Hur konfigurerar en FTP-Server i Windows hjälp av IIS

0
350

Tidigare hade jag skrivit ett inlägg om hur du kan förvandla din dator till en Windows file sharing server med hjälp av ett par olika program. Om du letar efter ett snabbt sätt att dela filer på din lokala dator med vänner eller familj, detta är ett enkelt sätt att göra så.

Men, om du letar efter för att ställa in din egen FTP-server i Windows med hjälp av IIS, kan du göra så, men det kräver mer teknisk kunskap. Naturligtvis, det ger er bättre kontroll över delning och säkerhet, så det är bättre för alla som har en liten dator know-how. Plus, att IIS är alla om att köra webbplatser, så om du vill köra ett par webbplatser som tillsammans med en FTP-server, så att IIS är det bästa valet.

Det är också värt att notera att olika versioner av IIS kommer med varje smak för Windows och de har alla lite olika uppsättningar med funktioner. IIS 5.0 kom med Windows 2000 och 5.1 kom med Windows XP Professional. IIS 6 för Windows Server 2003 och Windows XP Professional 64-bit. IIS 7 var en fullständig omskrivning av IIS och ingick i Windows Server 2008 och Windows Vista.

IIS 7.5 släpptes tillsammans med Windows 7, IIS 8 släpptes med Windows 8 och IIS 8.5 släpptes med Windows 8.1. Det är bäst att använda IIS 7,5 eller högre om det är möjligt så att de stödjer de flesta funktioner och bättre prestanda.

Installera och Konfigurera en FTP-Server i IIS

Det första du behöver för att konfigurera din egen FTP-server i Windows är att se till att du har Internet Information Services (IIS) är installerad. Kom ihåg, att IIS bara kommer med Pro, Professional, Ultimate eller Enterprise-versioner av Windows.

I Windows Vista och tidigare versioner klickar du på Start, Kontrollpanelen och gå till Lägg till/ta Bort Program. Klicka sedan på Lägg till/ta Bort Windows-Komponenter. För Windows 7 och senare, klicka på Program och Funktioner på Kontrollpanelen och klicka sedan på inaktivera Windows-funktioner till på eller av.

I de komponenter som guiden, bläddra ned tills du ser IIS i lista och bocka av. Innan du klickar på Nästa men se till att du klickar på Detaljer och sedan in File Transfer Protocol (FTP) .

För Windows 7 och upp, gå vidare och klicka på kryssrutan Internet Information Services och FTP-Server. Du måste också se till att du kontrollera Web Verktyg box annars kommer du inte att kunna hantera IIS från Administrativa Verktyg senare. För FTP, måste du kontrollera FTP-Tjänsten box annars kommer du inte ha möjlighet att skapa en FTP-server.

Klicka på OK och klicka sedan på Nästa. Windows kommer att gå vidare och installera de nödvändiga IIS-filer tillsammans med FTP-tjänsten. Du kan bli ombedd att sätta i Windows XP eller Windows Vista-skiva på denna punkt. Du behöver inte en skiva för Windows 7 eller högre.

Installera och konfigurera IIS för FTP

När IIS har installerats kan du behöva starta om datorn. Nu vill vi gå vidare och öppna IIS-konfigurationen panelen för att konfigurera FTP-server. Så gå till Start, sedan på Kontrollpanelen och klicka på administrationsverktyg. Du bör nu se en ikon för Internet Information Services.

När du öppnar IIS i windows Vista eller tidigare för första gången, kommer du bara ser datorns namn i den vänstra menyn. Gå vidare och klicka på + symbolen bredvid namnet på datorn och du kommer se ett par av alternativ som webbsidor, FTP-Platser, etc. Vi är intresserade av FTP-Platser, så att expandera ut också. Du bör se Standard-FTP-Plats, klicka på den.

Du kommer att märka när du klickar på standard-FTP-plats som det finns ett par knappar på toppen som ser ut som VCR-knappar: Play, Stop och Pause. Om Spela-knappen är grå, som innebär FTP-server är aktiv. Din FTP-servern är nu igång! Du faktiskt kan ansluta till den via din FTP-klient. Jag använder SmartFTP, men du kan använda vilken du gillar bäst.

För Windows 7 och högre, kommer du att se ett annorlunda utseende till IIS. För det första, det är ingen play-knapp eller något liknande. Dessutom kommer du att se ett gäng alternativ för konfiguration höger på startsidan för autentisering, SSL-inställningar, katalogsökning, etc.

För att starta FTP-server här, du har att höger-klicka på Webbplatser och sedan välja Lägg till FTP-Platsen.

Detta öppnar FTP-guiden där du börja med att ge din FTP-platsen ett namn och väljer den fysiska platsen för filer.

Nästa steg är att konfigurera bindningar och SSL. Bindningen är i princip vilka IP-adresser som du vill att FTP-platsen ska använda. Du kan lämna den på Alla Otilldelade om du inte planerar att köra någon annan webbplats. Hålla Starta FTP-plats automatiskt markerad och välj Nej för SSL om du inte förstår certifikat.

Slutligen, har du till inställningar för autentisering och auktorisering. Du måste välja om du vill ha Anonym eller Grundläggande autentisering eller både och. För godkännande, kan du välja från Alla Användare, Anonym användare eller en specifik användare.

Du faktiskt kan komma åt FTP-server lokalt genom att öppna Explorer och skriva ftp://localhost. Om allt fungerade bra, du borde se den mapp belastning utan fel.

