Hur man kan Använda kommandoraden för att Döda ett Program

0
272

Alla vet hur att döda ett program med aktivitetshanteraren i Windows eller Avsluta Kraft i OS X, men ibland är det bra att döda ett program med hjälp av kommandoraden. Jag har stött på flera situationer där programmet vägrade till slut via aktivitetshanteraren, även när jag försökte döda den bakomliggande processen. Avsluta kraft har det egna påhitt och inte alltid döda ett program som det ska. Det är då du kan använda kraften i kommandoraden.

I denna artikel kommer jag gå igenom de kommandon för att döda ett program i Windows, OS X och Linux. Intressant, det är oftast mer än ett kommando för att åstadkomma detta, så jag ska försöka att nämna de olika dem som jag har använt. Det är inte en uttömmande lista, så om du använder ett annat kommando som inte nämns här, vänligen låt oss veta i kommentarerna.

Windows – TSKILL och TASKKILL

I Windows, kan du använda två kommandon för att döda ett program: TSKILL och TASKKILL. TSKILL är en enklare och mindre kraftfulla kommando, men gör jobbet bra. Till exempel, om du kör Microsoft Word -, process namn är winword.exe. Att döda Ord från kommandoraden bara att skriva följande kommando:

tskill winword

Som kommer att döda Ord och du förlorar data som inte har sparats, så du måste vara försiktig med det. Jag provade den på en osparad Word doc och det bara försvann när jag körde denna, ingen anvisningarna för att spara dokument. Det är ganska mycket riktigt av alla de kommandon som jag kommer att nämna här som det är en typ av punkt. Du kan döda ett program direkt utan några frågor.

En sak att notera är att de flesta av den tid som detta kommando används, används det med /En parameter. /En berättar-kommandot för att avsluta process som körs under alla sessioner. Så typiskt, skulle du skriva följande kommando för att vara extra säker på att processen dödas:

tskill /winword

Det andra kommandot, som har fler alternativ och är mer kraftfull, är TASKKILL. Om du tittar på hjälpsidan för TASKKILL, ser du vad jag menar:

Om du vill ha mer kontroll och alternativ för att döda ett program i Windows, använd TASKKILL. Till att börja med, du kan döda ett program genom att använda följande kommando:

taskkill /F /IM winword.exe

Observera att du måste använda .EXE när du använder TASKKILL kommando. /F innebär att kraftfullt avsluta processen kraftfullt. /IM innebär att bildens namn, det vill säga den process namn. Om du vill döda använda process-ID (PID), du måste använda /PID istället för /IM. /T är bra eftersom det kommer att döda alla barn processer igång med den angivna processen.

Du kan också använda TASKKILL för att fjärransluta till en annan system och döda en process för att avlägsna system. Vad jag också gillar är möjligheten att använda jokertecken i TASKKILL.

OS X/Linux – DÖDA och KILLALL

I OS X och Linux, du har två kommandon för att döda processer: DÖDA och KILLALL. Du måste köra dessa i terminalfönstret. I syfte att döda ett program, som du antingen använda programmet namn eller process-ID. Det finns några sätt du kan hitta denna info. Ett sätt är via Activity Monitor.

Men, som kräver ett GRAFISKT gränssnitt. Om du använder kommandot line för att döda en process, kan du använda kommandoraden för att hitta den process info också. Två kommandon som kommer att tänka på är toppen och ps -ax.

toppen kommer att ge dig en lista över processer med PID och programmets namn också sorteras efter CPU-användning. Det är ett snabbt sätt att hitta den process som du vill döda. ps -ax kommer att ge dig ett börsnoterat sorteras av PID och sökvägen till programmet. Det är något annorlunda än toppen.

Nu för avlivning av programmet i OS X. Du kan enkelt skriva följande kommando för att döda en särskild process:

kill -9 83002

83002 är Terminalen process och 9 innebär att döda processen. Du kan använda andra siffror som 3, vilket innebär att Sluta, eller 6, vilket betyder att Avbryta. Mestadels, men du kommer att hålla med 9. Du kan också använda kommandot KILL för att döda alla processer som körs, men du bör förmodligen aldrig använda detta kommando.

döda SIKT -1

Där DÖDA är användbart för att döda en process, eller i alla processer, KILLALL använder för att döda en grupp av processer. Till exempel, om du kör Google Chrome, kanske du har 10 Chrome-processer. Det skulle vara riktigt irriterande att använda DÖDA tio gånger för att stänga ner Chrome. I stället kan du använda KILLALL som så:

killall Evernote
eller
killall “Google Chrome”

Observera att du måste använda enkla citattecken eller något längre än ett ord. Även om processen inte är igång under ditt namn, men är i stället att köra under roten, måste du använda följande kommando:

sudo killall “Google Chrome”

eller

sudo killall -9 “Google Chrome”

Igen, den 9 sänder den specifika signalen att DÖDA snarare än BEGREPPET. Sudo är endast nödvändiga om du får ett felmeddelande om att inte ha tillstånd. Annars kan du göra killall program eller killall -9 program. På OS X, KILLALL-kommandot kommer i riktigt praktiskt när du inte kan tvångsavsluta ett program. Du behöver inte veta på vilket process-ID, vilket är trevligt. Skriv bara in namnet och alla processer som kommer att dödas i samband med det namnet.

Den här artikeln var tänkt att ge dig mer avancerade metoder för avlivning av ett program i Windows, OS X och Linux. Om du har några frågor om dödandet av ett program med hjälp av kommandoraden, skriv en kommentar så ska jag försöka hjälpa till. Njut!