Konfigurere eller deaktivere DEP (Data Execution Prevention) i Windows

0
441

Data Execution Prevention, ellers kjent som DEP, er et sett av teknologier som er innlemmet i Windows XP SP2 og senere som hindrer kode fra å kjøre i enkelte deler av minnet som ikke er autorisert.

Dette bidrar til å hindre alle typer angrep og utnyttelse, som normalt ville være i stand til å løpe fritt, fra å utføre. Data Execution Prevention kommer i to smaker, maskinvareforsterket DEP og programvareforsterket DEP.

De fleste brukere vil aldri trenger å bekymre deg DEP fordi det fungerer i bakgrunnen, og det er normalt bare beskytter Windows system binærfiler eller programmer som er “opt-in”. Imidlertid, hvis DEP er aktivert for alle programmer, kan det føre til problemer med enkelte programmer.

DEP noen ganger vil stenge ned et program eller en prosess uten varsel hvis det bryter DEP. Normalt, disse er fra tredjepart eller eldre programmer ikke er skrevet riktig for Windows.

Du kan slå av Data Execution Prevention for et bestemt program i Windows ved å følge trinnene nedenfor. Merk at du kan deaktivere DEP globalt for hele systemet, men det er ikke anbefalt som det gjør datamaskinen mindre sikker.

Aktiver/DEP Disbable

Trinn 1: høyreklikk på Min Datamaskin og velge Egenskaper. Klikk deretter på Avansert – fanen, og klikk Innstillinger under Ytelse.

I Windows 8 eller Windows-10, er du høyre-klikker på Denne PC-en, velg Egenskaper , og klikk deretter på Avansert system innstillinger – koblingen.

Trinn 2: klikk Nå på Data Execution Prevention kategorien og du vil se to radio knapper:

Trinn 3: Her er der kan det være litt vanskelig. Som standard, DEP bør settes til den første radio-knappen, og derfor bare beskytte absolutt nødvendige Windows-programmer og-tjenester. Hvis den andre knappen er valgt, vil det slå på DEP for ALLE prosesser, ikke bare Windows-prosesser.

Hvis du har problemer med et program, kan du gå videre og prøve å velge den første radio-knappen, starter datamaskinen på nytt og se om det løser problemet. Hvis ikke, kan du gå videre og klikk på Slå på DEP for alle programmer og tjenester, bortsett fra de jeg velger du knappen og deretter legge til programmet som har problemer. Sørg for å sjekke boksen også.

Imidlertid, DEP er nå slått på for alle andre program i Windows, og du kan ende opp med å ha det samme problemet med andre programmer. I dette tilfellet, må du manuelt for hvert enkelt program i unntakslisten.

Trinn 4: Klikk på Legg til – knappen og bla gjennom til plasseringen av den kjørbare filen for programmet du ønsker å fjerne fra DEP.

Det er også verdt å merke seg at du kan få en feilmelding som sier at Du kan ikke angi DEP attributter på 64-bit kjørbare når du legger til en 64-bit kjørbare til i unntakslisten. Dette er OK, fordi det betyr at datamaskinen er 64-bit og at prosessoren allerede støtter maskinvarebasert DEP.

Dette betyr at alle 64-bit prosesser er alltid beskyttet. Den eneste måten å hindre DEP fra å beskytte en 64-bit-programmet er å slå den helt av. Men, for å deaktivere DEP helt, du må bruke kommandolinjen.

Slå DEP Alltid På/Alltid Av

I tillegg til de to innstillingene du ser i kategorien datakjøringsforhindring over, det er to flere innstillinger du kan konfigurere for DEP.

Alltid På – DEP vil være på for alle prosesser i Vinduet, og du kan ikke frita en prosess eller et program fra beskyttelse
Alltid Av – DEP vil bli slått helt av, og ingen prosess eller et program, inkludert Windows prosesser, vil være beskyttet.

For å gjøre dette, åpne ledetekstvinduet ved å klikke Start, skrive inn CMD, høyreklikk på det første elementet og velge Kjør som administrator.

Nå for å slå DEP å alltid på, kopier og lim inn følgende kommando:

bcdedit.exe /set {nåværende} nx AlwaysOn

For å slå alltid av DEP, skriver du inn følgende kommando:

bcdedit.exe /set {nåværende} nx AlwaysOff

Merk at du bare trenger å kjøre en av disse kommandoene, ikke både som vist ovenfor. Vil du også trenger å starte datamaskinen på nytt etter at endringene du gjør, DEP.

Når du har gjort endringene, vil du se at Windows grensesnitt for å endre DEP-innstillinger har blitt deaktivert, så bare bruke kommandolinjen alternativer om nødvendig. Ett alternativ som gir deg absolutt ingen beskyttelse, og gir deg full beskyttelse.

Standard og er et ideelt alternativ er å ha de første radio-knappen merket, noe som bare vil beskytte absolutt nødvendige Windows-programmer og-tjenester. Hvis du har noen spørsmål, føl deg fri til å kommentere. Nyt!