Om du har ett FTP-program, du kan göra samma sak. Öppna FTP-klient och skriv in localhost som värd namnet och välj Anonym för att logga in. Anslut och du bör nu se mappen.

Ok, så nu fick vi webbplats igång! Nu där tappar du de data som du vill dela? I IIS, standard FTP-plats ligger faktiskt i C:Inetpubftproot. Du kan dumpa data i det, men vad händer om du redan har data som ligger någon annanstans och inte vill flytta den till inetpub?

I Windows 7 eller högre, kan du välja vilken plats du vill via guiden, men det är fortfarande bara en mapp. Om du vill lägga till fler mappar till FTP-plats måste du lägga till virtuella kataloger. För nu är det bara att öppna ftproot och dumpa lite filer till den.

Nu uppdatera din FTP-klient, och du bör nu se dina filer som finns! Så du har nu en upp och kör FTP-server lokalt på din dator. Så hur skulle du ansluta från en annan dator på det lokala nätverket?

För att göra detta, kommer du att vara tvungen att öppna Windows-Brandväggen för att tillåta FTP-anslutningar till datorn, annars alla externa datorer kommer att blockeras. Du kan göra detta genom att gå till Start, Kontrollpanelen, klicka på Windows-Brandväggen och sedan klicka på den Avancerad Fliken.

Under Inställningar för nätverksanslutningar avsnitt, se till att alla anslutningar är markerade i listan till vänster och klicka sedan på Inställningar – knappen. Du kommer nu att kunna öppna vissa portar på din dator baserad på den service din dator tillhandahåller. Eftersom vi är värd för vår egen FTP-server, vi vill bocka av FTP-Servern.

Ett litet popup-fönster visas med några inställningar som du kan ändra, bara lämna det som det är och klicka på OK. Klicka på OK igen på de viktigaste Windows-Brandväggen i fönstret.

I Windows 7 och högre, den processen är olika för att öppna brandväggen port. Öppna Windows-Brandväggen på Kontrollpanelen och klicka sedan på Avancerade Inställningar på vänster sida. Klicka på Regler för Inkommande trafik och bläddra ner tills du ser FTP-Servern (FTP-Trafik-I), högerklicka på den och välja Aktivera Regeln.

Klicka på Regler för Utgående trafik och göra samma sak för FTP-Servern (FTP-Trafik-Out). Du har nu öppnat upp en brandvägg för FTP-anslutningar. Nu försöker ansluta till din FTP-webbplats från en annan dator i ditt nätverk. Du behöver för att få IP-adressen för datorn först innan du kan ansluta till den från en annan dator.

Gå till Start, klicka på Kör och skriv CMD. Skriv IPCONFIG och anteckna nummer för IP-Adress:

I din FTP-klient på den andra datorn, skriv in den IP-Adress du skrev bara ner och ansluta anonymt. Du bör nu kunna se alla dina filer precis som du gjorde på FTP-klient som var på den lokala datorn. Igen, du kan också gå till Utforskaren och skriv bara i FTP:\ipaddress för att ansluta.

Nu FTP-webbplats fungerar, du kan lägga till så många mappar du vill för FTP ändamål. På detta sätt, när en användare ansluter, de anger en sökväg som kommer att ansluta till en specifik mapp.

Tillbaka i IIS, högerklicka på Standard-FTP-Plats och välj Nyttoch sedan på Virtuell Katalog.

I Windows 7, kan du höger-klicka på sidans namn och välja Lägg till en Virtuell Katalog.

När du skapar en virtuell katalog i IIS, du i princip kommer att skapa ett alias som pekar på en mapp på den lokala hårddisken. Så i guiden, är det första du kommer att bli ombedd är ett alias-namn. Gör något enkelt och användbart som “WordDocs” eller “FreeMovies”, etc.

Klicka på Nästa och nu bläddra till den sökväg där du vill visa alias för att hänvisa till. Så om du har en massa filmer som du vill dela, bläddra till den mapp.

Klicka på Nästa och välj om du vill att den som Läser tillgång eller bara Läsa och Skriva tillgång. Om du helt enkelt vill dela filer, kontrollera Läsa. Om du vill att folk ska kunna ladda upp filer till din dator väljer du Läsa och Skriva.

Klicka på Nästa och sedan på Slutför! Nu kommer du att se din nya virtuella katalogen under standard-FTP-plats. I Windows 7 och upp, processen reduceras till en dialogruta visas nedan:

Du kan ansluta till dig med hjälp av din FTP-klient genom att sätta i fältet Sökväg “/Test” eller “/NameOfFolder”. I Explorer, du skulle bara typ i ftp://ipaddress/aliasname.

Nu ska du bara se filer som finns i den mapp som vi skapat alias för.

Det är ungefär det! Du kan skapa så många mappar du vill! Det enda andra saken som du skulle behöva göra är att ge ut din publika IP-adress till alla som ansluter från utsidan av ditt interna nätverk. Om du vill att användare ska kunna ansluta från var som helst i världen, du måste ge dem din publika IP-adress, som du kan ta reda på genom att gå till http://whatismyipaddress.com/.

Slutligen, du måste framåt FTP-port på din router till din lokala dator som är värd för FTP-servern. Port Forward är en bra plats att visa dig hur man vidarebefordra portar på din router datorerna i ditt hemnätverk. Du bör också läsa mina andra inlägg om port forwarding och dynamisk DNS:

Vad är Port Forwarding?

Inställning av Dynamisk DNS för fjärråtkomst

Detta är definitivt en hel del info med en massa steg, om du har några frågor om detta, skicka en kommentar! Njut!