Inte Böka eller Låsa upp Annullera Din Android-Telefon Garanti?

0
215

Många Android pyssla och dataintrång vägleder för att varna om att du kommer att upphäva garantin genom att fortsätta. Men kommer du verkligen att nekas reparation om du har rotat eller låsas upp din bootloader?

Detta är en svår fråga att svara på. Det är vad tillverkarna säger på garanti, avtal, vad som faktiskt är verkställbar i domstol, och vad som tillverkare faktiskt gör när det är dags att få garantiservice. Vi är inga juridiska experter, men vi kommer att besvara denna fråga från våra egna erfarenheter och vad vi har hört.

RELATERAD ARTIKELHTG Förklarar: Vad är Skillnaden Mellan Jailbreaking, Böka, och Låsa upp?
Jämfört med en PC, telefoner och tabletter är ganska låst enheter. Jailbreaking, böka, och låsa upp är alla sätt att kringgå… [Läs Artikeln]

OBS: att Hålla i åtanke att vi pratar om att böka telefonen eller låsa upp sin bootloader–inte låsa upp den från din operatör. De flesta flygbolag kommer att låsa upp telefonen för att använda den på ett annat nätverk för dig, som aldrig ogiltigförklarar garantin. Låsa upp din bootloader är ett annat djur.

Vad Har Tillverkaren Säga?

Tillverkare är ofta ivriga att säga någon form av icke-godkända programvara kommer detta att upphäva garantin i det finstilta. Reglerna är ofta olika för Nexus-enheter eller “Developer Edition” – enheter, även om tillverkarna inte verkligen verkligen stava ut det. Här är ett ovanligt exempel på en Motorola representant att klargöra frågan lite i ett offentligt forum:

“Den nya (2015) Moto X Pure är inte en developer edition, så att låsa upp bootloader gör garantin ogiltig…

För att sammanfatta och förtydliga:

Låsa upp starthanteraren kommer att visa din garanti ogiltig.
Men om en icke-närstående fysiska materiella fel skulle uppstå, till exempel en dålig volym rocker eller en misslyckad högtalare, det kommer att omfattas om telefonen visar inga tecken på fysiska övergrepp. Det viktiga är att problemet inte kan spåras till programvara eller missbruk…
Ovanstående riktlinjer är tillämpliga endast i USA. Politik skiljer sig från region/land.”

RELATERAD ARTIKELHur du Låser upp Din Android-Telefon Bootloader, det Officiella Sättet
Låsa upp din Android-telefon bootloader är det första steget att böka och blinkande anpassade Rom. Och som, i motsats till populära övertygelse,… [Läs Artikeln]

Så för de flesta telefoner, ja: även om många tillverkare erbjuder en officiell sätt att låsa upp din starthanterare, kan de fortfarande göra anspråk på denna typ av anpassning kan upphäva din garanti. De är i allmänhet mer överseende med developer edition-enheter, även om, som är utformade för att hacka runt med.

Språket på Googles Nexus-enheter har också förändrats över tid. Äldre Nexus-enheter som används formuleringen “Ja, Låsa upp bootloader (och garantin)” medan nyare enheter använder formuleringen “Ja, Låsa upp bootloader (kan ogiltigförklara garantin).” En Reddit-användare frågade en Google-support, bara för att finna att böka och att installera en custom ROM på sin Nexus 6P skulle inte upphäva sin garanti. Men det är bara en supportrepresentant, och det är verkligen inte tydligt någonstans officiellt.

Vad Händer Egentligen När Du Behöver Garantiservice

RELATERAD ARTIKELHur Rot Din Android-Enhet Och Varför Du Kanske Vill
Android-nördar fortfarande ofta root sina enheter, och du kan oftast göra det själv på bara några minuter med… [Läs Artikeln]

Med tillverkare för att vara så vagt om deras politik, det är svårt att veta vad som kommer att hända om du behöver service. Samtidigt finns det ingen hård och snabb regel, de flesta tillverkare kommer att fixa hårdvara-relaterade frågor utan krångel (mycket som Motorola anges i deras politiska ovan).

Till exempel, om du har problem med skärmen, eller din hårdvara knapparna inte fungerar på rätt sätt, det är sannolikt att tillverkaren kommer bara att gå vidare och lösa problemet. Detta är särskilt sant om ditt problem är ett väl känt problem med enheten i fråga–som lös lös hörlursuttag på den ursprungliga Motorola Droid. Det är helt klart en hårdvara problem som inte kunde ha orsakats av att böka eller installera en custom ROM.

