Beväpnade Polisen redan är flexibel med sina kvinnliga anställda, försvarsmakten ses ibland för att vara resistenta mot progressiv förändring. Även i de krafter som den Indo-Tibetanska gränspolisen, uniformerade soldater kvinnliga läkare är tillåtet att smidigt ansluta sig till tjänsten efter födseln av ett barn. Riktlinjerna för Ministeriet för Inrikes Frågor, som gäller sedan 1959 för att ge kvinnor bör betraktas som passar för rapportering för tjänstgöring även under graviditeten för alla tjänster som inte innebär fysisk träning, medan man i fall av tjänster med fysisk träning, den lediga tjänsten bör hållas reserverade tillsammans med skydd av senioritet och att dessa kvinnor ska kunna ansluta sig till tjänsten sex veckor efter förlossningen. Med regeringen clearing 33 procent reservation för kvinnor i den Centrala Beväpnade polisstyrkor, och uppmuntra fler kvinnor att gå med, det är att hoppas att en liknande anda skulle omfamnas av försvars-tjänster.