Vår besatthet av kast är verkligen en kolonial baksmälla

0
175

Sidor från Sjuttio-två Exemplar av Kaster i Indien enligt Kristna Missionärer i februari 1837. Bilden ovan visar Hinduiska musiker. Wikimedia Commons/Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University

“Värdet av en man som var nedsatt till hans omedelbara identitet och närmaste möjlighet. Till en omröstning. Till ett nummer. En sak. Aldrig var en man behandlas som en tanke.” Dessa var de avgående ord Dalit Phd-stipendiat Rohith Vemula. Vemula är självmord den 17 januari 2016 har återupplivat kast debatt i hela landet.

Det är intressant att notera hur ett bråk mellan student politiska grupper har lett till rikstäckande diskussion om politik kast. Så vad är det kast som det Indiska samhället obsesses om trots 66 år långa ansträngningar på positiv särbehandling? Vemula självmord och den efterföljande avsnitt bör ses ur ett bredare perspektiv.

I en artikel som publicerades 1993, strax efter Mandal kommissionen upplopp och Babri Masjid attacker, kulturella antropologen Arjun Appadurai skrev om hur kast och religion utifrån indelningar av moderna Indien är till stor del en produkt av den klassificering tendenser av den Brittiska överheten.

Dela Denna Artikel

Relaterad Artikel

  • Skriv tillbaka i ilska
  • Rohith Vemula och holy cow
  • Icke-Daliter inte tänka på Daliternas erfarenhet: Shyam Benegal
  • Dalit student självmord: Säck vice förbundskansler, krav Arvind Kejriwal
  • Dalit forskare gör 9 krav, bland annat Rs 5 sp lättnad, prop jobb för Rohith familj
  • Dalit studentens självmord: Upprördhet Hyderabad på campus och på andra håll

Av artonhundratalet, strategier för att räkna kroppar hade blivit populär i England för att förstå humaniora och samhällsvetenskap. Men i Indien, som lyfts fram av Appadurai, nummer bar med sig pragmatiskt syfte att disciplinera vad de koloniala härskarna anses vara märkligt sätt av den bruna massan.

I efterdyningarna av 1857 upplopp, den Brittiska koloniala kontor i Indien kom till insikt om att för att på bästa sätt styra det Indiska samhället, som de behövde för att lära sig mer om den unika religiösa och sociala ordning som hade varit tidigare. Vad som följde var en grand program av utilitaristiska kunskap byggnad som försökte förklara det egendomliga i exotiska land som de som behövs för att administrera för att göra optimala ekonomiska vinster.

Detta gjordes med hjälp av instrument för kunskap samla, såsom folk-och bostadsräkningen, tidningar, kartor och så vidare. Dessa instrument har utnyttjat av den Brittiska redan innan 1857 upplopp, men mer för den skull inkomster. Efter 1857 en disciplinerande roll var knutna till dem.

Spåra allt som händer i Rohith självmord fall, här

Den första skattskrivningen, och hölls i 1871 och kast blev den främsta grunden till det. Britterna kom till slutsatsen att det Indiska samhället skulle bli begripligt för dem genom att räkna upp sin befolkning på grund av kast. Den första folkräkningen räknas och sedan klassificeras och rangordnas de människor i Indien på grund av kast.

Detta är inte att säga att klassificering av det Indiska samhället på grund av kast var något som var byggd på nycker och infall av kolonisatörerna. Kast var en bestämd verklighet av det Indiska samhället. När utlänningar inför problem av att klassificera och rangordna dessa kategorier i den folkräkning som de närmade sig den dominerande lärt del av det Indiska samhället, som bestod av Brahminerna.

Läs också: Vad BJP tvingas HCU göra var att staten sponsrade sociala terrorism

Brahminerna påpekade att texter och skrifter som de ansåg vara viktigt att Hinduismen. Moderna Hinduiska sociala ordning som vi känner den idag är ett resultat av ett samarbete mellan den Brittiska och Brahminerna gjorde i slutet av artonhundratalet. Tillsammans gjorde de inte skapa kastsystemet. De med ett enkelt handgrepp numeriska värden och rankas till kast identiteter och gjort den officiella och den hierarkiska indelningar av det Indiska samhället.

Vemula självmord notera är mycket mer än att vara ett betecknande för hans mentala vånda. Det är ett bevis på att vi som samhälle har knappast gått tillräckligt långt för att skaka av den koloniala tendens att fästa statistik för mänskliga varelser, vilket minskar deras värde för att bara hanterbart antal.

Diskussionen kring självmord på andra sidan är ett bevis på den koloniala baksmällan vårt samhälle lider av, för vår oförmåga att belysa samhälleliga divisioner utan att ta till begreppet kast som föddes ur en gemensam satsning på den del av den Brittiska och Brahminerna att bibehålla ecb-status i landet.

Detta fotografi är en del av en serie som vidtas av företag i Shepherd ‘och Robertson för en bok med titeln” De Människor i Indien ” av Forbes Watson, som publicerades 1868. Chohan Rajpoots klassificerades som den högsta världsliga Hinduiska kast under den Brittiska regimen.

Författaren är en student på New York University. Åsikter som framförs är personliga.© Den Indiska Snabb Online Media Pvt Ltd