I andra fall kan det bara inte vara värt besväret för dem att ta reda på vad om att du har rotat det. Om din enhet dör och startar inte, det är osannolikt att tillverkaren kommer att försöka utföra kriminalteknik på enheten för att se om din starthanterare var olåst. De kommer sannolikt att reparera produkten eller ersätta den omfattas av garantin. Som alltid, lite artighet går en lång väg för.

På andra sidan, Men detta verkar vettigt. Tillverkare och cellulära bärare–om du har köpt telefonen från en transportör–inte vill ta itu med kunder som har sina rötter sina telefoner eller installerat en custom ROM och har fått sig till problem. Den representant på din lokala AT&T kommer förmodligen inte att svara på frågor om varför dessa-och-en sådan maskinvara inte fungerar under CyanogenMod, och de bör inte ha till.

Om Du som Orsakat Problemet, Du av Lycka

Det finns dock en skillnad mellan en tydlig defekt hårdvara och ett problem som du orsakat. Om de försöker att starta enheten och de ser en logo för en anpassad ROM innan det inte går att starta, det finns en god chans att de kommer tala om för dig att du är på din egen. (Naturligtvis, om du kan starta upp enheten och se till att logotypen, det finns en god chans att du kan fixa enheten själv med lite forskning).

Kom ihåg att böka och blinkande Rom kommer med alla möjliga faror om det görs på fel sätt. Kanske du blinka en egen ROM och raderas ditt trådlösa radio, eller att du gjorde något fel och det kommer inte att starta upp korrekt. Om du tar enheten till tillverkaren eller transportören och förväntar oss att fixa det, de kommer att kasta upp sina händer och säga att det inte är under garanti och du är på din egen. Naturligtvis, det är lite som att installera Linux på en DATOR som levererades med Windows–man kan inte förvänta sig att tillverkaren har stöd för program som du har installerat på den själv.

I mycket sällsynta fall kan denna typ av mixtrande kan “tegel” telefonen, vilket gör att det helt kan startas. Om det händer, och du säger tillverkaren att du försökte installera en custom ROM, de vill inte att fixa det åt dig. Men återigen, vi bör observera: verkligen bricking telefonen är ganska ovanliga, och i de flesta fall kommer telefonen att åtminstone vända på, vilket innebär att du kan rädda det med just forskning.

Det är också möjligt att göra saker som kan skada din hårdvara med att root-åtkomst. Kanske du överklockad telefonens processor lite för hårt och överhettad det, till exempel. Sådana skador som inte omfattas av garanti, precis som oavsiktlig skada som orsakas av dunking telefonen under vatten eller släppa den med framsidan först på trottoaren skulle inte vara.

Om Du Behöver Service, Unroot Enheten Första

Förutsatt att du inte har orsakat några allvarliga problem med maskinvara, som i avsnittet ovan, kan du fortfarande att kunna få garantiservice även om du har tekniskt ogiltigförklaras det genom att böka. Vi har haft tur med att få garantin på våra produkter, även om de har sina rötter, olåst, eller hade tidigare drivit en anpassad ROM.

Om enheten är fortfarande mestadels arbetar, det är en bra idé att unroot det innan du skickar den till tillverkaren för reparation. Om du använder en anpassad ROM, bör du återställa det ursprungliga ROM-enheten kom med och låsa bootloadern.

Vissa enheter har en form av “flash-disk” som blir aktuella om du någonsin låsa upp bootloadern och blinka en egen ROM, och en tillverkare som kan kontrollera detta. De kommer mest troligt att göra detta om telefonen är eller har någon form av hårdvara problem som ser ut som om det var på grund av sådana ändringar.

Men om telefonen har en hårdvara problem som är tydligt tillverkarens fel–och framför allt om det för närvarande inte rotade, olåst, eller kör en custom ROM–de kommer ofta åtgärda problemet. Det är åtminstone vad som har hänt i vår erfarenhet.

Så, vad är svaret? Det är lite av en gråzon. I allmänhet så länge som enheten inte har problem med maskinvaran som ser ut som de har orsakats av att du jävlas med det och inte kör någon konstig custom ROM när du skickar den till tillverkaren eller din mobil carrier, är du förmodligen bra. Det finns aldrig några garantier, men det är alltid värt en chans.

Image Credit: Grekland Android, Danny Choo på Flickr, Pixelmattic WordPress Byrå på Flickr, Robert Nelson på Flickr