“Spin Remote legt functionaliteit opvallende ‘draai’-afstandsbediening uit”

0
241

De Nederlandse start-up Spin Remote heeft meer details over zijn slimme afstandsbediening vrijgegeven die werkt met draaibewegingen. Zo werkt de touchpad aan de onderkant onafhankelijk van hoe de gebruiker hem vasthoudt en er kunnen tot tien presets geconfigureerd worden.

De Spin Remote is een ‘slimme’ universele afstandsbediening met een opvallende vormgeving en functionaliteit: de gebruiker dient de schijf te roteren voor het aansturen van allerlei apparaten in huis. Aan de onderkant zit een touchpad met vier virtuele knoppen aan de zijkanten en een knop in het midden.

Volgens Arjen van Bremen, mede-oprichter van de Nederlandse start-up, kan de gebruiker deze segmenten bijvoorbeeld gebruiken voor pijltjes-toesten met de ok-knop in het midden. Daarbij maakt het niet uit hoe de gebruiker de Spin Remote vasthoudt: de pijltjestoet voor boven, blijft die functie houden bij een druk op het bovenste segment, ook al draait de gebruiker de remote om. Gebruikers kunnen het touchpad zelf configureren.

Daarnaast heeft de start-up in een nieuwe video bekendgemaakt dat de afstandsbediening 10 presets ondersteunt. Gebruikers kunnen zelf draaibewegingen koppelen aan de volumeregeling van hun tv bij de ene en voor het verhogen van de thermostaat bij de andere preset, waarbij een kleur het type apparaat kan weergeven. Wisselen tussen presets kan door draaibewegingen op een oppervlak te maken.

Tenslotte claimt Spin Remote dat zijn bediening eenvoudiger is dan de smartphonebediening van de Philips Hue-lampen. “Zou je echt je smartphone moeten pakken, deze unlocken, een app zoeken en deze openen om een slider te bewegen, terwijl je alleen de verlichting aan wilt doen?”, vraagt Van Bremen zich af. De Spin maakt zelf via bluetooth verbinding met de smartphone, die op zijn beurt voor verbinding met de Hue zorgt. Overigens is de Hue via de Philips-app wel aan te zetten via het lock-scherm en bovendien biedt Philips een externe schakelaar aan, die niet mobiel is. Spin Remote laat weten ook LIFX en andere slimme verlichting te gaan ondersteunen.

Doel van het bedrijf is om een zo eenvoudig mogelijke afstandsbediening te ontwikkelen, die zonder knoppen maar vooral met draaibewegingen werkt. De Spin Remote bevat daarvoor onder andere bewegingssensoren, bluetooth, een capacitief touchpad en een nabijheidssensor. De Spin wordt geactiveerd bij het aanraken en zendt dan direct infrarood signalen in 360 graden uit. De remote werkt met een gratis app voor Android en iOS.

De start-up probeert via Kickstarter 100.000 euro op te halen voor zijn project. Daarvan is op moment van schrijven, met nog 27 dagen te gaan, bijna 40.000 euro toegezegd. Het bedrijf hoopt september volgend jaar te kunnen leveren via winkels en online, voor een bedrag van 99 euro. Mensen die het project in een vroeg stadium ondersteunen, komen beperkt in aanmerking een exemplaar voor 69 euro te krijgen.